Ετοιμάζει «χτύπημα» στο βαθύ κράτος πριν από τις εκλογές
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κυβέρνηση

Ετοιμάζει «χτύπημα» στο βαθύ κράτος πριν από τις εκλογές

Κινήσεις που θα αποδεικνύουν στο «πεδίο» ότι ο «πόλεμος» εναντίον του βαθέως κράτους δεν συνιστά ακόμη μια κενή διακήρυξη, πολύ περισσότερο μια προεκλογική σημαία προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η κλιμάκωση του σχετικού σήματος ήρθε με την επανάληψη δια στόματος του πρωθυπουργού της ρητής προειδοποίησης προς πάσα κατεύθυνση: «Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε «νησίδα» του παλιού αναχρονιστικού κράτους».

Αυτή θα είναι η σημαία με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης. Οι δε εντολές του στις συσκέψεις που διεξάγονται με πυρετώδεις ρυθμούς στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα έχει δώσει στους πολίτες πριν πάνε στις κάλπες δείγματα αυτής της αποφασιστικότητας.

Κατά πληροφορίες του Liberal.gr  ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του πρώτου «χτυπήματος» σε βάρος των κατεστημένων αντιλήψεων και νοοτροπιών. Ένα πακέτο νομοθετικών παρεμβάσεων που προετοιμάζεται από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού, προεξάρχοντος του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου αλλά και του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Θεωρούνται δε, το πρόπλασμα για τις ευρύτερες πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλωθούν στη δεύτερη τετραετία. Ένα σχέδιο που κατά ορισμένες πηγές ενημέρωσης βρίσκεται σε πρωτόλειο στάδιο και η δε κατάρτισή του γίνεται κάτω από άκρα μυστικότητα.

Φαίνεται ότι η αρχή θα γίνει από το «φιτίλι» που οδήγησε στην εθνική τραγωδία των Τεμπών και θεωρείται από τα αντιπροσωπευτικότερα παραδείγματα της σκοτεινής λειτουργίας του παλιού κράτους: τον ΟΣΕ.

Είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός των παρεμβάσεων της κυβέρνησης δεν είναι η στοχοποίηση του προσωπικού του αλλά η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην  επιχειρησιακή επάρκεια του υγιούς κομματιού του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.  

Και στην αιχμή αυτής της πρωτοβουλίας φαίνεται ότι βρίσκεται η αξιολόγηση των πρωτοκόλλων αλλά και του συστήματος της εκπαίδευσης στον ΟΣΕ που επικαιροποιήθηκε για τελευταία φορά το 2019, αλλά και τα υπόλοιπα στάδια που έπονται, όπως οι εξετάσεις, για να εγκριθεί η λειτουργική τοποθέτηση ενός υπαλλήλου στα πόστα της εταιρείας και δη σε κρίσιμες θέσεις όπως των σταθμαρχών.

Πεδία  τα οποία θα ακτινογραφηθούν και μέσω της έρευνας της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που έχει ήδη συσταθεί αλλά και από τη δικαιοσύνη. Έμφαση θα δίνεται και στον έλεγχο του μοντέλου λειτουργίας του οργανισμού, όπως την ύπαρξη δικλείδων για την τήρηση των ωραρίων ή την κατάρτιση των βαρδιών, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια.

Το ζήτημα των Τεμπών θα συνεχίσει να αποτελεί την αιχμή των προτεραιοτήτων της Ηρώδου Αττικού και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο εκτός από τη συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου αλλά και την ενδεχόμενη σύγκλιση της θεσμών και διαφάνειας, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός ζυγίζει τα δεδομένα για να προκληθεί από τον ίδιο μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Από την άλλη είναι σαφές ότι σταδιακά κυβέρνηση και κόμμα θα περάσουν σε φάση κανονικότητας. Εντός της εβδομάδας θα ξεδιπλωθεί ένα μέρος του νομοθετικού έργου που έχει προτεραιοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου ενώ θα δρομολογηθούν και οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Πέραν αυτών από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα επανεκκινήσει το πρόγραμμα των προεκλογικών επισκέψεων από τα μικτά κλιμάκια που έχουν συσταθεί. Ακόμη μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει ξανά τον κύκλο των περιοδειών του.