Εκλογοδικείο: Εντός μηνών η απόφαση για τους Σπαρτιάτες - Δίνουν εξηγήσεις οι βουλευτές
Eurokinissi
Eurokinissi

Εκλογοδικείο: Εντός μηνών η απόφαση για τους Σπαρτιάτες - Δίνουν εξηγήσεις οι βουλευτές

Πριν από τις ευρωεκλογές αναμένεται η απόφαση του εκλογοδικείου για τύχη του κόμματος των «Σπαρτιατών» και την υπόθεση εξαπάτησης του εκλογικού σώματος.

Την Τετάρτη εκδικάστηκαν στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, γνωστό ως Εκλογοδικείο, προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής στο κοινοβούλιο του κόμματος των Σπαρτιατών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αυτή είναι η πρώτη φορά στην μεταπολίτευση όπου κρίνεται η τύχη ενός ολόκληρου κόμματος, εάν δηλαδή θα εκπέσουν οι βουλευτές και θα βγουν από την βουλή.

Οι πληροφορίες λένε πως οι προσφυγές αναφέρουν ότι οι «Σπαρτιάτες» κακώς μπήκαν στη Βουλή, κακώς μετείχαν στις εκλογές διότι πίσω από αυτό το κόμμα κατά την προεκλογική περίοδο και με την βοήθεια που βγήκε ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης κάτι που η νομοθεσία απαγορεύει. Εν ολίγης υπήρξε εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Η πιθανότητα να εκπέσουν οι βουλευτές του κόμματος αυξάνεται πολύ, καθώς αυτή την στιγμή υπάρχει ανοιχτή ποινική  έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έχει καλέσει ως υπόπτους όλους του βουλευτές των «Σπαρτιατών» για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος καθώς έχει θεωρήσει ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι ο Κασιδιάρης ήταν πίσω από το κόμμα. 

Αν εκπέσουν τελικά οι βουλευτές, το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας είναι η αντικατάσταση από βουλευτές των λοιπών κομμάτων που έχει  το κάθε κόμμα στην εκλογική περιφέρεια που έχει εκλεγεί βουλευτής των Σπαρτιατών. Ως αποτέλεσμα τα σημερινά κόμματα να αυξήσουν τις έδρες τους. Όσον αφορά το σενάριο για επανάληψη των εκλογών στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, αυτό δεν θεωρείται τόσο πιθανό. 

Δίνουν εξηγήσεις οι βουλευτές

Σήμερα, προσήλθε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς και κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις του.

Κατά την αποχώρησή του από τον 'Αρειο Πάγο σε δηλώσεις του ο κ. Κατσιβαρδάς, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι τα όσα έχει υποστηρίξει ο Βασίλης Στίγκας είναι «ψεύδη και συκοφαντίες» και προσέθεσε: «Ο κ. Στίγκας έχει σκοπό να αποσείσει ευθύνες τρίτων και να με καταστήσει εξιλαστήριο θύμα, αλλά έχω δώσει απαντήσεις με δυο μηνύσεις και τέσσερις αγωγές που έχω ήδη καταθέσει. Το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει».

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον κ. Κατσιβαρδά εξηγήσεις έχουν ήδη δώσει ακόμα τέσσερις βουλευτές των Σπαρτιατών.