Φωτογραφία αρχείου
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα γυρίσουμε στην εποχή των «λεφτόδεντρων» - Επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές
Eurokinissi
Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα γυρίσουμε στην εποχή των «λεφτόδεντρων» - Επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές

Για την ακρίβεια, την επιτυχία του Ολυμπιακού, την επιστολική ψήφο, αλλά και στη στάση της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά fm, σημειώνοντας πως η επιστολική ψήφος «πρέπει να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές». 

Ξεκινώντας τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχία του Ολυμπιακού και την άρτια διεξαγωγή της διοργάνωσης, σημειώνοντας «θέλω να εκφράσω τη χαρά μου ως Ολυμπιακός, ως Έλληνας για το ποδόσφαιρό μας και ως πρωθυπουργός επειδή η διοργάνωση ήταν άρτια και χωρίς κανένα επεισόδιο και αυτή η εικόνα πρέπει να επικρατήσει και στο ελληνικό πρωτάθλημα». 

Η απάντηση είναι ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας και χτες δείξαμε το πραγματικό μας πρόσωπο. Η διοργάνωση των Γερμανών ήταν υποδεέστερη στο Final4 από τη στιγμή που εμείς είχαμε και περισσότερο κόσμο».

Ερωτηθείς για την ακρίβεια στον καφέ ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει «να λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός πως η πρώτη ύλη του καφέ ακριβαίνει και θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη για το ΦΠΑ. Εμείς όταν μειώσαμε το ΦΠΑ στον καφέ, δεν είδαμε μεγάλη μείωση στην τιμή».

Για το Airbnb

«Είναι ένα ζήτημα που το μελετάμε καθώς ειδικά για τα νέα ζευγάρια που είναι στο νοίκι αποτελεί επιβάρυνση. Ήδη έχουμε κάνει παρεμβάσεις και στη φορολόγηση και στη χρυσή βίζα αλλά εξετάζουμε και κάποιους πρόσθετους περιορισμούς, όχι σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που μπορεί να είναι επιβάρυνση, είναι όφελος για τον ιδιοκτήτη. Το Airbnb δεν ξεκίνησε ως επιχειρηματική δραστηριότητα κι αυτοί που το αντιμετωπίζουν έτσι πρέπει να έχουν ανάλογη αντιμετώπιση».

Έχουμε έναν επίμονο πληθωρισμό - Προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε 

Ερωτηθείς για τον τρόπο αντιμετώπισης της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα τονίζοντας πως «Έχουμε έναν επίμονο πληθωρισμό και προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε, έχοντας ήδη πάρει μέτρα και πολλές παρεμβάσεις. Επιμένω πως πρέπει να υπάρχει πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση στο θέμα των τιμών». 

«Η Αριστερά δεν στηρίζει τη δική μας πρωτοβουλία και καλό είναι κάποιες φορές να έχουμε ένα εθνικό μέτωπο κι όχι κομματικά. Όπως έγινε με την golden visa και η αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι συνέχεια απέναντι. Χρειάζεται λίγο μέτρο, δεν πάμε από το κακό στο χειρότερο, ας δούμε και τη μεγάλη εικόνα, ο τουρισμός πάει καλά, οι μισθοί αυξάνονται...», προσέθεσε. 

Για την παρέμβαση Ιερώνυμου

«Το θέμα έκλεισε πριν από το Πάσχα και με το σωστό τρόπο χάρη και στην παρέμβαση του αρχιεπισκόπου. Σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή αλλά σεβόμαστε την ετυμηγορία των πολιτών». 

Επίτευγμα Δημοκρατίας η επιστολική ψήφος

«Είναι ένα επίτευγμα Δημοκρατίας για τους πολίτες εκτός Ελλάδας και όχι μόνο και υπάρχει και προθεσμία. Το κράτος οργάνωσε άψογα τη διαδικασία. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε πριν το τέλος του έτους, όμως τα άλλοθι έχουν τελειώσει. Πρόκληση να ξεπεράσουμε μια συνταγματική ερμηνεία, ώστε να ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές. Να μην κρυφτούμε, το μέτρο πρέπει να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές».

Σημαντικές παρεμβάσεις σε εμβληματικά νοσοκομεία 

Ερωτηθείς για την απεργία των αναισθησιολόγων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πως «υπάρχει ένα πιο ειδικό πρόβλημα στην Υγεία. Όμως, όταν εργαλειοποιείται ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, είναι κακό και την πληρώνουν οι γονείς και τα παιδιά», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «γίνονται βήματα στην Υγεία, παρά τα προβλήματα και δεν θα σταθώ μόνο στις προσλήψεις, όσο μας επιτρέπει το ΑΣΕΠ και οι αργές διαδικασίες του. Είναι απαραίτητο να αλλάξει και πρέπει να το συζητήσουμε σοβαρά».

