Κόντρες, απειλές για μηνύσεις με φόντο την «μάχη» των πολιτικών αρχηγών

Κόντρες, απειλές για μηνύσεις με φόντο την «μάχη» των πολιτικών αρχηγών

Με κόντρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξεκίνησε η τελευταία ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού για το 2016, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα τα μεσάνυχτα, μετά και την «μάχη» των πολιτικών αρχηγών. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές, με την κυβερνητική πλειοψηφία να παραμένει προς στιγμήν αρραγής, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει. Μέχρι, ωστόσο, τα φώτα της δημοσιότητας να «πέσουν» στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη και τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων (αναμένεται να μιλήσουν σταδιακά μετά τις οκτώ το βράδυ), οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα αναλάβουν να σηκώσουν το βάρος της υπεράσπισης του Προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν …καίγονται να μιλήσουν. Εξάλλου, μονάχα 73 από τους 144 εγγράφηκαν στους καταλόγους.

Προς στιγμήν, όμως, σε πρωταγωνιστές της συζήτησης εξελίσσονται ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς. Η κόντρα τους ξεκίνησε μετά την …παραίνεση του γαλάζιου βουλευτή, να παραιτηθεί ο υπουργός. Αιτία φυσικά η παράλληλη συμμετοχή του σε κατασκευαστική εταιρεία και στην κυβέρνηση. «Ο κ. Φλαμπουράρης δεν θα έπρεπε να είναι υπουργός, αλλά έπρεπε να έχει εκπέσει αυτοδικαίως, σύμφωνα με  το άρθρο 57 του Συντάγματος», είπε ο κ. Σαλμάς, με τον κ. Φλαμπουράρη να απειλεί ότι θα πάει στην δικαιοσύνη. «Μη συνεχίζετε το λασποπόλεμο που έχει ξεκινήσει προεκλογικά από γνωστά διαπλεκόμενα συμφέροντα. Αυτά είχαν ως αποτέλεσα τον εμπρησμό και παραλίγο, δυστυχώς, μια δύσκολη κατάσταση στο σπίτι το δικό μου», είπε ο υπουργός Επικρατείας και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην συνεχίσει αυτήν την τακτική διότι «θα με αναγκάσετε να προχωρήσω σε πράξεις και πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα δεν έχω κάνει».

Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος άναψε φωτιές στους χιλιάδες συνταξιούχους, καθώς δεν διέψευσε τα δημοσιεύματα περί μείωσης κατά 15% των συντάξεων πάνω από 800 ευρώ. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος θα πάρει πιθανότατα τον λόγο πιο αργά το απόγευμα.

Συναίνεση σε ΕΣΡ και ασφαλιστικό, μέσω …επίθεσης στην ΝΔ, ζήτησε ο υπ. Επικρατείας, Ν. Παππάς

Συναίνεση σε ασφαλιστικό αλλά και σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΡ, ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς μιλώντας στη Βουλή. Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία καταλογίζοντάς της στρατηγικό πρόβλημα, αφού «από το 2012 οικοδομήσατε μια παράταξη στη λογική ότι μόνο με την ΝΔ θα παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα την έβγαζε, όμως διαψευστήκατε»! Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό υπενθύμισε ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα έντεκα περικοπές και τώρα για πρώτη φορά, μια κυβέρνηση προσπαθεί να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση, δίχως όμως ανταπόκριση. «Μέχρι να μας καταθέσετε κάποια πρόταση, δικαιούμαστε να υποθέτουμε ότι οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι θέσεις των Θεσμών. Δηλαδή η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος». Στην περίπτωση, πάντως, που η ΝΔ δεν τα βρει με την κυβέρνηση ο Ν. Παππάς εμφανίστηκε πεπεισμένος: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε τους συνταξιούχους, ακόμη και μόνοι μας αν εσείς δεν συναινέσετε».

Για το ΕΣΡ πέταξε ευθέως το μπαλάκι στην Νέα Δημοκρατία, καλώντας την να μην παίξει το παιχνίδι των συμφερόντων και σύντομα να βρεθεί λύση. «Υπάρχει η Διάσκεψη των προέδρων και εκεί μπορεί κανείς να δείξει τις προθέσεις του», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τα ηνία της χώρας, είχε αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, και «τελικά καταλήξαμε στο 60% προστασίας αυτή, δηλαδή σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ». Εκτίμησε, δε, ότι το έτος θα κλείσει με ελάχιστη ύφεση, κάτι που σημαίνει σύμφωνα με τον ίδιο ότι «το σταθερό κλίμα που δημιουργήθηκε απορρόφησε τους κραδασμούς». Ακόμη είπε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεσμευθεί σε 20 δις περισσότερα πρωτογενή πλεονάσματα, σε ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, στο να μην έχουν ρύθμιση οφειλών και ασφαλιστική κάλυψη 1,1 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα και βέβαια με απροστάτευτη την πρώτη κατοικία.

