Άρειος Πάγος: «Κόπηκε» το κόμμα Κασιδιάρη, κατεβαίνει κανονικά το κόμμα Κανελλόπουλου
Εκλογές 2023

Άρειος Πάγος: «Κόπηκε» το κόμμα Κασιδιάρη, κατεβαίνει κανονικά το κόμμα Κανελλόπουλου

«Κόπηκε» το «Εθνικό Κόμμα - Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατέλθει στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου. Αντίθετα, έγινε αποδεκτή η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές του κόμματος «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, τέως Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με το ποια και πόσα κόμματα λαμβάνουν το «πράσινο φως» προκειμένου να κατέβουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και το για ποια κόμματα «κόβονται», απήγγειλε η προεδρεύουσα της σύνθεσης, Ευδοξία Κιουπτσίδου.

Η απόφαση για το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», του καταδικασμένου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη  ελήφθη από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία 9 προς 10.  

Στην υπόθεση του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη μειοψήφησε ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας είναι αντισυνταγματικές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

H ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αποφάσισε την κάθοδο ή μη στις εκλογές του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη και του «ΕΑΝ» του Αν. Κανελλόπουλου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, περιλαμβανομένων και των πολυσέλιδων υπομνημάτων που κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητούσαν να κριθεί εάν ταυτίζονται φυσική και πραγματική ηγεσία στην περίπτωση του κόμματος Κασιδιάρη. Εάν δηλαδή φυσικός και πραγματικός ηγέτης είναι ο Δημήτρης Χατζηλιάδης, όπως διατείνεται το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» ή εάν στην πραγματική ηγεσία κρύβεται ο καταδικασμένος ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης, κάτι που αυτομάτως θα σημάνει τον αποκλεισμό του κόμματός του από τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Στο μικροσκόπιο των δικαστών μπήκε και το κόμμα «ΕΑΝ» καθώς με τα υπομνήματά τους τα κόμματα ζητούσαν από τον Άρειο Πάγο να αποκλείσει το ενδεχόμενο τώρα ή στο μέλλον τυχόν υπόγειων διαβουλεύσεων μεταξύ των κ.κ Κανελλόπουλου και Κασιδιάρη.

Η μαραθώνια διάσκεψη των δικαστών, είχε ξεκινήσει από το περασμένο Σαββατοκύριακο κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο η απαγγελία της απόφασης έγινε σε ανοιχτή διαδικασία με τη συμμετοχή και των δέκα μελών που απαρτίζουν τη σύνθεση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου.

Εκτός εκλογικής διαδικασίας φαίνεται ότι τίθεται το κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου, αφού όπως ανακοίνωσε ο ίδιος δεν κατάφερε να υποβάλει εμπρόθεσμα τα ψηφοδέλτια ηλεκτρονικά μέχρι την καταληκτική προθεσμία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Επίσης, για τυπικούς λόγους έχουν αποκλειστεί το κόμμα του Κώστα Μπογδάνου, το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, καθώς και το κόμμα του Πολ Ευμορφίδη (Ευ Κίνηση).

Συγκεκριμένα:

Εκτός εκλογών μένουν οι εξής συνδυασμοί:

 ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπούλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν

1) ΣΥΡΙΖΑ

 2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7) ΚΙΝΗΜΑ 21 
8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

 10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

 

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για κόμμα Κασιδιάρη: Σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης

Αντίδραση Ηλ. Κασιδιάρη: «Καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα»

Δ. Μαύρος (MRB): Ένα ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