field_kentriki_fotografia
Ηλιόπουλος: Τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης για τις παρακολουθήσεις

Για τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και του Predator έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 είπε ότι «η καταστροφή αρχείων παρακολουθήσεων στην ΕΥΠ με κεντρική εντολή δείχνει τον πανικό του επιτελικού παρακράτους Μητσοτάκη», προσθέτοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί για τον εαυτό του το προνόμιο να μην ελεγχθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για «τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης», αναφέροντας ειδικότερα ότι: «στις 29 Ιουλίου η Κομισιόν στέλνει επιστολή στην Ελλάδα, στην οποία ρωτάει για το Predator και τις παρακολουθήσεις. Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις 2 Αυγούστου είναι ότι αυτά αποτελούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας και ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί η Κομισιόν. Τρεις μέρες μετά παραιτούνται ο διοικητής της ΕΥΠ, ο άνθρωπος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το νόμο για να τον διορίσει- και ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη και γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης. Και αφού ο κ. Μητσοτάκης πήρε 48 ώρες για να απολογηθεί, έβγαλε ένα διάγγελμα στο οποίο είπε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη αλλά αυτή περιορίζεται στα μη εκλεγμένα και διορισμένα από αυτόν πρόσωπα, δηλαδή στον ανιψιό του και στον επικεφαλής της ΕΥΠ».

«Είπε επίσης ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση, αλλά αν το γνώριζε δεν θα το έκανε. Με ποιον τρόπο θα παραβίαζε το νόμο σαν σουλτάνος, δεν μας εξηγεί», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι είχε η προηγηθεί «η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση κατήργησε την υποχρέωση της ΕΥΠ να ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις ώστε ο πολίτης, μετά το πέρας της διαδικασίας, να μπορεί να ενημερωθεί ότι τέθηκε υπό παρακολούθηση». Χαρακτήρισε «αδιανόητη» την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ότι δεν ξέρει τι κάνει η ΕΥΠ, τονίζοντας: «Αν αυτός που έχει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ δεν ξέρει τι κάνει, τότε ποιος ξέρει; Ήταν μόνο ο ανιψιός του; Και γίνεται η κυβέρνηση να θεωρεί ότι δεν θα απαντήσει λέγοντας ότι αυτά είναι θέματα εθνικής ασφάλειας;».

Σχολίασε ότι «συζητάμε σαν να βρισκόμαστε στο 1950, με μία μετεμφυλιακή Δεξιά που νομίζει ότι μπορεί να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους, πολίτες, χωρίς κανέναν έλεγχο». Είπε ότι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να είχαν παραιτηθεί ο διοικητής της ΕΥΠ και ο γ.γ. του πρωθυπουργού και να μην έχουν περάσει ακρόαση από επιτροπή της Βουλής, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «τόσο καιρό «παίζει καθυστερήσεις» και δεν ορίζει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για αυτό το θέμα».

Μιλώντας για το βαρόμετρο της Public Issue, είπε ότι «το 75% των πολιτών θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη του κ. Μητσοτάκη για αυτό που έχει συμβεί, ενώ και το 35% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη». «Ταυτόχρονα, το 54% των ερωτηθέντων ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την οικονομία είπε ότι η διαφορά της τιμής της μεγαβατώρας στην Ελλάδα, όπου είναι 670 ευρώ, σε σχέση με την Ισπανία, όπου είναι 200, «είναι διαφορά μιας απλής πολιτικής επιλογής: η Ισπανία και η Πορτογαλία επέλεξαν να προστατεύσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους, η υπόλοιπη Ευρώπη μαζί με τον κ. Μητσοτάκη, επέλεξε να προστατεύσουν την αισχροκέρδεια». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει πως δίνει 2 δισ. για στήριξη της οικονομίας, όμως «τα χρήματα αυτά τα παίρνουν από τους πολίτες και τα δίνουν σε αυτούς που λεηλατούν την κοινωνία», καθώς «η κυβέρνηση σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και τον ΕΦΚ στα καύσιμα». Μιλάμε για λεηλασία Μητσοτάκη», είπε. Σημείωσε ότι χρειάζεται άμεσα αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και βέβαια πλαφόν στις τιμές.

«Δημιουργείται ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία, το οποίο ζητά απαλλαγή από την κυβέρνηση και την πολιτική Μητσοτάκη. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, θα εγγυηθεί τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.