«Εθιμοτυπική» συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη σε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό

«Εθιμοτυπική» συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη σε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Όσο και αν η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται να επιλέγει να χαμηλώσει τον πήχη, χαρακτηρίζοντάς την «εθιμοτυπική», μία συνάντηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον Πρωθυπουργό έχει πάντοτε ιδιαίτερη σημασία. Και εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι αποφασισμένος να εκφράσει και κατ΄ ιδίαν στον κ. Τσίπρα την ανησυχία που διατυπώνει σταθερά για την πορεία της χώρας, επαναλαμβάνοντας στο δημόσιο λόγο του πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα»

Πρόσθετο ενδιαφέρον προσδίδει όμως στη συνάντηση και το γεγονός ότι πραγματοποιείται σε μία συγκυρία που σε τίποτα δεν θυμίζει το πολιτικό σκηνικό πριν από έναν μήνα. Και πολύ περισσότερο προ διμήνου, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρισκόταν, μετά την αποτυχία του να διεξάγει εκλογές, σε εσωκομματική περιδίνηση και έδειχνε αδύναμο να εκμεταλλευθεί τη προϊούσα φθορά του κυβερνώντος κόμματος. Και όμως, ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ προσέρχεται σήμερα στο Μαξίμου με αέρα δημοσκοπικού προβαδίσματος για το κόμμα του, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και με το momentum να δείχνει ευνοϊκό για τον ίδιο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει όλα τα εφόδια να ηγεμονεύσει στο χώρο της κεντροδεξιάς και το σίγουρο είναι πως η μονοκρατορία Τσίπρα, επί ένα χρόνο, κάπου εδώ τερματίζεται», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε σε συνέντευξή του ο νέος αναπληρωτής γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.

“Όχι συναίνεση a la cart”

Συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ τονίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πει στον Πρωθυπουργό τίποτα περισσότερο από όσα έχει τονίσει και δημοσίως όλο το προηγούμενο διάστημα. Η ΝΔ δεν βρίσκεται σε τροχιά συνεργασίας, δεν πρόκειται «να δώσει συναίνεση a la carte» και «δεν θα γίνει βολικό δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ», όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης. Θα σταθεί απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό, θεωρώντας ότι «τιμωρούν επί της ουσίας την εργασία» και ότι τα μέτρα ύψους 1,8 δις που ζητήθηκαν από τους θεσμούς οφείλονται αποκλειστικά στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του περασμένου έτους και δεν υπήρχαν τέτοιες απαιτήσεις τον Ιανουάριο του 2015. Όσο για την πρόταση που θα παρουσιάσει η ίδια η ΝΔ φιλοδοξεί να είναι συνδεδεμένη με μία «γενναία αναπτυξιακή πολιτική», αφού όπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, «λύση του Ασφαλιστικού σε συνθήκες ύφεσης δεν μπορεί να υπάρξει»

Το παράθυρο της συναίνεσης θα παραμείνει ανοιχτό μόνο για την Συνταγματική Αναθεώρηση, στη βάση της πρότασης που έχει καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συμφωνία των δύο κομμάτων στα άρθρα που θα αναθεωρηθούν, ενώ σε σχέση με τον εκλογικό νόμο εκείνο το οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση τις θέσεις που είχε διατυπώσει και κατά τον εσωκομματικό προεκλογικό αγώνα, είναι το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Τη σκιά τους σε αυτή τη συνάντηση ρίχνουν πάντως οι πολύ υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης των προηγούμενων ημερών, τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση αποδίδει στις επιθέσεις που δέχθηκε η νέα ηγεσία της ΝΔ και μιλά για τακτική που προδίδει «πανικό». Η δυσφορία είναι σαφής και δεν είναι τυχαίο ότι το Γραφείο τύπου της ΝΔ μόλις χθες έκανε λόγο για «αλλεπάλληλες χαμηλού επιπέδου ανακοινώσεις πανικού και έλλειψης ψυχραιμίας της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ» που, όπως υποστήριξε, «επιβεβαιώνουν πως και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αναγνωρίζουν την μεγάλη δυναμική της ΝΔ και τη συνεχώς διευρυνόμενη απήχησή της στην ελληνική κοινωνία» .

Αύριο Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη και την Παρασκευή με την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στον απόηχο του αντίκτυπου που έχει και στο εσωτερικό των δύο αυτών κομμάτων η ανάδειξή του στην ηγεσία της ΝΔ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούν τις εξελίξεις, αλλά ξεκαθαρίζουν πως «η ΝΔ δεν παρεμβαίνει».

Η ικανοποίηση ωστόσο είναι διάχυτη, καθώς βλέπουν την εκλογή Μητσοτάκη να ταράζει από την πρώτη στιγμή τα νερά στο χώρο του κέντρου, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποτελεί και την βασική κατεύθυνση της επιδιωκόμενης διεύρυνσης. Βασική, αλλά όχι μοναδική όπως προκύπτει από το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο κ. Μητσοτάκης με τους Αντιπροέδρους που αποφάσισε τελικά να ορίσει, παρά την επιφυλακτικότητα που είχε εκφράσει προεκλογικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια αυτός ο θεσμός στη ΝΔ. Η επιλογή Γεωργιάδη έρχεται να υπηρετήσει την λογική του αμφίπλευρου ανοίγματος, που προεκλογικά περιέγραφε ο κ. Μητσοτάκης με την φράση «μπορώ να εξασφαλίσω την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να μπορεί να συνυπάρχει ο μετριοπαθής κεντρώος με τον παραδοσιακό δεξιό».

«Μακριά από λαϊκίστικες σαπουνόφουσκες»

Οι λόγοι που οδήγησαν τον κ. Μητσοτάκη στον ορισμό Αντιπροέδρων συνδέονται όμως και με την έμφαση που επιθυμεί στην πράξη να δώσει τόσο στον συντονισμό της κοινοβουλευτικής δράσης, που θα είναι το πεδίο ευθύνης του κ. Γεωργιάδη, όσο και στην προγραμματική προετοιμασία του κόμματος, την οποία θα αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης. Και το στίγμα του εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος που φιλοδοξεί να ετοιμάσει σύντομα η νέα ηγεσία, το έδωσε και ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης, στις πρώτες του δηλώσεις: «Η εκπόνηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ είναι μία ευκαιρία να δείξει το κόμμα ότι μένει μακριά από τις λαϊκίστικες σαπουνόφουσκες, ότι υιοθετεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και ότι είναι η μεταρρυθμιστική ελληνική κεντροδεξιά