Επέστρεψε τη διερευνητική ο Κυρ. Μητσοτάκης - Εκλογές στις 25 Ιουνίου
AP
AP

Επέστρεψε τη διερευνητική ο Κυρ. Μητσοτάκης - Εκλογές στις 25 Ιουνίου

Την διερευνητική εντολή επέστρεψε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως είχε νωρίτερα προαναγγείλει.

Στις 11:00 θα παραλάβει την διερευνητική εντολή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Προεδρία.

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Προεδρία αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης».  

«Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αύριο, 23 Μαΐου στις 11:00, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος». 

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί κατά την διάρκεια της συνάντησής του με την ΠτΔ είχε δηλώσει ότι «θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του ότι είναι αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργό «αν ίσχυε το εκλογικό σύστημα η ΝΔ θα είχε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με πάνω από 170 βουλευτές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν συντομότερα ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και επέμενε ότι «το καλύτερο για τη χώρα είναι να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα, πως θα αυξήσουμε τους μισθούς και πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά και να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τα θέματα που αφορούν στη νέα γενιά».

Χαρακτήρισε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα προωθητικό βήμα ωριμότητας. «Συγκρατώ ως πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019, το γεγονός ότι, παρά τους περιορισμούς, για πρώτη φορά ψήφισαν συμπολίτες μας οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και βέβαια πιστεύω ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν με τη σειρά του απολύτως σαφές, συμπλήρωσε και επανέλαβε πως από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι σαφές ότι δεν προκύπτει προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή».

«Προσβλέπω σε μία ουσιαστική και γόνιμη προεκλογική περίοδο, έτσι ώστε και ο ελληνικός λαός τελικά να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει να πορευθεί την επόμενη τετραετία», είπε.

Η διαφορά μεγαλύτερη των 20 μονάδων

Ο απόηχος της μεγάλης νίκης που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φτάνει τις 20,72 μονάδες στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλάζει το πολιτικό τοπίο και επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, βάζοντας τέλος στα σενάρια συνεργασιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για κυβέρνηση μειοψηφίας, ιδιαίτερα μετά την ιστορική ήττα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ συγκεντρώνει το 40,79%, καταλαμβάνοντας 146 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,07% με 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,46% με 41 έδρες, το ΚΚΕ 7,23% με 26 έδρες και η Ελληνική Λύση 4,45% με 16 έδρες, με ενσωματωμένο το 99,6% των εκλογικών τμημάτων οδηγώντας σε μια πεντακομματική Βουλή.

Διαβάστε ακόμα:

Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς: Εκλογές στις 25 Ιουνίου