Μ. Πομπέο: «Παράθυρο ευκαιρίας» ο διάλογος για Ελλάδα - Τουρκία

Μ. Πομπέο: «Παράθυρο ευκαιρίας» ο διάλογος για Ελλάδα - Τουρκία

«Παράθυρο ευκαιρίας» χαρακτήρισε την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν όποιο ρόλο «θεωρηθεί κατάλληλος, χρήσιμος και βοηθητικός» για τις δύο πλευρές, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία αποδοκιμάζοντας τη χρήση απειλών και μονομερών ενεργειών.

Συγκεκριμένα, αποδοκίμασε κατηγορηματικά τη χρήση απειλών και μονομερών ενεργειών ως μέσον επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όταν υπάρχουν διενέξεις, καμία χώρα δεν πρέπει να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες για να αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα».

«Είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχουν συγκρούσεις για θαλάσσια ζητήματα, όταν υπάρχουν διαφωνίες για δικαιώματα και θαλάσσιες ζώνες, αυτές να επιλύονται ειρηνικά. Είναι πολύ σημαντικό, και αυτό είναι το μήνυμα που έφερα στην ελληνική ηγεσία. Και είναι το μήνυμα που μεταφέραμε στην τουρκική ηγεσία επίσης», σημειώνει στη συνέντευξη ο κ. Πομπέο. 

Υπογραμμίζει ακόμη ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει ισχυρή, όπως και η άποψη ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν κατά τρόπο συμβατό με το διεθνές δίκαιο, ενώ αποσαφηνίζει πως «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να φύγουν οι ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ αυτή τη στιγμή».