Κ. Κυρανάκης: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα προς ένα πλήρως ψηφιακό Κτηματολόγιο

Κ. Κυρανάκης: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα προς ένα πλήρως ψηφιακό Κτηματολόγιο

Μια τελείως διαφορετική εικόνα έχει πλέον το πολύπαθο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, το οποίο ένα μήνα πριν είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας των τριτοκοσμικών συνθηκών που επικρατούσαν με μεταμεσονύκτιες ουρές, χειρόγραφες λίστες, εντάσεις και σπρωξίματα, ακόμη και επαγγελματίες «διακινητές» για χαρτάκια προτεραιότητας.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης δεσμεύθηκε τότε ότι αυτή η κατάσταση θα τελειώσει τη Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Από χθες Δευτέρα, μπήκε σε λειτουργία νέα πλατφόρμα στο ktimatologio.gov.gr όπου μαζί με τις υπηρεσίες ψηφιακής υποβολής συμβολαίων (εξ αποστάσεως), υπάρχει πλέον δυνατότητα για έκδοση αριθμού προτεραιότητας και παρακολούθηση του τρέχοντος αριθμού από το κινητό.

Η εικόνα στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών είναι εντελώς διαφορετική από χθες, και το ίδιο αναμένεται να συμβεί στα επόμενα Γραφεία που θα εφαρμοστεί η πλατφόρμα.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο προχώρησε σε ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα, προς ένα πλήρως ψηφιακό Κτηματολόγιο.

1) Ήδη από τις 25 Ιουλίου ανακοινώθηκε η δυνατότητα κατάθεσης συμβολαίων ψηφιακά, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα ενισχυθεί ώστε να υποστηρίζει και πιο σύνθετες πράξεις όπου απαιτούνται.

Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι το 70% των πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία αφορά κατάθεση συμβολαίων.

2) Τον επόμενο μήνα θα μπει σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους Δικαστικούς Επιμελητές ώστε να γίνει πράξη η ηλεκτρονική επίδοση.

3) Θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα για εξ’ αποστάσεως για νομικό έλεγχο από Δικηγόρους που έχουν συνεργασία με τα Κτηματολογικά Γραφεία και ελέγχουν τα συμβόλαια ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές.

4) Μέχρι το Νοέμβριο θα μπει σε λειτουργία η πλατφόρμα για ψηφιακή υποβολή των πρόδηλων λαθών, ένα πολύ συχνό φαινόμενο που δημιουργεί καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στην ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης ακινήτου.

5) Ξεκινά άμεσα το μεγάλο έργο σαρώσεων για την ψηφιοποίηση αρχείων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας ώστε να μην χρειάζεται φυσική παρουσία για τον έλεγχο τίτλων. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με περίπου 600 εκατομμύρια σελίδες αρχείων.

6) Τέλος, το πιο σημαντικό βήμα θα είναι ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου που θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τις αγοραπωλησίες, μετατρέποντας τη μεταβίβαση σε μια πλήρως ψηφιακή διαδικασία για κτηματογραφημένο ακίνητο.