Κυρ. Μητσοτάκης: Ο πήχης για τις δεύτερες κάλπες είναι μια ισχυρή πλειοψηφία
Eurokinissi
Eurokinissi

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο πήχης για τις δεύτερες κάλπες είναι μια ισχυρή πλειοψηφία

«Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης δημιουργεί προσδοκίες και αίσθημα ευθύνης». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ANT1. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «ο πήχης για τις δεύτερες κάλπες είναι μια ισχυρή πλειοψηφία».

Δείτε το βίντεο από το 2ο μέρος της συνέντευξης του προέδρου της ΝΔ

Δείτε το βίντεο από το 1ο μέρος της συνέντευξης του προέδρου της ΝΔ

Όπως επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «θεωρώ προσωπική επιβράβευση και βάρος στους ώμους μου το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου», ενώ τόνισε πως «οι εκλογές ξεκινάνε από την αρχή, δεν είναι ρεβάνς του πρώτου αγώνα». «Όταν μάζεψα τα πράγματα μου από το Μαξίμου, έπρεπε μέσα μου να είμαι έτοιμος για το σενάριο να μην ξαναγυρίσω. Η συμμετοχή στην κάλπη έχει πολύ μεγάλη σημασία. Κυριακή 25 Ιουνίου θα περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», είπε.

Σχολιάζοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «σε αυτές τις εκλογές ήμασταν και είμαστε οι μόνοι που μιλάνε για το μέλλον. Υπήρχε αναγνώριση της δουλειάς που κάναμε».

Κληθείς να κάνει πρόβλεψη επί του εκλογικού αποτελέσματος, απάντησε: «Αποφεύγω να κάνω προβλέψεις εκλογικού αποτελέσματος. Το πίστευα ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε το αποτέλεσμα του 2019. Το προσωπικό μου στοίχημα ήταν να ξεπεράσω το ποσοστό του 2019».

Με περισσότερες γυναίκες το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο

Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που θα απαρτίζουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει πολύ περισσότερες γυναίκες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά πρόσωπα στη Νέα Δημοκρατία από άλλους πολιτικούς χώρους, άτομα που πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νέας ΝΔ. Θα είναι ένα διαφορετικό Υπουργικό Συμβούλιο και υπό την προϋπόθεση ότι θα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Δεν θα είναι ένα Υπουργικό Συμβούλιο εσωκομματικών ισορροπιών. Η πρόθεση μου είναι να υπάρξει ένα σημαντικό rotation».

«Οι σταυροί δεν είναι πολύ σημαντικοί για μένα στη διαμόρφωση του νέου υπουργικού, προτεραιότητα στο να γίνεται η δουλειά σωστά. Καθ' όλη την προεκλογική περίοδο συναντούσα ανθρώπους που δεν ψήφισαν ΝΔ το 2019 και τώρα μου έλεγαν πως θα μας ψηφίσουν.  Πιθανόν υπάρχουν και άτομα που δεν μας ψήφισαν τον Μάιο και θα μας ψηφίσουν τον Ιούνιο», συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Ενδεχομένως να πάρουμε και άλλα στελέχη από την Κεντροαριστερά. Όταν κάνουμε μία πολιτική για τα άτομα με αναπηρία. Είναι προοδευτική πολιτική, ισότητας και δικαιοσύνης, ούτε δεξιά, ούτε αριστερή πολιτική. Είναι μία πολιτική που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και κυρίως τον αποκλεισμένο».

Αναβάθμιση επιτελικού κράτους, αύξηση μισθών, μείωση φορολογίας

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις δύο πρώτες κινήσεις που θα κάνει ως πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

«Πρώτο νομοσχέδιο μετά τις εκλογές, η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους. Θα δημιουργήσουμε ένα υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Δεύτερο θα είναι ένα νομοσχέδιο οικονομικού περιεχομένου που θα περιλαμβάνει τη στάση μας απέναντι στην φορολόγηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η «μόνιμη αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η αύξηση των μισθών, η μείωση της φορολογίας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος».

Για τον Αλέξη Τσίπρα 

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι «οι Κρητικοί δεν ψηφίζουν Κυριάκο Μητσοτάκη «επειδή τον ξέρουν», ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Με ψήφισαν γιατί με ξέρουν».

Ερωτηθείς τι θα έκανε ο ίδιος αν βρισκόταν στη θέση του Αλ. Τσίπρα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οπότε και ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Αν ο Τσίπρας με ρωτούσε τι να κάνει μετά την συντριπτική του ήττα, σε επίπεδο πολιτικό δεν μου φαίνεται παράλογο να δώσει και αυτή την μάχη».

Άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι στη θέση του ο ίδιος θα είχε παραιτηθεί.

«Η τοξικότητα δεν συνιστά αντιπολιτευτική τακτική»

«Το σημαντικό δεν είναι η προσωπική επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ποια πολιτική προτείνουμε στους πολίτες. Θέλουν τον πολιτικό να αναγνωρίζει τα λάθη του και να ζητάει συγγνώμη και αυτό δεν το είδαμε Ελπίζω κάτι να έμαθαν αλλά από τα πρώτα δείγματα μετά τις εκλογές βλέπω ότι δεν το κατάλαβαν», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Ελπίζω η αντιπολίτευση να έχει καταλάβει ότι η τοξικότητα δεν συνιστά αντιπολιτευτική τακτική. Αυτή η τακτική δεν απέδωσε και δηλητηρίασε τον δημόσιο διάλογο. Είχαν αυτή τη στρατηγική γιατί δεν έχουν θέσεις αλλά μια κρυφή ατζέντα και αυτό αφορά και το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη πίεση αποκαλύπτεται μια κρυφή ατζέντα αύξησης φόρων οπότε καταλαβαίνω γιατί επιλέγουν να στοχοποιούν τον αντίπαλό τους».

