field_kentriki_fotografia
Επίθεση Γ. Σταθάκη σε ΝΔ με φόντο το κόστος της διαπραγμάτευσης

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης κατηγορώντας την ότι η κριτική της κατά της κυβέρνησης περιορίζεται στην παρελθοντολογία και στα διαφημιστικά σποτάκια και δεν καταθέτει καμία σοβαρή πολιτική πρόταση.

Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χρέωσαν με 86 δισ. ευρώ επιπλέον τη χώρα. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση επί της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, για την ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, την οποία ο κ. Σταθάκης την απέρριψε, «ως μη ρεαλιστική υπό τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες».

«Η κυβέρνηση παρέλαβε μία κατάσταση με οριακό πλεόνασμα της οικονομίας και της ανάπτυξης. Με εκτίναξη της ανεργίας, συρρίκνωση της οικονομίας της τάξεως του 25% του ΑΕΠ, με 46% "κόκκινα δάνεια" και 5,5 δισ. ευρώ μέτρα για το 2015», τόνισε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:

«Παρακολουθώ με δέος τη ΝΔ, στην εμμονή της να αναζητά τα αίτια για το πώς φθάσαμε στο 2015, διότι δεν έχει πολιτική. Δεν αποτελεί όμως σοβαρή κριτική προς την κυβέρνησή μας. Περιμένω μια φορά να έρθει η ΝΔ και να μας εξηγήσει πως βγάζει αυτό το κόστος των 86 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο υποστηρίζει και το ΠΑΣΟΚ».

Και ο κ. Σταθάκης κατέληξε: «Από τα 86 δισ. ευρώ του δανείου, τα 50 δισ. ευρώ είναι η αναχρηματοδότηση των δανείων με νέους ευνοϊκότερους όρους και αποπληρωμή τους σε 30 χρόνια, αντί για πέντε ή έξι χρόνια. Περιλαμβάνει επίσης τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που δεν τα χρειαστήκαμε και δεν τα χρησιμοποιήσαμε, ενώ τα 11 δισ. ευρώ είναι τα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα».

Νωρίτερα, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά τα επιδεινώνει τονίζοντας ότι, «με την ενεργοποίηση του "κόφτη", ο λογαριασμός θα φθάσει στα 12 δισ. ευρώ».

«Δεν είστε σε θέση να προσελκύσετε νέες επενδύσεις, να δημιουργήσετε ένα επενδυτικό σοκ στην αγορά. Υλοποιείτε τα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης Σαμαρά. Κανένα έργο δεν δημιουργείτε, μηδέν είναι οι επενδύσεις το 2015 και το 2016 και πιθανόν θα είναι και το 2017. Η πολιτική σας στηρίζεται κατά τα 2/3 στην αύξηση των φόρων», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι απλώνουν ασπίδα προστασίας των τραπεζών και του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυρών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. 

«Η πλειοψηφία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα συνεχίσουν να είναι όμηροι των τραπεζών και των όποιων ατέλειωτων εκβιασμών καθώς και των όποιων συνεπειών των νόμων που έχετε ψηφίσει για να τους διασφαλίζουν», επισήμανε ο κ. Κατσώτης, ενώ υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός του, την οποία όπως σημείωσε, είχε καταθέσει και το 2013 και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση την είχε υπερψηφίσει.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση υποστήριξε, ότι, επί της ουσίας της πρότασης νόμου δεν θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει, ωστόσο όπως είπε, αν εφαρμοστεί θα κουρεύονταν όλα τα δάνεια αδιακρίτως με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ζημιές στις τράπεζες, οι οποίες θα χρειάζονταν και πάλι ένα κολοσσιαίο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο για «ξεδιάντροπη υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» η οποία όπως είπε, εφάρμοσε το επαχθέστερο μνημόνιο, με μέτρα που σφίγγουν τη μέγγενη στο λαιμό των Ελλήνων.

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για πολιτική της κυβέρνησης που δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά περιορίζεται σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και επιβολή νέων φόρων. Ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στερείται σοβαρότητας και δεν βοηθά με την πολιτική της στη λύση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

«Για κοντή μνήμη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν τη χώρα στο οικονομικό αδιέξοδο», μίλησε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης. Ο Μάριος Γεωργιάδης, από την Ένωση Κεντρώων, έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου, τονίζοντας, ότι το ίδιο κόμμα, που ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε στηρίξει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, το 2013, σήμερα ως κυβέρνηση, την απορρίπτει μετά επαίνων.

Μεταξύ άλλων η πρόταση νόμου του ΚΚΕ προέβλεπε:

-Διαγραφή του συνόλου των κάθε μορφής τόκων, από κάθε είδους οφειλή, από κάθε μορφής δάνειο από τα πιστωτικά ιδρύματα.

-Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών, να διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.

-Να αναστέλλεται η πληρωμή, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, των οφειλών εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.

-Από την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου, να παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