Ήρθε η ώρα το 41% να ξυπνήσει
Shutterstock
Shutterstock

Ήρθε η ώρα το 41% να ξυπνήσει

Μεγαλύτερο δώρο από την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με αιτιολογία το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, δεν μπορούσε να υπάρξει σε αυτή την πολιτική συγκυρία.

Μετά τις διαφορετικές εσωτερικές προσεγγίσεις για την ισότητα στο γάμο, η ΝΔ έχει μια θαυμάσια ευκαιρία να δείξει ότι κοινοβουλευτικά παραμένει απόλυτα ενωμένη.

Αλλά και σε επίπεδο βάσης αισθάνομαι ότι τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα.

Πολίτες, οι οποίοι την ψήφισαν το προηγούμενο καλοκαίρι και για διαφορετικούς ο καθένας λόγους, είναι σήμερα δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική, θα έχουν την ευκαιρία πριν τις ευρωεκλογές να αναμετρηθούν με το δίλημμα: «Θέλουμε κυβέρνηση ΝΔ δυνατή με τα όποια λάθη ή παραλείψεις της και πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή να μπούμε σε μια χρονική περίοδο με την κυβέρνηση αποσταθεροποιημένη και αδύναμη να παράξει έργο;»

Ταυτόχρονα θα αναδειχθεί, σίγουρα και η μεγάλη διαδρομή που διήνυσε η χώρα από το 2019 έως σήμερα, όπως και οι προοπτικές που της ανοίγονται πλέον.

Φυσικά, οι πολίτες θα εξετάσουν και τις πολιτικές εναλλακτικές λύσεις, τις διανοιγόμενες σε περίπτωση που δεν θα έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με απλά λόγια, τη διαφαινόμενη χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών η πρόταση μομφής τη μετατρέπει ουσιαστικά σε πρόταση διακυβέρνησης.

Ταυτόχρονα να κατανοήσουν ότι απέναντι υπάρχει πλέον η προοπτική μίας ενωμένης αριστερής αντιπολίτευσης ικανής να ανακόψει με τις πολιτικές της την πορεία της χώρας.

Ήδη η ασόβαρη πολιτικά πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για ευρωεκλογές με διεθνείς παρατηρητές δείχνει στους πολίτες τις συνέπειες εναλλακτικών επιλογών.

Όσον αφορά στο θέμα των Τεμπών, σταθερή παραμένει η άποψή μου ότι δεν μπορεί να υπάρχει ενδεχόμενος δόλος του υπουργού στο ατύχημα, όταν για μια δεκαετία τουλάχιστον απαξιωνόταν οι σιδηροδρομικές μεταφορές και στο συγκεκριμένο δυστύχημα 15 σημεία του κανονισμού λειτουργίας του ΟΣΕ δεν τηρήθηκαν.

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν δικαιοσύνη με τον τρόπο που οι ίδιες εννοούν, σε όποιο επίπεδο και με όποιο μέσο επιθυμούν.

Οι πολίτες μπορούν να υπογράφουν σε κείμενα που ζητούν να καταργηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική δίωξη υπουργών.

Η αντιπολίτευση μπορεί να εργαλειοποιεί πολιτικά τον πόνο, αδυνατώντας να δημιουργήσει πολιτικό αφήγημα με εναλλακτική κυβερνητική λύση, αλλά εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε υποχρέωση να σταθούμε όρθιοι υποστηρίζοντας την αλήθεια και στηριζόμενοι στη δικαιοσύνη.

Από τα λάθη στη διαχείριση του τραγικού δυστυχήματος (άμεσα εργασίες στο τόπο του δυστυχήματος κλπ), χωρίς αυτά να δημιουργούν οποιοδήποτε πρόβλημα στην ποινική διερεύνηση του θέματος, πρέπει ενωμένοι να περάσουμε σε μία πολιτική αντεπίθεση για όλη την κυβερνητική πολιτική, αλλά και να παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ανάταξης των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα με επίκεντρο την ασφάλεια και τις διεθνείς εξελίξεις (ηλεκτροκίνηση-υδρογόνο).

Τελικά, ήρθε η ώρα η κυβερνητική πλειοψηφία του 41% να ξυπνήσει.

* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