«Έχουμε κάνει σοβαρές παρεμβάσεις σε εμβληματικά νοσοκομεία και στα κέντρα Υγείας από τη δημιουργία του ΕΣΥ. Επίσης, μεγάλη τομή έγινε στις προληπτικές εξετάσεις. Το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά βοήθησε πάνω από 20.000 γυναίκες και έρχονται κι άλλα προγράμματα που κι αυτά θα γίνουν με ευρωπαϊκούς πόρους. Μπορούμε να κάνουμε πολλά αν επενδύσουμε στην πρόληψη», προσέθεσε. 

Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία σκέψη να αλλάξω το μπόνους των εδρών».

Το ΕΛΚ θα είναι πρώτο κόμμα 

Ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές και τη σύμπραξη Μελόνι – Λεπέν, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι σημαντικό να υπάρχει πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και όσοι μπορούν να προσέλθουν είναι καλοδεχούμενοι. Η προσωπική μου άποψη είναι πως η Λεπέν δεν είναι ίδια με τη Μελόνι. Τυχαίνει να έχουμε καλή σχέση και δεν θεωρώ πως η κ .Μελόνι, παρά τις καταβολές της, τη βλέπει την Ευρώπη υπό άλλη γωνία. Το ΕΛΚ θα είναι πρώτο κόμμα κι έχει το δικαίωμα να επιλέξει πρόεδρο και επιλογή μας είναι η κ. Φον ντερ Λάιεν, δεν υπάρχει plan b.»

Για τον Έλληνα Επίτροπο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το χαρτοφυλάκιο δεν καθορίζεται από μένα... Σίγουρα θα έχουμε δυνατό χαρτοφυλάκιο και δεν έχω να σας πω κάτι για το όνομα. Θα εξαρτηθεί από το χαρτοφυλάκιο».

Σε ότι αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές και τη Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «κάθε εκλογή είναι μια συλλογική προσπάθεια αλλά έχω την τύχη να έχουμε καλή οργάνωση και είμαι ευχαριστημένος από τη συστράτευση που έχουν δείξει όλοι. Όλοι τρέχουν το ίδιο».

Έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει μάθει από τα λάθη της 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός είπε πως «η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος κρίνεται συνεχώς και δεν είναι συνάρτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν θα γυρίσουμε στην εποχή των λεφτόδεντρων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία».

«Έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει μάθει από τα λάθη της και τέμνονται οι πολιτικές της από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με το «λεφτά υπάρχουν». Δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί», προσέθεσε. 

Για την αποχή:

«Εγώ λέω σε όλους να πάνε να ψηφίσουν. Θυμηθείτε τις εκλογές του 41% που ανέβηκε ο πήχης της αυτοδυναμίας. Μην φτάσουμε στο σημείο να λέμε πως το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουμε. Παράκληση στους ψηφοφόρους μας να πάνε να ψηφίσουν για να είμαστε πιο δυνατοί».

Ερωτηθείς για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχω εκφραστεί θετικά για το έργο της και το επαναλαμβάνω».

Για τη στάση της Αντιπολίτευσης: 

«Συμπάσχω με όσους θέλουν να με ξεφορτωθούν αλλά δεν πάω πουθενά. Είναι ζήτημα αρχής. Είναι τιμητικό να ακούγεται για μένα μια θέση στην Ευρώπη αλλά θα μείνω εδώ».

«Καλό είναι να είμαστε φιλόδοξοι και όποιος πολιτεύεται θέλει να κερδίζει. Όσους επικρίνουν το 41% τους πολίτες επικρίνουν...  Να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Και όταν κάποιοι προεξοφλούν το πώς θα γίνουν πρωθυπουργοί και κατηγορούν εμάς για αλαζονεία, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Κατ΄αρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση με καινούριο αρχηγό που θα κριθεί αυτός στην κάλπη. Δεν επιλέγω αντίπαλο, πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι που δεν εκμεταλλεύεται τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ερώτηση με ποιον από τους κ.κ. Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα θα διάλεγε να ήταν αποκλεισμένος σε έρημο νησί, να παίξει ποδόσφαιρο και να πάει στα μπουζούκια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα έπαιζε μπάσκετ με τον κ. Ανδρουλάκη που όπως και εκείνος παίζει.

«Σε έρημο νησί θα διάλεγα να είμαι με τον κ. Κουτσούμπα για να συζητήσω σε βάθος μαζί του τι είναι αυτό που κάνει κάποιον άνθρωπο σήμερα να είναι κομμουνιστής και δια της ατόπου απαγωγής στα μπουζούκια θα πήγαινα με τον κ. Κασσελάκη. Όχι για να διαπιστώσουμε ποιος είναι ποιος λαϊκός αλλά επειδή αυτή την επιλογή μου αφήσατε. Δεν πάω συχνά παρότι μου αρέσει πολύ η ελληνική μουσική. Αγνοούσα ότι υπάρχουν σουίτες για να πω την αλήθεια. Σε άλλες εποχές σουίτες δεν υπήρχαν», ανέφερε.

Τέλος για τα παπούτσια της ΝΔ είπε πως πολλοί, ειδικά νέοι, θέλουν να τα φορέσουν ενώ αστειευόμενος επέλεξε τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοράη για το πρόσωπο που θα ήθελε να τα φορέσει. «Είναι πάντα ντυμένη στην τρίχα και θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα», ανέφερε.