Κυρ. Μητσοτάκης για παιδική παχυσαρκία: Είναι θέμα υγείας και όχι εμφάνισης
Eurokinissi
Eurokinissi

Κυρ. Μητσοτάκης για παιδική παχυσαρκία: Είναι θέμα υγείας και όχι εμφάνισης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση για την παρουσίαση του Προγράμματος «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα», που διοργανώνεται από το υπουργείο Υγείας και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF σχεδίασε την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα που θα αποτελέσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί σε πολυεπίπεδη κλίμακα (Εθνικό, Περιφερειακό, Τοπικό Επίπεδο) σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την ομιλία του ανέφερε ότι το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας τον προβληματίζει. 

«Μία στατιστική που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας υπόψη είναι πως ένα παχύσαρκο παιδί μπορεί να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας. Είναι θέμα υγείας και όχι εμφάνισης», είπε χαρακτηριστικά.

«Ως γονείς οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και να τα εκπαιδεύσουμε στην υγιεινή διατροφή. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τη διατροφή και την άθληση. Εάν δηλαδή αθλούμαστε», σημείωσε. 

Ο πρωθυπουργός μνημόνευσε τη μητέρα του Μαρίκα Μητσοτάκη, την οποία θυμάται να τον πιέζει για να φάει. «Φάε παιδί μου. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή την κουβέντα;»

Στο τέλος της ομιλίας του συνεχάρη το Υπουργείο Υγείας για το πρόγραμμα, ενώ ευχαρίστησε θερμά και την UNICEF, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα υλοποιείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ολόκληρη η ομιλία Μητσοτάκη

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ένα προσωπικό μου όραμα μεταφράζεται σε πράξη. Εδώ και πολλά χρόνια με απασχολούσε έντονα το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Θυμάμαι κάθε φορά που πήγαινα σε παρελάσεις έβλεπα, οπτικοποιούσα το πρόβλημα, έβλεπα πολλά παιδιά τα οποία ήταν παχύσαρκα. Και βέβαια μια στατιστική που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας έχει να κάνει με την πραγματικότητα ότι ένα παχύσαρκο παιδί είναι πολύ πιθανό να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του προγράμματος «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας».

«Αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία ως ένα πρόβλημα υγείας, όχι ως κάτι που έχει να κάνει με την εμφάνιση. Αγαπάμε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την εμφάνισή τους, δεν κάνουμε καμία διάκριση, όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι η παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο βάρος. Δυσκολεύει τη ζωή των παιδιών και αν δεν αντιμετωπισθεί στα παιδικά χρόνια ενδεχομένως να την κάνει ακόμη δυσκολότερη όταν μεγαλώσουν.

Mπορέσαμε με την στήριξη του Υπουργείου και με την μεγάλη προσωπική προσπάθεια της Ειρήνης Αγαπηδάκη να φτιάξουμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας σε συνεργασία με την Unicef. Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχει τρέξει η Unicef μαζί με κράτος μέλος της οργάνωσης, ένα πρόγραμμα το οποίο εκτείνεται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, αναγνωρίζοντας εξαρχής ότι η παχυσαρκία ενός παιδιού δεν είναι επιλογή είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγαλώνει. Συχνά τα τρόφιμα εκείνα που είναι λιγότερο υγιεινά είναι τα πιο εύκολα, συχνά είναι και τα πιο φθηνά. Άρα είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και των εισοδημάτων του νοικοκυριού μέσα στο οποίο μεγαλώνουν.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αυτό που ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι μέρος του σχεδίου Ελλάδα 2.0.