Η ΝΔ κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά του συνδυασμού Κασιδιάρη
ΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Εκλογές 2023

Η ΝΔ κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά του συνδυασμού Κασιδιάρη

Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατέθεσε τη Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία, υπογεγραμμένο από τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά της ανακήρυξης του συνδυασμού ανεξαρτήτων υποψηφίων Κασιδιάρη, καθώς επίσης και κάθε άλλου συνδυασμού στον οποίο ο ίδιος είναι πραγματικός αρχηγός.

«Η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, ήταν εκείνη που πρωτοστάτησε στη νομοθέτηση κανόνων που εμποδίζουν εγκληματικές οργανώσεις να μπουν στη Βουλή με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταψήφισε τη σχετική απαγόρευση, δεν κατέθεσε υπόμνημα κατά της ανακήρυξης του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου και δεν έχει ακόμη καταθέσει σχετικό υπόμνημα ενόψει των προσεχών εκλογών, η Νέα Δημοκρατία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, δεσμεύεται ότι θα βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπέρ της Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Επειδή είναι προφανής και αδιαμφισβήτητη η βούληση καταστρατήγησης των προϋποθέσεων του νόμου μέσω της συμμετοχής του υπό κρίση ανεξαρτήτων υποψηφίων, τέτοια βούληση μπορεί δε να εκδηλωθεί και μέσω του συνδυασμού άλλου πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού ανεξαρτήτων υποψηφίων για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε: Τη μη ανακήρυξη του συνδυασμού ανεξαρτήτων υποψηφίων με προσωνυμία "Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία" ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023. Τη μη ανακήρυξη οποιουδήποτε άλλου πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού ανεξαρτήτων υποψηφίων κριθεί από το Δικαστήριό σας ότι αποσκοπεί στην καταστρατήγηση της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012, όπως ισχύει σήμερα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα.

Διαβάστε ολόκληρο το υπόμνημα ΕΔΩ

Συνεχίζει να προκαλεί ο Κασιδιάρης

Ο κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού συμμετέχει στον συνδυασμό «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία», που κατέθεσε αίτηση για συμμετοχή στις εκλογές στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου. Το οποίο είχε μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Με ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο, o πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, που θέλει να είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών σε συνδυασμό με «28 ανεξάρτητους υποψήφιους βουλευτές», απειλεί ότι θα καταθέσει υπόμνημα για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχαν καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για να μην επιτραπεί η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές του Μαΐου. Το Σάββατο, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε υπόμνημα για να «μπλοκαριστεί» και η νέα προσπάθεια του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη να συμμετάσχει στις εκλογές.

«Καταθέτω άμεσα υπόμνημα για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την Siemens, που αναφέρει ρητά πως τα εν λόγω μορφώματα λειτουργούσαν συστηματικά και διαχρονικά ως πλυντήρια μαύρου χρήματος», ισχυρίζεται στην ανάρτησή του ο Η. Κασιδιάρης.

«Ως εκ τούτου δεν υπηρετούν το δημοκρατικό πολίτευμα και με βάση το άρθρο 29 του συντάγματος πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή τους στις εκλογές. Γελάω με τα άκυρα υπομνήματα του Μητσοτάκη και του Ανδρουλάκη, γιατί καταστρατηγούν το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν και αναφέρεται μόνο σε κόμματα και όχι σε ανεξάρτητους υποψηφίους», υποστηρίζει.

Και καταλήγει: «Αποδεικνύουν τον πανικό τους, τον παροξυσμό τους και πρωτίστως το μένος τους ενάντια στην ελεύθερη βούληση των Ελλήνων πολιτών, τις ελεύθερες εκλογές και το δημοκρατικό πολίτευμα», υποστηρίζει.

Όπως τονίζουν συνταγματολόγοι, το νέο τέχνασμα που μετέρχεται ο Η. Κασιδιάρης θα πέσει επίσης στο κενό.

«Αυτό που επιχειρείται, είναι ο μανδύας με τον οποίο προσπαθεί να λάβει μέρος στις εκλογές ο κ. Κασιδιάρης. Δεν εξαιρείται της κρίσης του Αρείου Πάγου, άρα η άποψή μου και η αίσθησή μου είναι ότι με όποιον τρόπο και να προσπαθήσει ο κ. Κασιδιάρης να κατέβει στις εκλογές θα κριθεί με τα ίδια κριτήρια από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Προκαλεί ο Κασιδιάρης: Θέλει να απαγορευτεί η συμμετοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές

Εκλογές 2023: Τα 44 κόμματα, συνασπισμοί και υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή