Γ. Γεραπετρίτης: Ο Πατρίκ Μεζονάβ έχει μεγάλη συμβολή στην ενίσχυση των σχέσεων Γαλλίας - Ελλάδας
Eurokinissi
Eurokinissi

Γ. Γεραπετρίτης: Ο Πατρίκ Μεζονάβ έχει μεγάλη συμβολή στην ενίσχυση των σχέσεων Γαλλίας - Ελλάδας

«Ο πρέσβης της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, είχε μεγάλη συμβολή στην ενίσχυση της φιλίας των λαών της Ελλάδας και της Γαλλίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος έκανε την «απροσδόκητη» εμφάνισή του στο μεγάλο πάρτι που οργάνωσε η γαλλική πρεσβεία με αφορμή την εθνική εορτή της χώρας (14η Ιουλίου, Ημέρα της Βαστίλης) με τη συμμετοχή 4.000 προσκεκλημένων.

Ήταν μια γιορτή χωρίς επισημότητες με πολλούς νέους ανθρώπους, με χορό και μουσική, σε αντίθεση με το αυστηρότερο κλίμα που επικρατούσε την προηγούμενη ημέρα, όταν οι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής τάξης, έδωσαν το «παρών» στην πρεσβευτική κατοικία.

«Δεν θα τον ξεχάσουμε», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης για τον κ. Μεζονάβ, ο οποίος ολοκληρώνει την θητεία του έπειτα από τέσσερα χρόνια παραμονής στην Αθήνα.

Στο πνεύμα της ημέρας, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν χαλαρός και ευδιάθετος και αναφέρθηκε με λίγα λόγια στις σπουδές του στη Γαλλία, στο Conseil d’ Etat, δηλώνοντας «λάτρης της γαλλικής φιλοσοφίας και των γαλλικών ιδεωδών για την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη».

«Είναι γνωστή η γαλλοφωνία και η γαλλοφιλία του υπουργού», είπε ο Γάλλος πρέσβης, ενώ η έμφαση και των δύο δόθηκε στην ενίσχυση της φιλίας των δύο λαών. «Να οικοδομήσουμε τη φιλία μας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ ο κ. Μεζονάβ ολοκλήρωσε την παρουσίαση του Έλληνα προσκεκλημένου του με τη φράση «ζήτω η μακροημέρευση της φιλίας των δύο λαών».

Οι ολιγόλεπτες και αυθόρμητες ομιλίες των δύο αξιωματούχων τέλειωσαν, τα φώτα, κόκκινα και μπλε, άρχισαν να αναβοσβήνουν και να φωτίζουν τα εκατοντάδες μπαλόνια με τα ίδια γαλλικά χρώματα. Όλα ήταν έτοιμα για το ξεφάντωμα. Η αρχή ωστόσο έγινε με ένα συγκινητικό μουσικό δρώμενο: Παιδιά από την Γκρενόμπλ, όπως αυτά για τα οποία ακούμε να προβαίνουν σε παραβατικές ενέργειες στα προάστια του Παρισιού και των άλλων γαλλικών πόλεων, χόρεψαν και τραγούδησαν υπό του ήχους των τυμπάνων που τα ίδια κρατούσαν, παίζοντας τις δικές τους μουσικές. Και έκαναν μια συγκινητική «εισβολή» στις καρδιές των χιλιάδων θεατών που καταχειροκρότησαν.