«Μάχη κατά των εχθρών της ελευθερίας», κήρυξε ο πρωθυπουργός του Βελγίου

«Μάχη κατά των εχθρών της ελευθερίας», κήρυξε ο πρωθυπουργός του Βελγίου

«Μάχη κατά των εχθρών της ελευθερίας», κήρυξε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, τη στιγμή που το Βέλγιο θωρακίζεται με έκτακτα μέτρα ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας.

Μιλώντας καταχειροκροτούμενος, ενώπιον του βελγικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι καθήκον της δημοκρατίας είναι να πολεμήσει τους εχθρούς της ελευθερίας προασπίζοντας το «κράτος δικαίου». Ο ίδιος κάλεσε στη συνέχεια όλα τα κόμματα σε εθνική ενότητα και πρόσθεσε πως «ο φανατισμός και ο ρατσισμός είναι δηλητήρια που προσπαθούν να διαιρέσουν και να καταστρέψουν». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η θέση των τζιχαντιστών που επιστρέφουν στο Βέλγιο είναι στη φυλακή». Ο πρωθυπουργός του Βελγίου συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες όμως δεν θα πετύχουν το σκοπό τους. «Κανένας πανικός, κανένας διχασμός, κανένα πνεύμα εκδίκησης δε θα επικρατήσει. Θα ενεργήσουμε με αξιοπρέπεια και αμείλικτη βούληση. Θα προστατέψουμε τις αξίες μας» ανέφερε ο Σ. Μισέλ.

Στο μεταξύ, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε ότι πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα επιβαρύνουν το βελγικό προϋπολογισμό για το 2016 με επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Βέλγιο περιλαμβάνονται οι αυστηροί αστυνομικοί έλεγχοι στα σύνορα της χώρας, η κινητοποίηση επιπλέον 520 στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων, η επέκταση του δικτύου καμερών παρακολούθησης, η καταγραφή δεδομένων των επιβατών αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, η αναθεώρηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και η φυλάκιση των ξένων μαχητών που επιστρέφουν στο Βέλγιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