Μ. Βορίδης: Το μεγάλο μέρος των αιτημάτων των αγροτών έχει ικανοποιηθεί
Eurokinissi
Eurokinissi

Μ. Βορίδης: Το μεγάλο μέρος των αιτημάτων των αγροτών έχει ικανοποιηθεί

«Το μεγάλο μέρος των αιτημάτων έχει ικανοποιηθεί» δήλωσε σήμερα (15/02) για το αγροτικό ζήτημα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, όπως είπε, διαχωρίζει τα αιτήματα σε θεσμικά και οικονομικά. Στα θεσμικά αιτήματα και πρώτα για τη συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, «εκεί έχουμε στρατηγική και τακτική συμφωνία με τους παραγωγούς».

Επιπλέον, «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δεσμευθεί για την εσωτερική κατανομή των κονδυλίων και σε αυτό νομίζω πως έχουμε συμφωνία». Άλλο θεσμικό αίτημα, είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις, όπου «έχουμε ήδη κάνει αρκετά αλλά και άλλα που θα γίνουν», συμπλήρωσε.

Στα αιτήματα οικονομικού χαρακτήρα, ξεκινώντας από το ενεργειακό, ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε στην εξής ανάλυση:

«Ενώ σήμερα η τιμή της κιλοβατώρας είναι στα 150, (προτείναμε) να κατέβουμε στα 110 για αγρότες που έχουν οφειλές και στα 105 για συνεταιριστικά σχήματα που έχουν οφειλές. Για όσους (αγρότες) δεν έχουν οφειλές, να πάμε στα 98 και για τα συνεταιριστικά σχήματα που δεν έχουν οφειλές, στα 93».

Θύμισε δε, ότι αίτημα της άλλης πλευράς ήταν να πέσει στα 70. Τούτου δοθέντος, «έγινε ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα».

Για το αγροτικό πετρέλαιο και στο αίτημα να αυξηθεί η επιχορήγηση σε αυτό, «είχαμε πει 83 εκατομμύρια. Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν έχουμε άλλη δημοσιονομική δυνατότητα, είπε όμως να θεσμοθετηθεί το αγροτικό πετρέλαιο, να ανοίξουμε συζήτηση για ένα δικαιότερο μηχανισμό. Δεσμεύθηκε ότι θα δώσει το ποσό αυτό και για τον επόμενο χρόνο, και να ξεκινήσει ο διάλογος για ένα μόνιμο μηχανισμό».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός επανέλαβε την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι «έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες». Και, «η διαπραγμάτευση έχει κλείσει, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε εμείς κάτι περισσότερο» διεμήνυσε. Ενώ θύμισε ότι «υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού για συνάντηση με τους αγρότες μας, ειδικά για το θέμα της Θεσσαλίας».

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για σκλήρυνση της στάσης των αγροτών από σήμερα, ο Μ. Βορίδης συνέστησε υπομονή μέχρι να πάρουν τις αποφάσεις τους οι αγρότες. Είναι πολλοί άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις, τόνισε.

Επαναλαμβάνοντας δε, το κυβερνητικό δόγμα, «ανοιχτός διάλογος-ανοιχτοί δρόμοι», ανέφερε εν πρώτοις ότι «η τακτική αυτή εν πολλοίς απέδωσε συνδικαλιστικά».

«Αντιθέτως, εάν υπάρξουν έκνομες ενέργειες, θα αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της δημόσιας τάξης» - και τέτοια, έκνομη δηλαδή, ενέργεια είναι η παρακώλυση των συγκοινωνιών, προειδοποίησε.

Ωστόσο, «ελπίζω πως δεν θα υπάρξουν τέτοιες ενέργειες, δεν θεωρώ ότι μετά από όλα αυτά θα πάμε σε κάτι τέτοιο» είπε, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «στη δημοκρατία οι κοινωνικές ομάδες έχουν δικαίωμα να συγκεντρώνονται και να διαμαρτύρονται».

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό της ισότητας στον πολιτικό γάμο, ερωτηθείς αν θα είναι παρών στη Βουλή σήμερα, απάντησε: «Έχω πει ότι θα απόσχω από τη διαδικασία συνολικά».

«Ο πρωθυπουργός το χειρίστηκε με εξαιρετικό τρόπο η στάση του πρωθυπουργού να σεβαστεί τη συνείδηση των βουλευτών στο θέμα αυτό, η κατεύθυνση της αποχής που έδειξε - όλο αυτό έχει επιτρέψει να χειρισθούμε ένα δύσκολο θέμα χωρίς να τραυματισθεί η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ερωτηθείς για την προτροπή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής:

«Το αν θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία ή όχι δεν είναι ζήτημα κανενός άλλου πλην των βουλευτών, αυτοί θα αποφασίσουν με τις εσωτερικές διαδικασίες τους». Εξ άλλου, συμπλήρωσε, «οι βουλευτές δεν κρύβονται για τις θέσεις τους, έχουν μια ευθύνη. Εγώ για την πολιτική θέση μου παίρνω μια ευθύνη».

Εν κατακλείδι, «η γνώμη του Αρχιεπισκόπου είναι ότι θα έπρεπε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, το είπε, εντάξει, το ακούσαμε». Και, «η θέση της Εκκλησίας που έχει διατυπωθεί με καθαρό τρόπο, είναι γνωστή στους βουλευτές και οι οποίοι έχουν την ευθύνη της καθαρής διατύπωσης της θέσεώς τους».

Κλείνοντας με τις επικείμενες ευρωεκλογές και εάν η ψήφος είναι χαλαρή ή όχι, ο Μ. Βορίδης επικαλέσθηκε το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συμπεράνει ότι «αυτό δείχνει πόση σημασία έχει η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η σωστή εκπροσώπησή μας ώστε να μπορούμε να αποκρούουμε αποτελεσματικά τέτοιου είδους επιθέσεις. Οι οποίες, πράγματι, ως βασικό και κύριο στόχο έχουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά πλήττουν και τη χώρα. Για να πλήξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πλήττουν τη χώρα» τόνισε.

Συμπλήρωσε, ότι «η ψήφος δεν θα είναι χαλαρή, θα πρέπει να είναι προσεκτική. Η ψήφος στις ευρωεκλογές έχει σημασία. Αυτό που θα σχολιάσουμε το βράδυ των ευρωεκλογών είναι αν προκύπτει κάποιο διαφορετικό, κάποιο νέο πολιτικό σκηνικό, κάποιος νέος πολιτικός συσχετισμός.

Θα κοιτάξουμε και τους αριθμούς, αλλά το πολιτικό συμπέρασμα που θα βγει -και αυτό είναι κρίσιμο- είναι κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πολιτική ηγεμονία που φαίνεται να έχει. Αυτό θα είναι το βασικό μήνυμα των εκλογών: θα διατηρηθεί η πολιτική ηγεμονία του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας ή όχι;», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.