field_kentriki_fotografia

Γ. Κουμουτσάκος για 12 μίλια: Ο Ν. Κοτζιάς χώρισε τη χώρα στα δύο

Η δήλωση του Νίκου Κοτζιά περί επέκτασης των χωρικών υδάτων σε πρώτη φάση στο Ιόνιο, χώρισε τη χώρα στα δύο επισήμανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, δίνοντας το δικαίωμα στην Τουρκία να αναφέρει ότι η Ελλάδα αποδέχεται «ειδικές συνθήκες» στο Αιγαίο.

«Η μισή χώρα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα η άλλη μισή δεν το έχει» τόνισε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ στον ΣΚΑΙ, αναφέροντας ότι η στάση αυτή της κυβέρνησης δίνει δικαιώματα στην Τουρκία να αναφέρει ότι η Ελλάδα αποδέχεται ότι στο Αιγαίο «υπάρχουν ειδικές συνθήκες» και δεν εφαρμόζεται πλήρως το διεθνές δίκαιο.

«Υπάρχει η ουσία και ο τρόπος της κίνησης… Αν ο τρόπος αν είναι λανθασμένος υποσκάπτει και την κίνηση εδώ έγιναν και τα δυο λάθος» υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ανακοίνωση επέκτασης κυριαρχίας επ' ευκαιρία μια επικοινωνιακής τελετής χωρίς προετοιμασία, και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων.

Όπως σημείωσε, ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε κι άλλες κινήσεις ανέτοιμες όπως πιθανή επέκταση μέχρι τον Παγασητικό στην οποία ο τέως υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ζητάμε γνώμες».

Ενδεχομένως κατελήφθη εξαπίνης και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, εκτίμησε, αναφέροντας ότι επιχειρεί να διορθώσει αυτό το λάθος, και το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, με την προώθηση νόμου για την αιγιαλίτιδα και όχι με Προεδρικά Διατάγματα.

Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική. «Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να παραμένει δισυπόστατη. Ένας πολιτικός και διπλωματικός Ιανός που αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής χωρίς στέρεη στρατηγική θεώρηση. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη το ιστορικό βάθος των ζητημάτων αλλά ούτε και το εύρος των επιπτώσεων. Το βλέπουμε και με το θέμα των 12 μιλίων. Πρόκειται για πρόχειρους και επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς που αντί να λύσουν προβλήματα, είτε τα επιτείνουν, είτε δημιουργούν επιπρόσθετα», αναφέρει.

Επίσης, επισήμανε πως «η χώρα δεν χρειάζεται έναν υπουργό Εξωτερικών μερικής απασχόλησης και ειδικού σκοπού» και σημείωσε ότι κατανοεί πως ο κ. Τσίπρας θέλει να αφοσιωθεί στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών που η ΝΔ θεωρεί πως είναι επιζήμια, αλλά τονίζει ότι δεν είναι εύκολο για έναν πρωθυπουργό να έχει ως παράλληλο καθήκον το υπουργείο Εξωτερικών, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία όπου πολλά μέτωπα είναι ταυτόχρονα ανοικτά. 

Για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από μία ενδεχόμενη αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες που υπάρχουν μπροστά μας. Λαμβάνονται υπόψη και συνυπολογίζονται. Αλλά δεν μας πτοούν. Εφόσον η μάχη είναι για το συμφέρον της πατρίδας, είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να τη δώσουμε».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική συμμαχία επισήμανε ότι «κλυδωνίζεται και απαξιώνεται, διότι όταν τις συμμαχικές κυβερνήσεις δεν τις ενώνουν κάποιες κοινές αξίες ή προγραμματικές δεσμεύσεις, παρά μόνον ο κυνικός υπολογισμός νομής εξουσίας, τότε ο πολιτικός εκφυλισμός τους είναι αναπόδραστος».