Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος να μπει η ΤΝ στις δημόσιες υπηρεσίες - Απαιτούνται ρυθμίσεις για τα παιδιά και τα social media
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος να μπει η ΤΝ στις δημόσιες υπηρεσίες - Απαιτούνται ρυθμίσεις για τα παιδιά και τα social media

Στο Ζάππειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Panathenea 2026, πραγματοποιήθηκε η δημόσια συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Mati Staniszewski, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της ElevenLabs, της διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην παραγωγή και επεξεργασία φωνής.

«Θέλουμε η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης να αποτελέσει ένα πραγματικό εργαλείο και να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ουσιαστικά στις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση, θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη όχι ως εργαλείο για λίγους, αλλά ως μοχλό που μπορεί να διευρύνει τις ανθρώπινες δυνατότητες και να κάνει το κράτος πιο προσβάσιμο, πιο ανθρώπινο και πιο αποτελεσματικό.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη διάσωση των ελληνικών τοπικών διαλέκτων, ένα πεδίο όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συνεργασία προβλέπει την ανάπτυξη εργαλείων που θα καταγράφουν, θα αναλύουν και θα διατηρούν ζωντανά τα γλωσσικά ιδιώματα της χώρας, από τα Ποντιακά μέχρι τα Κρητικά και τα Τσακώνικα.

Παράλληλα, η τεχνολογία της ElevenLabs αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το Δημόσιο, επιτρέποντας πιο φυσική επικοινωνία με τις υπηρεσίες, καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και τουριστών, αλλά και νέες εφαρμογές που θα αξιοποιούν τη φωνή ως βασικό μέσο αλληλεπίδρασης.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια τριπλή κατεύθυνση για το πώς η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, τονίζοντας ότι η χώρα οφείλει να αποκτήσει ενεργό ρόλο στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Αξιοποίηση της TN στο κράτος

Πρώτη προτεραιότητα είναι η συστηματική ενσωμάτωση εργαλείων AI στις δημόσιες υπηρεσίες, με τρόπο υπεύθυνο και λειτουργικό, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και η ταχύτητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ανάπτυξη εγχώριων υποδομών ΤΝ

Δεύτερος στόχος είναι η δημιουργία ισχυρών, «κυρίαρχων» υποδομών που θα επιτρέψουν στη χώρα να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή της Ελλάδας σε κοινές ευρωπαϊκές ψηφιακές πρωτοβουλίες.

Ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο και στήριξη καινοτομίας

Τρίτος άξονας είναι η διαμόρφωση κανονισμών που θα προστατεύουν τους πολίτες χωρίς να εμποδίζουν την τεχνολογική πρόοδο. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, αναφέρθηκε στις συνέπειες της συνεχούς χρήσης οθονών από τα παιδιά, επισημαίνοντας ότι το αδιάκοπο scrolling αφαιρεί χρόνο και επηρεάζει την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων.

Συνδέοντας το ζήτημα με την Τεχνητή Νοημοσύνη, τόνισε ότι αποτελεί το επόμενο μεγάλο πεδίο που θα χρειαστεί ρύθμιση. Αφού αντιμετωπιστεί το θέμα των κοινωνικών δικτύων, θα πρέπει να εξεταστεί πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας ασφαλής και παιδαγωγικά χρήσιμος «χώρος» για παιδιά και εφήβους που θα χρησιμοποιούν εφαρμογές AI ακόμη και μέσα από πιλοτικά προγράμματα στα σχολεία.

Από την πλευρά του, ο Mati Staniszewski υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας συνεργάτης, αλλά «μέρος της προσπάθειας από την αρχή», καθώς Έλληνες επιστήμονες και νέοι ερευνητές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης των συστημάτων της ElevenLabs. «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μαγεία», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι 10% έμπνευση και 90% σκληρή δουλειά και η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει αυτό το ταλέντο».

