Γιατί οργίστηκε ο Τσίπρας με τον Ανδρουλάκη;

Γιατί οργίστηκε ο Τσίπρας με τον Ανδρουλάκη;

Το «προοδευτικό» σκηνικό είχε στηθεί από τη στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνειδητοποίησε ότι η επιχείρηση ανακήρυξης του σε «Ανδρέα» στη θέση του Ανδρέα δεν είχε καταφέρει να αλλάξει τους δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς και ότι η επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ως «δεύτερη φορά Αριστερά» κινδύνευε να παραπεμφθεί στις καλένδες.

Από τη στιγμή που το κύμα προσέλευσης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά μόνας είχε ανακοπεί, μπήκε μπροστά το σχέδιο της ουσιαστικής ενοποίησης του ΠΑΣΟΚ - και της «Ανανεωτικής Αριστεράς» - υπό την αιγίδα του Αλέξη Τσίπρα και τη μορφή της «Προοδευτικής διακυβέρνησης».

Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα βρήκε και έναν απρόσμενο χορηγό. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πιστός στον στόχο μιας δεύτερης αυτοδύναμης θητείας του κόμματός του, έσπευσε να αναγνωρίσει το σχήμα της «Προοδευτικής συνεργασίας», ακόμα και αν το χαρακτήρισε «τερατούργημα».

Το ίδιο αποτέλεσμα είχαν και οι αντιφατικοί χειρισμοί του Πρωθυπουργού - «η επισύνδεση ήταν νόμιμη αλλά μη αποδεκτή που θα την σταματούσα αν γνώριζα» - στο θέμα της τηλεφωνικής παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Έδωσε το δικαίωμα στον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει εργολαβικά την προστασία του Νίκου Ανδρουλάκη εντός και εκτός Βουλής.

Η ευχάριστη ατμόσφαιρα στο «προοδευτικό μέτωπο» άρχισε να χαλάει από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρός του δεν έδειξαν προθυμία να προστρέξουν στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η επιμονή στη θεσμική στάση, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήρθε να διαψεύσει τις προσδοκίες της συγκατοίκησης στην ίδια πολυκατοικία.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι ανακοινώσεις της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν να υπενθυμίζουν τα πεπραγμένα της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως όσα βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες της Novartis και τις προμοιρασμένες τηλεοπτικές άδειες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ακόμα και στα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αμελητέες.

Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη στις πρόσφατες συνεδριάσεις των οργάνων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι μετά τις εκλογές «θα πάμε με τις προγραμματικές μας θέσεις», θέτοντας ουσιαστικά τέλος στα δήθεν προνομιακά προοδευτικά σενάρια. Η απάντηση ήρθε από τα χείλη της προεκλογικής εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δικαιούται κάποιος να σκεφτεί, σε περίπτωση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εκβιάζεται με στοιχεία που προέκυψαν από την παρακολούθησή του». Πόσο γρήγορα αποκαλύφθηκε η υποκρισία αυτών που υποτίθεται ότι υπερασπιζόντουσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και που δεν δίστασαν ούτε στιγμή να τον εκβιάσουν οι ίδιοι αφήνοντας υπόνοιες ότι διαθέτουν τέτοια στοιχεία.

Γίνεται καθημερινά φανερό ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να διαπνέεται από τις ίδιες «αρχές» που σφράγισαν την κυβερνητική της θητεία και ότι τίποτα δεν διδάχτηκαν από αυτήν, έστω και εκ των υστέρων.

Τι άλλο μπορεί να σκεφθεί κανείς μετά την περιφρονητική για την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τους θεσμούς απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, εκβιάζοντας διαδικασίες και παραβιάζοντας συνταγματικές προθεσμίες. Οι ψευδαισθήσεις που ίσως τρέφουν κάποιοι για τυχόν δημοκρατική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδειχθούν πιο επικίνδυνες από τις αυταπάτες της «Πρώτη φορά Αριστερά».

* Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού metarithmisi.gr