field_kentriki_fotografia
Η απουσία Καμμένου από τη Βουλή «καίει» το ολιστικό σχέδιο και την κυβέρνηση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Καλοδεχούμενη» χαρακτήριζε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ολιστικό σχέδιο. Με την προσχηματική απουσία του Πάνου Καμμένου μάλλον θα πρέπει να το έχει μετανιώσει!

Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε εμφανώς δύσκολη θέση, καθώς  αποδεικνύεται ότι ούτε ο κυβερνητικός του εταίρος δεν έχει το σθένος να υπερασπιστεί την πρόταση της κυβέρνησης στους Θεσμούς. Ήταν, μάλιστα, τέτοια η προσπάθεια του κ. Καμμένου ώστε να καταγραφεί ήδη από χθες η απουσία του από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, που με εκατέρωθεν διαρροές πέτυχε να δείξει την πλήρη διαφωνία του.

Όχι, βέβαια, μόνο για το ολιστικό σχέδιο, αλλά και για την ονομασία των Σκοπίων, τη δράση του Ρουβίκωνα, αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, γνωρίζοντας ότι η ατζέντα θα επεκταθεί στην τρέχουσα επικαιρότητα, επέλεξε να ξεπεράσει τον σκόπελο, λάμποντας δια της απουσίας του. Την ίδια πρακτική, άλλωστε, έχει ακολουθήσει στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση της Novartis.

Ο λόγος που επέλεξε να κάνει τώρα την επανάστασή του, δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι γνωρίζει πως οι εκλογές έρχονται και οι δρόμοι του με τον Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να… χωρίσουν. «Η (προσωρινή) συμμαχία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ελέω καρέκλας, οδεύει προς το τέλος και έτσι προς άγρα ψήφων οφείλει να δείξει την διαφωνία του», υποστηρίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι πλέον η κλεψύδρα έχει αρχίσει να αδειάζει.

Το παρασκήνιο, μάλιστα, της απουσίας καταδεικνύει το μπάχαλο που επικρατεί τόσο στους ΑΝΕΛ όσο και στην κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος φέρεται να ζήτησε αναβολή της συζήτησης (τόσο στο πρόσφατο υπουργικό Συμβούλιο όσο και στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων) για να «προετοιμαστεί». Το Μέγαρο Μαξίμου αρνήθηκε να συναινέσει και προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές υποστήριζαν ότι οι ΑΝΕΛ απλώς ενημέρωσαν για την απουσία Καμμένου. Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέρρεαν ότι ο ΥΠΕΘΑ θα βρίσκεται στο Καζακστάν σε προγραμματισμένη επίσκεψη. Ωστόσο προφανώς είχαν «ξεχάσει» να ενημερώσουν τον Θ. Παπαχριστόπουλο που βρισκόταν στη Διάσκεψη των Προέδρων, με αποτέλεσμα να επιμένει ότι ο κ. Καμμένος δεν προλαβαίνει να προετοιμαστεί.

Διαδικασία

Σε ότι αφορά τη σημερινή διαδικασία πρώτος τον λόγο αναμένεται να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα ακολουθήσει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Η κυρία Γεννηματά, άλλωστε, έχει προκαλέσει τη συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, «σχετικά με την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας και μέσω αυτής και του Ελληνικού λαού, για το περιεχόμενο των κρίσιμων συζητήσεων που η Κυβέρνηση ερήμην τους διεξάγει με τους εταίρους και δανειστές».

Ακολούθως τον λόγο θα λάβουν οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων, με την συζήτηση να ολοκληρώνεται -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- περίπου στις έξι το απόγευμα. Να σημειωθεί ότι αν και δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής κατ' εξαίρεση θα δοθεί ο λόγος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Επίσης ομιλία θα απευθύνουν οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.