field_kentriki_fotografia
Eurokinissi
Eurokinissi
Οικονόμου
Η κυβέρνηση στήριξε τη γνώση έναντι στη βαριοπούλα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή ενημέρωση των συντακτών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις εστίες ανομίας στα ΑΕΙ, με αφορμή την εξάρθρωση των εγκληματικών συμμοριών στις εστίες της Πολυτεχνειούπολης.

«Μέρος των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί αφορά και την ασφάλεια στους χώρους του είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την αντιμετώπιση των όποιων εστιών ανομίας υπάρχουν στα ΑΕΙ. «Η κυβέρνηση στήριξε τη γνώση έναντι στη βαριοπούλα και στα στειλιάρια που επιμένουν να κραδαίνουν κάποιοι», είπε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: 

«Η Κυβέρνηση μάχεται και θα συνεχίσει να μάχεται ανυποχώρητα για την ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου Πανεπιστημίου. Με αλλεπάλληλα νομοθετήματα, με δυναμικές πολιτικές πρωτοβουλίες έχουμε ανοίξει νέους δρόμους στους καθηγητές, αλλά και στους φοιτητές. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα  ελληνικά Πανεπιστήμια συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια να  βελτιώνουν τη θέση τους στις διεθνείς κατατάξεις. Μέρος των πρωτοβουλιών μας αυτών αφορά και στο κομβικό ζήτημα της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την αντιμετώπιση των όποιων εστιών ανομίας υπάρχουν στα Α.Ε.Ι.. Τα Πανεπιστήμιά μας δεν θα αποτελούν ούτε ορμητήρια, ούτε καταφύγια και άσυλα παρανομίας. Η Κυβέρνηση συγκρότησε, για πρώτη φορά, ειδικό σώμα για τη διαφύλαξη της έννομης τάξης στα Α.Ε.Ι.. Επίσης, έσπασε και συνεχίζει να το κάνει πολλά αποστήματα χρόνιων καταλήψεων και εστιών παρανομίας. Η Κυβέρνηση στήριξε τη γνώση ενάντια στην βαριοπούλα και στα στυλιάρια που επιμένουν να κραδαίνουν κάποιοι. Έχουμε, πια, όλα τα νομοθετικά εργαλεία στη διάθεσή μας, έχουμε μαζί μας τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κυρίως, όμως, έχουμε άρτιο σχέδιο και την πολιτική βούληση ισχυρή για να αποκαταστήσουμε πλήρως την ακαδημαϊκή τάξη, αλλά και την ασφάλεια σε όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους. 

Προχωράμε στην κατεύθυνση αυτή με το σωστό βηματισμό, ώστε να φέρουμε τα αποτελέσματα που έχει ανάγκη η πανεπιστημιακή κοινότητα, τα αποτελέσματα που πραγματικά θέλουμε. Βιαστικές κινήσεις, με έμφαση στις εντυπώσεις και όχι την ουσία, είναι ικανές να φέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που απαιτούνται και από εκείνα που όλοι θέλουμε.  

Σε συνέχεια του τερματισμού καταλήψεων σε σειρά πανεπιστημιακών χώρων, τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τους νόμους που έχουμε ψηφίσει και τη σταδιακή εγκατάστασή της στα Α.Ε.Ι., η Αστυνομία προχωράει στην εξάρθρωση εστιών εγκληματικότητας και τις μέρες αυτές. Είναι, ήδη, γνωστό ότι κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Πολυτεχνειούπολη  Ζωγράφου, που επεκτάθηκε και σε γειτονικούς χώρους, εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη ένοπλων ληστειών και κλοπών, καθώς και σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. 

Στις έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλια, πυροβόλα όπλα, γεμιστήρες, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, αλεξίσφαιρα γιλέκα, και ποσότητες ναρκωτικών. 

Όπως προέκυψε από την έρευνα, μέλη των συμμοριών αυτών χρησιμοποιούσαν τις φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη ως σημείο αφετηρίας για τη διάπραξη ληστειών, το σχεδιασμό τους, καθώς και τη χρήση του χώρου  για την αποθήκευση κλοπιμαίων, οπλισμού, ναρκωτικών ουσιών, αλλά και ως χώρο επιμερισμού και διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών. Επίσης τον χρησιμοποιούσαν ως χώρο στάθμευσης των οχημάτων, με τα οποία έκαναν αυτές τις έκνομες ενέργειες. 