Για τα επιχειρήματα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υπερφορολόγηση

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις στελεχών τόσο από πλευράς ΠΑΣΟΚ όσο και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση. Εμείς είμαστε υπέρ της μείωσης της φορολογίας. Είναι μια πολιτική που απέδωσε».

«Σήμερα υπάρχει ταραχή στην αριστερή πολυκατοικία και όλοι διεκδικούν το ρετιρέ, αλλά στις εκλογές ψηφίζουμε κυβέρνηση, όχι αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα, απάντησε και στις αιτιάσεις του Ν. Ανδρουλάκη περί «παντοδυναμίας της ΝΔ», λέγοντας: «Όταν το ΠΑΣΟΚ μιλάει για παντοδυναμία της ΝΔ είναι παράλογο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τουλάχιστον τρεις φορές με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%».

Σε ό,τι αφορά τα όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση περί «κρυφής ατζέντας», ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν έχω κρυφή ατζέντα. Ό,τι είπα το 2019 το έκανα. Ό,τι λέω τώρα θα το κάνω».

«Βαθιά τραυματική εμπειρία τα Τέμπη»

Σχολιάζοντας την τραγωδία στα Τέμπη, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Τα Τέμπη ήταν μια βαθιά τραυματική εμπειρία για μένα. Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν μεγάλα προβλήματα στον ΟΣΕ».

Και πρόσθεσε: «Δικιά μου υποχρέωση την επόμενη μέρα είναι να εξασφαλίσω ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο και ότι θα έχουμε ασφαλή τρένα».

Σημαντική κατάκτηση το metoo

«Το metoo είναι κατάκτηση για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε όσους μιλούν για υπερβολές τους απαντάμε να δουν την μεγάλη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαμήνυσε ότι «όχι μόνο δεν είναι αμερικανιά ή μόδα, αλλά πρόκειται για μια μεγάλη πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας».

Μάλιστα πρόσθεσε: «Η εκπαίδευση των παιδιών σε τέτοια ζητήματα στην διαφορετικότητα είναι πολύ σημαντική».

«Είμαι πολύ περήφανος που η χώρα έχει στρατηγική για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Θα το δείξει ο χρόνος πότε η κοινωνία θα είναι έτοιμη για γάμο και υιοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι «έχουμε το σύμφωνο συμβίωσης που είναι σημαντικά κατάκτηση».

Για την επίσκεψη στο Άγιον Όρος

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρωτήθηκε, εξάλλου, για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος αλλά και για την εμφάνιση του κόμματος «Νίκη».

Είπε χαρακτηριστικά: «Η αριθμητική της ενισχυμένης αναλογικής ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας όσα περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, άρα η πιθανή είσοδος της Νίκης καθιστά πιο δύσκολη την αυτοδυναμία. Το Άγιον Όρος θα το επισκεφθώ γιατί το είχε υποσχεθεί στον γιο μου. Δεν εμπλέκεται στις πολιτικές εξελίξεις».

«Γελάω με το ότι δεν με θεωρούν γουρλή»

«Γελάω με το ότι δεν με θεωρούν γουρλή. Πολλά από όλα λέγονται επηρεάζουν τα παιδιά και την οικογένειά μου, γι' αυτό καλό είναι τέτοια στερεότυπα να μην αναπαράγονται», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Διαβάστε σχετικά:

Μητσοτάκης στο TikTok για Πανελλαδικές: «Ένα βίντεο που δεν σας εύχομαι καλή επιτυχία!»

Για τη Μαρέβα και τα παιδιά του

«Συζητώ όλες τις σημαντικές αποφάσεις μου με τη Μαρέβα. Έχουμε μια πολύ όμορφη σχέση. Έχει περισσότερη συναισθηματική νοημοσύνη. Τα παιδιά μου δεν είναι ιδιαίτερα κοντά στην πολιτική», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην οικογένειά του.

«Το αν θα επιλέξουν τα παιδιά μου να ασχοληθούν με την πολιτική εξαρτάται από τα ίδια. Θα τους θέσω τον όρο αν θέλουν να πολιτευτούν πρώτα να έχουν δουλέψει», πρόσθεσε.

Για τη θέση του πρωθυπουργού και για την ενασχόλησή του με την πολιτική

«Η δουλειά του πρωθυπουργού είναι πολύ δύσκολη, αλλά σου δίνει μεγάλη ικανοποίηση όταν την κάνεις σωστά. Ασχολήθηκα με την πολιτική γιατί θεώρησα ότι μπορεί να είμαι χρήσιμος, ότι οι γνώσεις μου και οι εμπειρίες μου μπορούν να με κάνουν καλό πολιτικό», επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν θα κλείσω την καριέρα μου ως πολιτικός, θα ήθελα να διδάξω. Να ασχοληθώ με θέματα τεχνητής νοημοσύνης. Στο βάθος του μυαλού μου θέλω μετά την πολιτική να έχω αρκετά χρόνια να κάνω καλά πράγματα».