Η συνεργασία Ελλάδας–ElevenLabs δεν αφορά μόνο την τεχνολογία. Αφορά το μέλλον, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και μια νέα γενιά που ήδη συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας τεχνητής νοημοσύνης.

Δείτε τη συζήτηση

Νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elevenlabs υπέγραψαν στο Μεγαρο Μαξίμου παρουσία του Πρωθυπουργού το Μνημόνιο Κατανόησης.

Με το Mνημόνιο Κατανόησης αυτό εγκαινιάζεται μια συνεργασία που φέρνει στο προσκήνιο μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης διεθνώς. Η εταιρεία, που ξεκίνησε το 2022 στο Λονδίνο, έχει εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο λύσεων voice AI, με εκτενείς δραστηριότητες από το text-to-speech και τη μεταγραφή έως τα voice agents, το dubbing, τη δημιουργία μουσικής και τα εργαλεία παραγωγής περιεχομένου. Η συνεργασία, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, θα αναπτυχθεί στους τομείς των ψηφιακών φωνητικών υπηρεσιών του Δημοσίου, στον «Φάρο», το ελληνικό AI Factory για πολιτισμό, γλώσσα, υγεία και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και στο ψηφιακό mAiGreece των υπουργείων Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υποστήριξη των επισκεπτών της χώρας.

Η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον επικεφαλής της Eleven Labs Mati Staniszewski παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη 

«Έρχεται η φωνητική λειτουργία για το Gov.gr και το VisitGreece»

Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ElevenLabs, Mati Staniszewski, και στη συνέχεια παρέστη στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της εταιρείας, η οποία συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της φωνής παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα κύρια πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, με αιχμές την αξιοποίηση της τεχνολογίας της ElevenLabs στην πύλη Gov.gr, στον τουρισμό και στη διατήρηση τοπικών διαλέκτων και ιδιωμάτων της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά το Gov.gr, στόχος είναι να εμπλουτιστούν με φωνητικές λειτουργίες ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, ειδικά υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τους πολίτες, διευκολύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ισότιμη πρόσβαση και εξυπηρέτηση όλων των χρηστών. Σε δεύτερη φάση θα διερευνηθεί η δυνατότητα φωνητικής διεπαφής, που θα επιτρέπει στους πολίτες να δίνουν φωνητικές εντολές ή να θέτουν προφορικά ερωτήσεις.

Ως προς τον τουρισμό, η τεχνολογία της ElevenLabs προβλέπεται να ενσωματωθεί στην πύλη VisitGreece, να συμβάλλει στην παροχή πληροφόρησης και ξεναγήσεων σε επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, και να βοηθήσει στην ανάδειξη λιγότερο προβεβλημένων προορισμών.

Σχετικά με τη διαφύλαξη του γλωσσικού πλούτου της χώρας μας, θα δημιουργηθεί μία πιλοτική ψηφιακή βιβλιοθήκη τοπικών φωνών και διαλέκτων, σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου. Σε πρώτη φάση θα ηχογραφηθεί ο φυσικός λόγος ομιλητών διακριτών διαλέκτων ώστε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη δημιουργία ψηφιακής φωνής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για την πιθανή αξιοποίηση φωνητικών μοντέλων στην πολιτική προστασία, όπου η Ελλάδα ήδη διαθέτει το δοκιμασμένο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης «112», αλλά και για την καλύτερη «επαφή» της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας με το σύγχρονο κοινό.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ElevenLabs είχαν τον ακόλουθο διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα, Mati, εσένα και την ομάδα σου, και χαίρομαι πραγματικά για τη συμφωνία που θα υπογράψουμε. Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε για την τεχνητή νοημοσύνη, την προσεγγίζουμε μέσα από το πρίσμα των μοντέλων και της υπολογιστικής υποδομής. Και βέβαια, κάνουμε πολλά πράγματα σε αυτόν τον τομέα. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν, επικοινωνούν και έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία που ξεκινάμε σήμερα είναι τόσο σημαντική.

