Κρίσιμη συνεδρίαση στον ΣΥΡΙΖΑ: Τριγμοί μετά την πρόθεση Κασσελάκη για επανίδρυση
Eurokinissi
Eurokinissi

Κρίσιμη συνεδρίαση στον ΣΥΡΙΖΑ: Τριγμοί μετά την πρόθεση Κασσελάκη για επανίδρυση

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12:00 το μεσημέρι η κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της πρότασης του Στέφανου Κασσσελάκη, για ενδεχόμενες αλλαγές στη δομή, το ιδεολογικό πρόσημο αλλά και το λογότυπο του κόμματος.

Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει σφοδρότατες εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μόλις ημέρες πριν από το συνέδριο του κόμματος, μετά και την ανάρτηση στην πλατφόρμα isyriza του ερωτηματολογίου του Στέφανου Κασσελάκη.

Για την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας είχε προηγηθεί αίτημα από 17 μέλη του κόμματος που είναι τα εξής: Παναγιώτα Μπελώνη Αράπη, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Διονύσης Τεμπονέρας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σημειώνεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιαστεί στην Πολιτική Γραμματεία μέσω τηλεδιάσκεψης από το Λονδίνο όπου βρίσκεται έχοντας απέναντι του στην αίθουσα του 6ου ορόφου στην Κουμουνδούρου τα μέλη ενός οργάνου, στο οποίο η μόνη σύμμαχός του θα είναι η Θεοδώρα Τζάκρη.

Εσωκομματικές κόντρες

Η εσωκομματική διαμάχη ξεκίνησε την Κυριακή μετά και την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη στο Χ. Η Όλγα Γεροβασίλη ήταν η πρώτη η οποία είχε θέσει το θέμα με δήλωση που έκανε νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. «Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί de facto σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» αναφέρει η κ. Γεροβασίλη.

Στην Όλγα Γεροβασίλη απάντησε με αιχμές η Γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Θεοδώρα Τζάκρη. «Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε το ερωτηματολόγιο απαράδεκτο. «Απαράδεκτο να βγάζει ερωτηματολόγιο. Δεν κάνουμε δημοσκοπήσεις. Όταν ο πρόεδρος του κόμματος δεν γνωρίζει κάτι δεν πάει καλά, αλλά όχι στην κατεύθυνση του ερωτηματολογίου. Επιδιώκει να βγάλει από πάνω την ευθύνη για το οργανωτικό χάος και την κατάρρευση. Πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε», είπε το μέλος της Π.Γ. του κόμματος, Πάνος Ρήγας.

«Το κόμμα πρέπει να επανιδρυθεί και ο Πρόεδρος σ. Στέφανος Κασσελάκης δικαιούται να προσκαλεί τα Μέλη να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτήν την πορεία και μέσω #iSYRIZA», δήλωσε από την πλευρά της η βουλευτής του κόμματος Νίνα Κασιμάτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία». Επέμεινε, όμως, στο ερωτηματολόγιο καλώντας τα μέλη να απαντήσουν. Το γεγονός όμως, ότι αιφνιδιαστικά, άνοιξε μεγάλα θέματα, που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα του κόμματος, πυροδότησε από την πρώτη στιγμή ηχηρές αντιδράσεις.