Όπως ήταν λογικό η ομιλία του υπουργού Επικρατείας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση. «Ο Ν. Παππάς συνέχισε να παραπληροφορεί και να παραποιεί την πράγματα. Ήταν μεγάλο ιστορικό λάθος η αλλαγή του Ιανουαρίου. Δυστυχώς για σας, σας στοιχειώνει τα email Χαρδούβελλη και το οποίο λέει ότι αν δεν είχε γίνει αλλαγή της κυβέρνησης δεν θα μειωνόταν καμία σύνταξη, δεν θα αυξανόταν η ανεργία, δεν θα υπήρχε το πακέτο των επώδυνων μέτρων», τόνισε.

«Όχι» από Νικολόπουλου και Παναγούλη στον Προϋπολογισμό

Αν και δεν βρεθεί στη Βουλή με επιστολή ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ξεκαθαρίζει ότι καταψηφίζει. «Δεν μπορώ να ψηφίσω έναν προϋπολογισμό μακριά από τα όνειρά μου και τα όνειρα κάθε Έλληνα. Μου είναι αδύνατο να στηρίζω σχεδιασμούς επί χάρτου για μέτρα που είναι άδικα αλλά και αποδεδειγμένα, αναποτελεσματικά. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να δικαιωθεί η προοπτική της ελπίδας, της κοινωνικής σωτηρίας, της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης» τονίζει ο ίδιος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Νικολόπουλος έχει εδώ και αρκετές μέρες προαναγγείλει την αντίθεση στάση του σχετικά με τον Προϋπολογισμό. Το ίδιο, βέβαια, έχει κάνει και ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Παναγούλης, ο οποίος διαγράφηκε πριν από λίγες μέρες από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά και την άρνησή του να υπερψηφίσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων.

Κόντρα Καμμένου – Βενιζέλου – Θεοχάρη για τα υποβρύχια που …έγερναν και το PSI

Τα μαχαίρια βγήκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο να βάζει φωτιές στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Αφορμή δεν ήταν τα οικονομικά της χώρας, αλλά μια μομφή του προέδρου των ΑΝΕΛ για τα περίφημα υποβρύχια. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αντέδρασε έντονα, με αποτέλεσμα να γίνει ο κακός χαμός, αφού στην κόντρα μπήκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης. Μάταια προσπαθούσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης να ηρεμήσει τα πνεύματα, την ώρα που ο κ. Βενιζέλος είχε βγει σχεδόν εκτός εαυτού!

«Αναρωτιέμαι γιατί δεν στηρίζεται την εθνική προσπάθεια; Τι χρωστάτε στον Βενιζέλο γιατί τον καλύπτεται;», είπε αρχικά ο κ. Καμμένος, απευθυνόμενος προς την Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, συνέχισε σε έντονους τόνους, την ώρα που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στο ακροατήριο. «Γιατί επιμένετε στην πολιτική που δίνει άφεση αμαρτιών στο σύστημα ΠΑΣΟΚ που ταλαιπώρησε την χώρα τόσο χρόνια, των διαπλεκόμενων, των καναλαρχών, των εργολάβων», προσέθεσε, με την Βουλή να είναι έτοιμη να εκραγεί. Και βέβαια, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν έμεινε εκεί, αφού επέμεινε στις μομφές, αυτήν την φορά σχετικά με το PSI: «Καλώ όποιον πολιτικό αρχηγό που υποστηρίζει το PSI να φέρει το δελτίο του δημόσιο χρέους πριν και μετά».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, δεν άφησε να πέσει τίποτα κάτω και άμεσα ζήτησε τον λόγο από τον Ν. Βούτση για να απαντήσει. «Πρόκειται για βαριά και άθλια συκοφαντία ότι επι θητείας μου στο Άμυνας είχα σχέση με τα υποβρύχια. Είναι πολιτική και αισθητική επιλογή του Τσίπρα να στηρίζεται στον Καμμένο, όμως δεν του δίνει δικαίωμα να χυδαιολογεί», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σε έντονο ύφος. Προκειμένου, μάλιστα, να αποδείξει την αθωότητά του αποκάλυψε ότι το κράτος του έχει ζητήσει να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης για να πειστεί ο Ισπανός «διαιτητής» για την αλήθεια των ισχυρισμών του Ελληνικού δημοσίου. «Και σήμερα ο κ. Καμμένος προσβάλει τον μοναδικό υπουργό που προστάτευσε το δημόσιο», τόνισε, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι επιλογές που έγιναν το 2010 έδωσαν αντικείμενο και νόημα στα 10 δις ευρώ που είχε ήδη δώσει η χώρα.

