Γ. Αμανατίδης: Είχαμε προειδοποιήσει από το περασμένο καλοκαίρι την ΕΕ για το προσφυγικό

Γ. Αμανατίδης: Είχαμε προειδοποιήσει από το περασμένο καλοκαίρι την ΕΕ για το προσφυγικό

«Αβάσιμες» χαρακτηρίζει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιληφθεί τις διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει σύγκληση της Συνόδου Κορυφής από τον περασμένο Απρίλιο.

«Ήμασταν αυτοί που “ξυπνήσαμε” την Ευρώπη για τη διάσταση που έχει το πρόβλημα το οποίο δεν είναι ευρωπαϊκό αλλά παγκόσμιο» είπε ο κ. Αμανατίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι εκτός από αυτή την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, το καλοκαίρι του 2015 και πάλι ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχαν ζητήσει επανειλημμένως σύγκληση των ανώτερων οργάνων της ΕΕ για το προσφυγικό. «Άρα η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση δεν έχει καμία βάση και δεν αντέχει σε καμία σοβαρή κριτική» σχολίασε.

Ο κ. Αμανατίδης αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, επέκρινε τη διαφοροποίηση της Αυστρίας και των άλλων χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση της Βιέννης, υπογραμμίζοντας ότι στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκονται ο «μεγάλοι» Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι – όπως επισήμανε – αντιτίθενται στην πολιτική των κλειστών συνόρων.

«Ο κ. Γιούνκερ, αλλά και οι μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, έχουν σταθεί απέναντι σ΄αυτή την πολιτική των κλειστών συνόρων, η οποία νομίζω ότι εκπορεύεται από μια φοβική αντίδραση και από εσωτερικούς πολιτικούς λόγους» τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

Ο υφυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα επικρατήσουν οι λογικές φωνές, τονίζοντας ότι η Ευρώπη στο τέλος θα συνεχίσει χωρίς φοβικά σύνδρομα, με αλληλεγγύη και διατηρώντας –όπως είπε- τον ανθρωπισμό και τις αξίες της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