Με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες παραμένει υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Κ. Πιερρακάκης

Με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες παραμένει υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Κ. Πιερρακάκης

Ενισχυμένο βγήκε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον ανασχηματισμό. Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης παρέμεινε -όπως άλλωστε αναμενόταν- ακλόνητος στη θέση του και μάλιστα εξήλθε ενισχυμένος. Στις αρμοδιότητες του Υπουργείου προστέθηκε εκείνη της διαχείρισης του Κτηματολογίου, οι ψηφιακές υποδομές του οποίου αναπτύσσονται τις τελευταίες δεκαετίες με ιδιαίτερα χαμηλό ρυθμό.

Η νέα αρμοδιότητα αφορά αποκλειστικά στην διαχείριση των ψηφιακών υποδομών, των εφαρμογών και των δεδομένων του Κτηματολογίου. Αντίθετα οι κανονιστικές ρυθμίσεις θα παραμείνουν ως αρμοδιότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Το μοντέλο αυτό συνεργασίας δύο δημόσιων φορέων δεν είναι πρωτόγνωρο. Εχει εφαρμοστεί ξανά, ομολογουμένως επιτυχημένα, στην περίπτωση του υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ και της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) η οποία υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ χαράσσουν την οικονομική και φορολογική πολιτική και η ΓΓΠΣΔΔ την υλοποιεί ψηφιακά την συγκεκριμένη πολιτική.

Η απόφαση μεταφοράς αρμοδιότητας του Κτηματολογίου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπηρετεί τον στόχο να καταστεί η ΓΓΠΣΔΔ, το «ψηφιακό εργοστάσιο» του κράτους. Παράλληλα, αποτελεί ένα επιπλέον βήμα «διάρρηξης» της κάθετης δομής της λειουργίας του κράτους και ενισχυσης της συνεργασίας μεταξύ των φορέων λειτουργίας του κράτους, συμπεριλαμβανομένου των υπουργείων. Ουσιαστικός στόχος είναι να δωθεί μια νέα ώθηση, μήπως και ολοκληρωθεί το «γεφύρι της Άρτας», το οποίο ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν στην κυβέρνηση είχε συζητηθεί και το θέμα εκχώρησης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβερνησης της αντιστοιχης αρμοδιότητας για τον ΕΦΚΑ. Ωστόσο το σχέδιο δεν υιοθετήθηκε, καθώς, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η διαχείριση τω υποδομών του ΕΦΚΑ, θα έπρεπε να φέρει το σύνολο των κανονιστικών αρμοδιοτήτων, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε σκόπιμο, καθώς εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε.

Σημειώνεται ότι τόσο ο ΕΦΚΑ, όσο και το Κτηματολόγιο, παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα ανάπτυξης και εξυπηρέτησης του σκοπού ίδρυσης των. Επίσης οι λεπτομέρειες της μεταβίβασης της αρμοδιότητας διαχείρισης το Κτηματολογίου από το ΥΠΕΝ στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα αποσαφηνιστούν μεσα στις επόμενες ημέρες με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Την αρμοδιότητα διαχείρισης τόσο του Κτηματολογίου, όσο και των άλλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Ψηφιακής Δακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος. Ο νέος υφυπουργός αναλαμβάνει τη θέση που κατείχε ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Ο κ. Στύλιος είναι Λέκτορας Εφαρμογών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής της ΝΔ εκλεγμένος στην Περιφέρεια της Αρτας.

Ακόμη, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραμένει στη θέση του υφυπουργού, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασίων, ο Γιώργος Γεωργαντάς. Ουσιαστική αρμοδιότητα του υφυπουργού, είναι η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών στο Ελληνικό Δημόσιο και η λειτουργία των ΚΕΠ.