«Γρίφος» η απόφαση Μητσοτάκη για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τα σενάρια

«Γρίφος» η απόφαση Μητσοτάκη για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τα σενάρια

Ούτε και οι πιο στενοί του συνεργάτες γνωρίζουν το τι τελικώς θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τον εκλογικό νόμο. Παρότι απέχουμε μόλις μερικές ώρες πριν από τη συνέντευξη τύπου της Κυριακής όπου ο πρωθυπουργός θεωρείται βέβαιο ότι θα ρωτηθεί για το αν ο νόμος θα αλλάξει ή όχι, κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δε δείχνει σίγουρος για τις τελικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη. 

Τα σενάρια, στο «παραπέντε» των ανακοινώσεων, δεν είναι πολλά. 

- Ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στις αλλαγές επικεντρωμένος στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα (ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση) βάζοντας προτεραιότητα την ανάγκη σταθερότητας και διακυβέρνησης της χώρας. 

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα, από τις 40 που προβλέπεται τώρα, θα φτάσει στις 50. Με αυτό τον τρόπο το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα ακόμα και αν η διαφορά του με το δεύτερο αγγίζει διψήφιο αριθμό.

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει ότι δε θα προβεί σε καμία αλλαγή προβάλλοντας την απόλυτη θεσμικότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων. 

Ήταν στις αρχές του χρόνου άλλωστε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όταν το θέμα είχε ανακινηθεί πάλι. 

«Έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές» είχε πει  σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, στις αρχές Φεβρουαρίου. 

Στις παραπάνω δύο εκδοχές τις τελευταίες ώρες έχει προστεθεί και μία ακόμα. Ο κ. Μητσοτάκης το μεσημέρι της Κυριακής να μην ανοίξει τελικά τα χαρτιά του και στην πιθανή ερώτηση περί αλλαγής να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά με μία διατύπωση που θα παραπέμπει τις όποιες αποφάσεις για το μέλλον. 

Το μόνο βέβαιο λοιπόν μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι ότι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου έχει μπει ξανά στον εσωτερικό διάλογο του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και στη συζήτηση εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Δύο στοιχεία που μπορεί να παίξουν το δικό τους ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις παρά το γεγονός ότι η θεσμικότητα του κ. Μητσοτάκη αποτελεί χαρακτηριστικό της πορείας του.