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η δημιουργία ενός προσβάσιμου, ανθρωποκεντρικού ψηφιακού κράτους. Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Εφαρμόζουμε μία από τις πιο φιλόδοξες στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Παρέχουμε περισσότερες από 2.200 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες μας. Ασφαλώς, στο παρελθόν θεωρούσαμε το Gov.gr ως μια οθόνη με επιλογές, όπου οι πολίτες πληκτρολογούσαν τα αιτήματά τους, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει εντελώς νέες ευκαιρίες για αλληλεπίδραση με το κράτος με έναν τρόπο που έχει πλήρως τη μορφή συζήτησης, είναι πολυγλωσσικός, φωνητικός και, τελικά, πολύ πιο διαισθητικός.

Με συναρπάζουν οι δυνατότητες που μπορούμε να διερευνήσουμε για την ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας στις ψηφιακές μας υπηρεσίες. Ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία και τους Έλληνες του εξωτερικού. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει τεράστια διαφορά.

Ασφαλώς, όμως, χαίρομαι επίσης πολύ που επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία πέρα από τις υπηρεσίες του δημοσίου. Στον τομέα του τουρισμού -και το έχουμε συζητήσει πολλές φορές με την Υπουργό- αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον κόσμο να βιώσει ό,τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα με εντελώς νέους τρόπους και να κάνουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τους προορισμούς μας προσβάσιμους σε κάθε γλώσσα.

Με συναρπάζει επίσης η τρίτη πτυχή αυτής της συνεργασίας, η οποία αφορά τη διατήρηση της πλούσιας γλωσσικής μας κληρονομιάς, με τις διάφορες διαλέκτους που εξακολουθούν να ομιλούνται στην Ελλάδα. Δυστυχώς κινδυνεύουμε να χάσουμε μερικές από αυτές και η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να καταγράψει αυτόν τον γλωσσικό πλούτο και να τον διατηρήσει ζωντανό για τις μελλοντικές γενιές είναι πραγματικά συναρπαστική.

Με χαροποιεί, λοιπόν, ιδιαίτερα αυτή η συνεργασία. Δεν πρέπει να προσεγγίζουμε την τεχνητή νοημοσύνη, ξέρετε, με φόβο και παθητικότητα. Είμαστε ανοιχτοί στο να συνάψουμε συνεργασίες με καινοτόμες εταιρείες, προκειμένου να τις βοηθήσουμε να δοκιμάσουν τα μοντέλα τους σε εθνικό πλαίσιο. Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία που ενσωματώνεται στο μνημόνιο κατανόησης που θα υπογράψουμε και είμαι πραγματικά περήφανος που θα οικοδομήσουμε αυτή τη συνεργασία μαζί.

Οπότε, καλωσορίσατε στην Ελλάδα και χαίρομαι γι’ αυτό το ταξίδι που μόλις αρχίζει.

Mati Staniszewski: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηγετικό σας ρόλο. Ευχαριστώ επίσης την ομάδα σας για τον ηγετικό της ρόλο στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών υπηρεσιών. Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για το μνημόνιο κατανόησης και, όπως είπατε, για τους τρεις πυλώνες της εφαρμογής του σε 2.200 υπηρεσίες του Δημοσίου καθώς και για την ενίσχυση του τουρισμού και τη διατήρηση των γλωσσών.

Η Ελλάδα αποτελεί από την αρχή σημαντικό μέρος της ElevenLabs. Έχουμε Έλληνα επικεφαλής της έρευνας στη μηχανική, έχουμε Έλληνα που ηγείται των προσπαθειών μας για τη χρήση στο πεδίο, και μερικοί από τους πρώτους εταιρικούς πελάτες μας ήταν από την Ελλάδα. Είμαι, λοιπόν, ακόμα πιο ενθουσιασμένος γι’ αυτό που κάνει η Ελλάδα και χαίρομαι που συμμετέχω, ως προς τη χρήση φωνητικών λειτουργιών, σε αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια.