Εξαγγελίες άμεσα για την προστασία των δασών - Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τη στήριξη των ευάλωτων
EUROKINISSI
EUROKINISSI
Κυρ. Μητσοτάκης

Εξαγγελίες άμεσα για την προστασία των δασών - Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τη στήριξη των ευάλωτων

Η πράσινη μετάβαση είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της διακυβέρνησης τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Θ. Σκυλακάκη και την ομάδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία ουσιαστική ενημέρωση στο Υπουργείο Ενέργειας χαρακτηρίζοντας μεγάλο στοίχημα την πράσινη μετάβαση «για να χτίσουμε στην πρόοδο που πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία προσαρμοζόμενοι πάντα στην πρόοδο της τεχνολογίας και της αποθήκευσης ενέργειας».

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι όπως μας είχαν προειδοποιήσει οι ειδικοί μπροστά σε δύσκολα φαινόμενα, έχουμε μπροστά μας ένα νέο κύμα καύσωνα και πιθανή ενίσχυση των ανέμων μετά, οπότε απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα γιατί τα δύσκολα δεν έχουν περάσει, τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν σύντομα εξαγγελίες για τη δασοπροστασία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σύντομα να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες ως προς τη δασική πολιτική, όπου, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία σημαντική δουλειά με πιο τολμηρή παρέμβαση, μεταρρύθμιση, τη μεταφορά της αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. «Αυτό μας δίνει μια πολύ καλύτερη εποπτεία της δασικής πολιτικής την οποία θέλουμε να ασκήσουμε από εδώ και στο εξής» σημείωσε.

«Είναι όμως απολύτως σαφές ότι όσο σημαντική κι αν είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου -αν όχι περισσότερο σημαντική- είναι και η πολιτική της πρόληψης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. «Πρέπει όμως να γίνουν πολλά περισσότερα «ως προς την ενεργή διαχείριση των δασών μας έτσι ώστε να μπορούμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη καύσιμη ύλη πριν αυτή, ενδεχομένως, καταστραφεί σε μια μεγάλη δασική πυρκαγιά» είπε.

Τέλος για την κρατική βοήθεια στους πληγέντες από τις πυρκαγιές είπε: «να γνωρίζουν ότι έχουμε πια ένα επικαιροποιημένο, πολύ πιο αποτελεσματικό σύστημα κρατικής αρωγής. Η καταγραφή των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει και θα κινηθούμε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ' ό,τι εκινείτο το κράτος στο παρελθόν, ώστε να μπορούν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε μία τάξη».

«Συζητήσαμε αναλυτικά και εξαντλητικά τα θέματα της Ενέργειας» είπε από την πλευρά του ο Θ. Σκυλακάκης  και, όπως είπε,  δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις για την πολλή δουλειά που μας περιμένει.

Αναλυτικότερα, από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε: «Είχαμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχθούμε, σήμερα, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συζητήσαμε, εξαντλητικά, τα μεγάλα θέματα.

Σήμερα καλύψαμε, κατά κύριο λόγο, τα θέματα της ενέργειας και ορισμένα περιβαλλοντικά. Την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα, μέχρι σήμερα. Ειδικά στην εισαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πάνω από τις μισές Ανανεώσιμες Πηγές, που διαθέτουμε σήμερα, έχουν μπει επί της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μια μεγάλη αλλαγή αυτή στην ενεργειακή αγορά.

Πολλά περισσότερα, φιλόδοξα σχέδια έρχονται για το μέλλον, ώστε η Ελλάδα να είναι μία χώρα πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση. Επίσης, συζητήσαμε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που είναι απόλυτα επίκαιρα, σήμερα, τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και συνολικότερα. Η προσπάθεια του Υπουργείου έχει μέσα και τη φροντίδα για τους ενεργειακά ευάλωτους, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, που θίξαμε και στις προγραμματικές δηλώσεις. Και τα θέματα της καλής λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που επίσης είναι μία πολύ σημαντική προτεραιότητα. Και για όλα αυτά, πήραμε κατευθύνσεις, πήραμε οδηγίες και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στις επόμενες εβδομάδες, καταρχάς, και μήνες και χρόνια». 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ευχαριστώ τον υπουργό, τον υφυπουργό και την υφυπουργό για την πολύ ουσιαστική ενημέρωση την οποία είχα σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πράσινη μετάβαση είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της διακυβέρνησης, να χτίσουμε πάνω στην πολύ σημαντική πρόοδο την οποία πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία και να προσθέτουμε διαρκώς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, προσαρμοζόμενοι πάντα και στην πρόοδο της τεχνολογίας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα αποθήκευσης ενέργειας, ανοίγοντας καινούριες αγορές, όπως η αγορά των αιολικών στη θάλασσα.

Η χώρα μας μπορεί να γίνει μία πρωταγωνίστρια σε αυτήν την πράσινη μετάβαση, κάτι το οποίο θα έχει όχι μόνο περιβαλλοντικό όφελος, αλλά θα οδηγήσει τελικά και σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά μας, για τις επιχειρήσεις μας, για τους αγρότες μας.