Βλέποντας ο Πρόεδρος της Βουλής ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θα έβαζε …τελεία, αναγκάστηκε να τον διακόψει. Δίχως, βέβαια, ιδιαίτερη επιτυχία. «Δεν υπάρχει ασυλία χρόνου, δεν θα στερήσετε από τους επόμενους ομιλητές αρχηγούς κομμάτων τον χρόνο. Παρόντων των αρχηγών των κομμάτων δεν είναι σωστό αυτό που κάνατε», φώναξε ο Ν. Βούτσης, για να πάρει εκ νέου τον λόγο ο Π. Καμμένος.

«Ο κ. Βενιζέλος τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», είπε αρχικά και βλέποντας τον Χ. Θεοχάρη να ουρλιάζει του αντίτεινε: «Σας διόρισε κάποτε ο Βενιζέλος και τον υπερασπίζεστε»! Η κόντρα συνεχίστηκε, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να βάζει νέες φωτιές: «Θυμάστε τον κ. Σάφα (σ.σ. ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκα); Αυτός άρπαξε 500 εκ. ευρώ και την έκανε, δεν έχετε ευθύνη εσείς για αυτά. Και αν καταθέτετε υπέρ της Ελλάδας, καλά κάνετε. Αλλά καταθέτετε εναντίον του ανθρώπου που πήρε τα 500 εκ. Και βεβαίως έχετε ευθύνη προσωπική. Όταν παίρνατε το κρατικό αεροπλάνο και πηγαίνατε στο Αμπού Ντάμπι μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν μας λέγατε τι κάνατε;».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε, έτοιμος να εκραγεί: «Την εταιρεία που διοικεί ο κ. Σάφα την επέλεξαν οι Γερμανοί και όχι το Δημόσιο. Ο κ. Σάφα δεν εισέπραξε τέτοια ποσά, γιατί τα είχαν εισπράξει οι Γερμανοί πολύ πιο πριν. Αφήστε τις αθλιότητες που κάνετε. Είστε ένα κόμμα που είναι τσόντα στον ΣΥΡΙΖΑ». Τον λόγο έλαβε και ο Χ. Θεοχάρης ο οποίος κατηγόρησε τον Π. Καμμένο ότι «τη στιγμή που παιδιά πεινάνε στα σχολεία, οι μόνες επιλογές του υπουργού Άμυνας είναι αν θα κάτσει σούζα στον Σόιμπλε η όρθιος στον κ. Κέρι».

Ν. Κοτζιάς: Η Βουλή να αναγνωρίσει και επίσημα το Παλαιστινιακό κράτος

Υπέρ της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους από την ελληνική Βουλή τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στη Βουλή! Όπως χαρακτηριστικά είπε η Ελλάδα στηρίζει χωρίς «ναι μεν αλλά» τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και «ελπίζω σύντομα να αναγνωριστεί από την ελληνική βουλή». Μάλιστα, προανήγγειλε την επίσκεψη του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στην Αθήνα, λίγες μέρες μετά την αντίστοιχη του Αλέξη Τσίπρας στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να υπάρξει δίκαιη λύση, και απαίτησε από την Άγκυρα να σταματήσουν οι παραβιάσεις.

«Γνωρίζουν ότι πολλοί έχουν πρόβλημα με την πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική. Η αλήθεια είναι απλή υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας παντού και πάντα και διαμεσολαβούμε ανάμεσα σε χώρες με διαφορές», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς, επιχειρώντας να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να υπάρξουν. Τέλος, σημείωσε ότι «η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει προς το πιο προοδευτικό και κοινωνικό, να ανοίξει η συζήτηση για το ποια Ευρώπη θέλουμε τον 21ο αιώνα και να απεγκλωβιστεί από τις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις της».

 

 Α.Δ.

Διαβάστε ακόμα:

- Κάλυψη των ανασφάλιστων και προσλήψεις προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός

- Τσακαλώτος, Καραθανασόπουλος και στη μέση ο …Στουρνάρας

- Ο Ν. Φίλης υποσχέθηκε προσλήψεις και ζήτησε εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο

- Β. Λεβέντης: Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι θα στηρίξουμε την κυβέρνηση