Μ. Βορίδης κατά Ν. Παππά: Να απαντήσει ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μ. Βορίδης κατά Ν. Παππά: Να απαντήσει ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσει αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε στη δήλωση του προέδρου του κόμματός του Στέφανου Κασσελάκη για τη διεξαγωγή εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας. Νομίζω πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να κάνουμε τις επόμενες δύο, τρεις ημέρες, ημέρες δημιουργικής συζήτησης, χωρίς ανακρίβειες και οξύτητες που δεν θα μπορέσουν να δώσουν την ευκαιρία στον λαό να βγάλει συμπεράσματα, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές και την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

«Σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές, χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών», είπε ο Νίκος Παππάς και κατέθεσε στα πρακτικά την έκθεση των παρατηρητών για τις τελευταίες εκλογές, των εκλογών του Μαΐου, και σύστησε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να…ρίξουν μια ματιά, «διότι στην έκθεση γίνεται αναφορά σε ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως η πρόσβαση των αναπήρων στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων». Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στο σημείο αυτό ότι κάποτε ο παριστάμενος υπουργός Μάκης Βορίδης ήταν σε ένα κόμμα που ήταν στην αιχμή του δόρατος της δημόσιας κριτικής του η ΝΔ λόγω της δανειοδότησης της. Η έκθεση των διεθνών παρατηρητών, είπε ο Νίκος Παππάς, «αναφέρει πως η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις και αναφέρει και τις αγωγές κατά δημοσιογράφων». «Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ είμαστε ενώπιον μιας νέας πολιτικής συνθήκης. Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν έχει αποφασίσει πώς να την αντιμετωπίσει. Θα ήθελα να συστήσω να αποφεύγονται οι ακρότητες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε Παππά έχω υπηρετήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ για περίπου δέκα χρόνια. Έχω συμμετάσχει σε αποστολές διεθνών παρατηρητών, ήμουν δε επικεφαλής στην παρατήρηση των εκλογών στις ΗΠΑ, όταν εξελέγη ο κ. Τραμπ. Ήμουν επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών. Θέλω να σας διευκρινίσω τα εξής και να τα μεταφέρετε, διότι προφανώς ο πρόεδρος σας δεν τα γνωρίζει. Σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές. Αποτελεί δε σταθερή και μόνιμη διαδικασία η υποβολή του αιτήματος της ελληνικής κυβερνήσεως προς τον ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) του ΟΑΣΕ προκειμένου να στέλνει παρατηρητές στις εκλογές, σε όλες, δεν υπήρξε παράλειψη σε μια», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. «Το κρίσιμο δεν είναι οι επιμέρους παρατηρήσεις που ο ODIHR κάνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις εκλογές. Αλλά δύο μαγικές λέξεις που είναι αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, σε σχέση με τη διεθνή παρατήρηση» είπε ο υπουργός Επικρατείας, και εξήγησε ότι οι λέξεις αυτές είναι «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές». Όπως δε προσέθεσε σε όλες τις εκθέσεις του ODIHR και του ΟΑΣΕ «πάντοτε οι ελληνικές εκλογές κλήθηκαν ως ελεύθερες και δίκαιες».

Στο κλίμα αυτό, ο Μάκης Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει ένα κεκτημένο δεκαετιών στη Μεταπολίτευση, που λέει ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. «Το κάνετε γιατί καταλαβαίνετε ότι έρχεται ένα δύσκολο αποτέλεσμα και αντί να το αποδεχθείτε αυτό το δύσκολο αποτέλεσμα για εσάς, θέλετε να πείτε κάτι άλλο; Και επειδή προσφάτως είχαμε τρεις εκλογές -βουλευτικές εκλογές, επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές- αυτές διεξήχθησαν όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, με τον προβλεπόμενο τρόπο. Το ερώτημα είναι, αμφισβητήσατε το αποτέλεσμά τους; Το αμφισβητείτε; Έχει αλλάξει κάτι; Τι είναι αυτό με τη συζήτηση που ανοίγετε με την ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θέλω ξεκάθαρη τοποθέτηση από εσάς. Αμφισβητείτε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών;», είπε ο υπουργός Επικρατείας.