Η Πολυτεχνειούπολη αποτελούσε πέρα από χώρο αφετηρίας και χώρο διαφυγής των κακοποιών αυτών, έτσι ώστε να αποφύγουν τους ελέγχους και τις συλλήψεις. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ακόμη και για μια υπόθεση σαν και αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπερασπίζεται την ανομία, ευρισκόμενος σε πλήρη διάσταση με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τόσο της νεολαίας, όσο και της ευρύτερης κοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου που μίλησε για «όργιο αυταρχισμού και κατατρομοκράτησης».  Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με την ανομία και την υποβάθμιση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά τη διαιώνιση των κακώς κειμένων για να προστατεύσει μειοψηφίες που δρουν σε βάρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης.  Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την ηγεσία του να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση: Οι επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε κακοποιούς μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους  είναι γιουρούσια κατατρομοκράτησης;  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  με τις βαριοπούλες ή τη βιβλιοθήκη;  Με τις συμμορίες ή τους φοιτητές και τους καθηγητές τους;»

Κατά τ' άλλα, ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στις ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος στην Ευρώπη.

«Από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αναφέρθηκε στις σχετικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τις παρεμβάσεις του στα συμβούλια κορυφής επισημαίνοντας ότι επιμένει πρωτίστως σε τέσσερα πράγματα: στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, στον ανασχεδιασμό του μοντέλου τιμολόγησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου, στην ανάπτυξη κοινών πολιτικών προμήθειας και αποθήκευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην ανάγκη στήριξης των κοινωνιών, των επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων.

Είπε ακόμη πως ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει πως σε αντίθεση με τη διαχείριση της πανδημίας η ΕΕ έχει καθυστερήσει στη λήψη αποφάσεων καθώς και ότι «στην Ευρώπη δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για χάσιμο».

Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας 15 χώρες της ΕΕ ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία με κοινή επιστολή τους ζητούν από την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση στο αυριανό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που θα υιοθετήσει ουσιαστικά την ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Αναφέρθηκε ακόμη και στην επιστολή του αρμόδιου υπουργού κ. Σκρέκα προς την αρμόδια επίτροπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, με την οποία προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου, ύψους 80 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η Ελλάδα όπως και στην περίπτωση της πανδημίας έτσι και τώρα με τις προτάσεις της αποτελεί μέρος της λύσης και οι πρακτικές που έχει εισαγάγει για την αντιμετώπιση των κρίσεων γίνονται κανόνας και υιοθετούνται σιγά-σιγά και από άλλες χώρες στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Το θέμα των συντάξεων

Για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως έχει εκδοθεί ήδη το 97% των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και τον Αύγουστο είχαμε νέο ρεκόρ στην απονομή συντάξεων.

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει ως καταστατική της αρχή τη μέριμνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και υπογράμμισε ότι ένα ακόμη πρόβλημα αντιμετωπίζεται έτσι με αποτελεσματικό τρόπο και σεβασμό στην τρίτη ηλικία που θέλει να απολαύσει τους κόπους της, παρά την τοξική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 5 τέως Ταμεία και 10 διευθύνσεις του ΕΦΚΑ μηδένισαν τις εκκρεμότητες τους που πολλές από αυτές εκκρεμούσαν για 1 ή και 2 χρόνια. Επίσης πως από το 1.100.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει εκδοθεί το 97%. Για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 οι εκκρεμότητες έχουν μηδενιστεί, ενώ για το 2020 έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων και για το 2021 το 91%.

ΚΕΠΑ και Ψηφιακή Πύλη αναπηρίας

Μιλώντας ακολούθως για τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και την ψηφιακή πύλη αναπηρίας υπογράμμισε ότι η πολιτική υπάρχει για να δίνει λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας και να αποδίδει τον δέοντα σεβασμό στον άνθρωπο. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα, για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία γίνεται από τη στιγμή που μπήκαν σε εφαρμογή τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας». Πρόκειται -όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια σημαντική μεταρρύθμιση που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των συμπολιτών μας με αναπηρία. Με τη λειτουργία των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, οι συμπολίτες μας με αναπηρία θα πάψουν να ταλαιπωρούνται με συνεχείς επισκέψεις. Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά, από την αίτηση μέχρι την πιστοποίηση αναπηρίας και δεν θα χρειάζεται παρά μόνο μία επίσκεψη για τη γνωμάτευση γιατρών. Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί ήδη και βρίσκονται σε λειτουργία.

Είπε: «Σημειώνεται ότι ήδη έχουν θεσπιστεί και εφαρμόζονται μια σειρά μεταρρυθμίσεις, όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού (έχουν ήδη κλειστεί πάνω από 500.000) και η κατάργηση των επαναλαμβανόμενων πιστοποιήσεων αναπηρίας για μη αναστρέψιμες ασθένειες (π.χ. ακρωτηριασμοί).

Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια με τη θέσπιση της Κάρτας Αναπηρίας, και την εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού για τα 'Ατομα με Αναπηρία».