Κυρ. Μητσοτάκης: Έρχονται νέες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές - Μελετάμε πλαφόν για το AirBnb
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Κυρ. Μητσοτάκης: Έρχονται νέες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές - Μελετάμε πλαφόν για το AirBnb

«Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου έχει αλλάξει περιτύλιγμα και είναι ένα μείγμα τοξικότητας λαϊκισμού και λεφτόδεντρων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του τηλεοπτικού σταθμού Action24.

Για το δομικό πρόβλημα της ακρίβειας το οποίο απασχολεί τα νοικοκυριά καθώς επιμένει, μίλησε παράλληλα ο πρωθυπουργός, ​τονίζοντας ότι «θα αντιμετωπιστεί με περαιτέρω στήριξη του εισοδήματος».

«Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Η ακρίβεια επιμένει στο σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα. Έχουμε πράγματι ένα πληθωρισμό τροφίμων που είναι πάνω από τον μέσο όρο», σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι «Η Ελλάδα τώρα βγαίνει από μία δεκαετή κρίση και τα εισοδήματα δεν είναι εκεί που θα έπρεπε».

«Έχουμε κάνει παρεμβάσεις για την ακρίβεια. Πριν δύο χρόνια είχαμε πρόβλημα με το ρεύμα και όχι με το σούπερ μάρκετ. Μπορέσαμε και τις κρατήσαμε τις τιμές», τονίζοντας ότι «η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με περαιτέρω στήριξη του εισοδήματος».

«Δεν είναι λύση για την ακρίβεια αυτά που υπόσχεται η αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν χρήματα για να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου έχει αλλάξει περιτύλιγμα και είναι ένα μείγμα τοξικότητας λαϊκισμού και λεφτόδεντρων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί».

Εξετάζουμε αλλαγές στο χρόνο μίσθωσης Airbnb

«Είναι «Χ» κάποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης. Δεν τις απορρίπτω όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης». Κάναμε κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για την golden visa. Μελετάμε την αγορά του airbnb. Έχουμε ήδη βάλει περιορισμούς και υποχρεώσεις σε αυτούς που το αντιμετωπίζουν ως μπίζνα. Θα δούμε και ποσό χρόνο πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα βραχυχρόνια», σημείωσε λέγοντας πως είναι σύνθετο ζήτημα.

«Όποιος προτείνει ο,τιδήποτε στερεί πόρους από τον προϋπολογισμό πρέπει να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει και ποιους φόρους πρέπει να βάλουμε, τονίζοντας ότι «έχω υποχρέωση η Ελλάδα να μην επιτρέψει στην περίοδο της κρίσης. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην περίοδο της επιτήρησης. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ; Μειώθηκαν οι τιμές; Όχι. Χάσαμε έσοδα, ναι». 

Ψάχνουμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Άρα κάνώ μια διάκριση μεταξύ των ρεαλιστικών προτάσεων και του ανεδαφικού ανέξοδου λαϊκισμού που δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2024 και όσους τον πρεσβεύουν αλλά μπορεί να μην ήταν στην Ελλάδα την περίοδο εκεί.

Θέλουμε να μειώσουμε κατά μια μονάδα τις εργοδοτικές εισφορές. Όταν μας το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά αυτή θα είναι η πρώτη μείωση που θα κάνουμε.

Για την ανεργία και τη δημογραφική πολιτική 

«Μελετάμε συνολικά παρεμβάσεις για την οικογενειακή και δημογραφική πολιτική με αρχή το επίδομα γέννας που είναι μια ανακούφιση, αλλά και το πλαίσιο για τους τρίτεκνους όμως πρέπει να πείσουμε και την οικογένεια με ένα παιδί να κάνει δεύτερο. Η δημογραφική πολιτική πρέπει να είναι συνολική και να στηρίξουμε την οικογένεια και ειδικά την εργαζόμενη μητέρα με ολοήμερο σχολείο παντού και βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε επιχειρήσεις», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανεργία, τονίζοντας ότι πρέπει «να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εργασία. Εμείς κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση, κοιτάμε πώς μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην επιδοματική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο. Δεν θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε κάποιον να είναι άνεργος, ενώ μπορεί να δουλεύει».

«Η επαναφορά 13ου-14ου μισθού που προτείνει ο κ. Κασσελάκης κοστίζει 2 δισ. επιπλέον των 45 δισ. των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει μερικά δισ. ευρώ.

Η αντιπολίτευση δεν αρνείται ότι το πρόγραμμά της κοστίζει αλλά λέει "λεφτά υπάρχουν". Από το 2009 το ακούμε και επειδή έχουμε περάσει πολλά ως χώρα και πάει καλύτερα παρά τις δυσκολίες όλα αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή».

Θαλάσσια πάρκα 

Για τα θαλάσσια πάρκα σημείωσε πως«Θα γίνουν και μελετώνται και το τι κάνει η Ελλάδα δεν αφορά την Τουρκία. Θαλάσσια πάρκα η χώρα έχει ήδη. Θα κάνουμε με σκοπό να προστατεύσουμε τη θαλάσσια ζωή να αναπαράγεται και έγινε πολλή συζήτηση γι αυτό».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία 

«Η σχέση με την Τουρκία είναι δύσκολη και σύνθετη. Δεν έχει αλλάξει τον πυρήνα του αναθεωρητισμού αλλά, δεν γίνεται με τόση ένταση. Υπάρχει ένας σαφέστερος προσδιορισμός από την Ελληνική κυβέρνηση σε μια συζήτηση που μπορεί να γίνει και κατ' ιδίαν και δημόσια».

Οι σχέσεις με την Αλβανία 

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας ήταν απαράδεκτος. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας, νέα παιδιά που έχουν ενταχθεί αρμονικά. Ο,τιδήποτε ρίχνει δηλητήριο στις σχέσεις των δύο λαών δεν κάνει καλό, γείτονες είμαστε. Να γνωρίζει ότι υπάρχουν κανόνες προς την ευρωπαϊκή της πορεία και ο σεβασμός του δικαίου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών προσδιορίζει με σαφήνεια εγείρει ζητήματα για την εφαρμογή της. Πιστεύω ότι τελικά δεν θα χρειαστεί να την καταγγείλουμε. Στα Σκόπια νομίζω ότι κατάλαβαν πως η προεκλογική περίοδος. Αναμένω μια ρητή δήλωση από τον νέο πρωθυπουργό για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το πρόβλημα είναι τώρα και ευρωπαϊκό με ελληνική παρέμβαση».

Ευρωεκλογές

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην ακροδεξιά η οποία «είναι βαθιά αντιευρωπαϊκή δύναμη».

«Είναι σημαντικό να υπάρχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια ισχυρή παρουσία δημοκρατικών δυνάμεων. Η κα Φον ντερ Λάιεν έχει μιλήσει για δυνάμεις δεξιά του ΕΛΚ με τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε. Χρειαζόμαστε πιο ισχυρή Ευρώπη». Με ανησυχεί η κάθε αποχή και για αυτό κάναμε και την επιστολική ψήφο που έχει αναγνωριστεί από όσους συμμετέχουν για την αρτιότητα. Θέλουμε συμμετοχή, πάντα οι ευρωεκλογές είχαν χαμηλότερη συμμετοχή από τις εθνικές εκλογές», τόνισε.

Θέλουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για να μας δώσει ορμή για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα με το οποίο εκλεχθήκαμε. Ακούω το προσβλητικό επιχείρημα για το 41%., από το πρώτο βράδυ είπα τα κεφάλια κάτω και πολύ δουλειά. Μας ασκούν κριτική αυτοί που δεν έχουν εκλεγεί ποτέ και πουθενά. Θα υπερασπιστώ τη νομιμοποίηση που πήραμε γιατί είπαμε την αλήθεια.

Θέλουμε πάντα να γινόμαστε καλύτεροι και σίγουρα υπήρχαν πεδία πολιτικών που υπήρχαν παρεμβάσεις. Κάθε πράγμα στον καιρό του, δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά αν χρειαστεί θα το κάνω. Η 4ετια είναι για έναν λόγο γιατί όλοι κρινόμαστε στο τέλος. Υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα».

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι πάντα εδώ»

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι πάντα εδώ με τον τρόπο του», τόνισε ο πρωθυπουργός με αφορμή το θάνατο του πατέρα του σαν σήμερα πριν 7 χρόνια.

«Τον θυμόμαστε, τον τιμούμε, μου λείπει, μου λείπουν οι συμβουλές του, η πολιτική παρακαταθήκη του κρίνεται από τον λαό. Για όλους μας οι γονείς όταν φεύγουν αισθανόμαστε ότι είναι εδώ

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον σημερινό τελικό»

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον σημερινό τελικό. Βλέπω momentum, μου θυμίζει λίγο το Euro 2004», ανέφερε ο πρωθυπουργός εν όψει του αγώνα του Ολυμπιακού με τη Φιορεντίνα, σημειώνοντας ότι «την πολιτεία την αφορά η ασφάλεια και η καλή οργάνωση. Εμείς έχουμε κάνει αυτό που πρέπει. Εγώ θα τον δω στο σπίτι στην τηλεόραση με μπάρμπεκιου με καλούς φίλους. Ελπίζω να είμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού καλοκαιριού για τον ελληνικό αθλητισμό».