Κίνα: 28 τρομοκράτες νεκροί από αστυνομικά πυρά

Κίνα: 28 τρομοκράτες νεκροί από αστυνομικά πυρά

Η κινεζική αστυνομία σκότωσε 28 μέλη "ομάδας τρομοκρατών" στη Σιντζιάνγκ, μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από τουρκόφωνους μουσουλμάνους και συγκλονίζεται συχνά από αιματηρές ταραχές, μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις τοπικές αρχές.

Η ανακοίνωση εκδίδεται στο τέλος μιας "επιχείρησης 56 ημερών" που πραγματοποιήθηκε από τις δυνάμεις της τάξης έπειτα από ένα επεισόδιο βίας τον Σεπτέμβριο που προκάλεσε τον θάνατο 16 ανθρώπων, σύμφωνα με το Tianshan, την ενημερωτική πύλη της τοπικής κυβέρνησης. Ένα μέλος της "τρομοκρατικής ομάδας" παραδόθηκε.

Στόχος του "ανθρωποκυνηγητού" ήταν η ομάδα των δραστών της επίθεσης που είχε θέσει στόχο στις 18 Σεπτεμβρίου ένα απομακρυσμένο ανθρακωρυχείο στην περιοχή Αξού, στη νοτιοδυτική Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με την επίσημη πύλη ενημέρωσης. Μια "ενέδρα" είχε στηθεί νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 ανθρώπων, περιλαμβανομένων πέντε αστυνομικών και 11 "αθώων πολιτών διαφόρων εθνοτήτων", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Σιντζιάνγκ, μια πολύ εκτεταμένη επαρχία στα δυτικά σύνορα της Κίνας, κοντά στην κεντρική Ασία, είναι περιοχή όπου επικρατούν μεγάλες εντάσεις μεταξύ των Χαν, της εθνότητας που είναι πλειοψηφία στην Κίνα, και της μειονότητας των τουρκόφωνων μουσουλμάνων Ουιγούρων, που είναι η πλειοψηφία στην περιοχή, μέρος των οποίων τάσσεται κατά της εξουσίας του Πεκίνου.

Η περιοχή πλήττεται τα τελευταία χρόνια από μια επιδείνωση αιματηρών ταραχών, τις οποίες οι αρχές χαρακτηρίζουν "τρομοκρατικές" και τις αποδίδουν σε "ισλαμιστικές" και "αυτονομιστικές" οργανώσεις.

Η Κίνα ανακοίνωσε τον Μάιο την εξάρθρωση 181 "τρομοκρατικών ομάδων" στη Σιντζιάνγκ μετά την έναρξη επιχείρησης καταστολής πριν από έναν χρόνο, έπειτα από μια επίθεση με εκρηκτικά που αιματοκύλισε το Ουρούμτσι, την περιφερειακή πρωτεύουσα.

Ένας μέρος των Ουιγούρων δηλώνει ότι είναι θύμα διακρίσεων και αποκλεισμού από τα οφέλη της ανάπτυξης στην περιοχή, όπου εντείνεται η εισροή των κινέζων Χαν που καταφθάνουν από την υπόλοιπη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