Ταυτόχρονα, μέριμνά μας παραμένει η σωστή λειτουργία της αγοράς και η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα τους όλο τον τελευταίο χρόνο και απέκρουσε στην πράξη τις μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να εξακολουθούμε να το κάνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα υπάρχουν γι' αυτά τα θέματα πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες στην ομιλία μου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, προφανώς, συζητήσαμε για τα θέματα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μία αρμοδιότητα η οποία μοιράζεται μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ένα θέμα το οποίο προφανώς είναι και εξαιρετικά επίκαιρο μετά τις πολύ δυσάρεστες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, την Κορινθία και τη Βοιωτία.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω, για ακόμα μία φορά, τις ευχαριστίες μου σε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, στην Πυροσβεστική, την Αστυνομία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο προσωπικό των Δήμων, αλλά και στους χιλιάδες εθελοντές μας, για την υπεράνθρωπη προσπάθεια την οποία κατέβαλαν τις τελευταίες μέρες.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όπως μας είχαν προειδοποιήσει και οι ειδικοί, με δύσκολα φαινόμενα. Έχουμε μπροστά μας έναν ακόμα καύσωνα και την πιθανή, μετά, ενίσχυση των ανέμων. Οπότε απαιτείται απόλυτη εγρήγορση, απόλυτη ετοιμότητα και τις επόμενες μέρες, καθώς τα δύσκολα είναι σαφές ότι ακόμα δεν έχουν περάσει.

Θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να κάνουμε και συγκεκριμένες εξαγγελίες ως προς τη δασική μας πολιτική, όπου θέλω να τονίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία σημαντική δουλειά με πιο τολμηρή -θα έλεγα- παρέμβαση, μεταρρύθμιση, τη μεταφορά της αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αυτό μας δίνει μια πολύ καλύτερη εποπτεία της δασικής πολιτικής την οποία θέλουμε να ασκήσουμε από εδώ και στο εξής.

Είναι όμως απολύτως σαφές ότι όσο σημαντική κι αν είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου -αν όχι περισσότερο σημαντική- είναι και η πολιτική της πρόληψης.

Έχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει όμως να κάνουμε πολλά περισσότερα ως προς την ενεργή διαχείριση των δασών μας έτσι ώστε να μπορούμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη καύσιμη ύλη πριν αυτή, ενδεχομένως, καταστραφεί σε μια μεγάλη δασική πυρκαγιά.

Τέλος, για την ειδική μέριμνα που πρέπει να δείξουμε στα περιαστικά δάση της Αττικής -και αναφέρομαι στην Αττική γιατί εδώ κατοικεί το 40% του πληθυσμού της χώρας- έχω δώσει κατευθύνσεις στο Υπουργείο για να υπάρξει μία αναδιάταξη των πόρων που έχουμε διαθέσιμους και για αναδασώσεις αλλά και για προληπτικές παρεμβάσεις, ώστε να υπάρχει ένα κατά προτεραιότητα ακόμα πιο επικαιροποιημένο -θα έλεγα- και ακόμα πιο επίκαιρο σχέδιο προστασίας των περιαστικών δασών της Αττικής, τα οποία τόσο σημαντικά είναι για το μικροκλίμα της πρωτεύουσας.

Αυτό είναι μια εθνική μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε. Δεν θα την κερδίσουμε μόνοι μας, θα χρειαστούμε μεγάλη συμμετοχή και της κοινωνίας των πολιτών, θα χρειαστεί να τολμήσουμε με πιο καινοτόμες λογικές διαχείρισης, πιο τολμηρής θα έλεγα, επιθετικής διαχείρισης των δασών μας, που ενδεχομένως στο παρελθόν να έβρισκαν αντιστάσεις.

Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε αυτά τα βήματα. Θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών παρουσιάσεων και προτάσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα πηγαίνει πέρα από τα προφανή τα οποία πρέπει να γίνουν: την αποκατάσταση των καμένων περιοχών, την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και φυσικά την πολύ γρήγορη αποζημίωση των συμπολιτών μας, οι οποίοι επλήγησαν σε αυτές τις πυρκαγιές.

Εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η ιεραρχία την οποία η κυβέρνηση έχει θέσει στην αντιμετώπιση κάθε δασικής πυρκαγιάς: πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά και η προστασία του ζωικού μας κεφαλαίου, των ζώων μας, η προστασία της περιουσίας, η προστασία των κρίσιμων υποδομών, και προφανώς η προστασία του δασικού μας πλούτου.

Για τους συμπολίτες μας, ευτυχώς δεν ήταν τόσοι πολλοί όσοι στην αρχή είχαμε φοβηθεί που έχασαν περιουσίες στη διάρκεια αυτών των πυρκαγιών, να γνωρίζουν ότι έχουμε πια ένα επικαιροποιημένο, πολύ πιο αποτελεσματικό σύστημα κρατικής αρωγής. Η καταγραφή των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει και θα κινηθούμε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ' ό,τι εκινείτο το κράτος στο παρελθόν, ώστε να μπορούν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε μία τάξη.