Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς: Εκλογές στις 25 Ιουνίου

Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς: Εκλογές στις 25 Ιουνίου

Την πρόθεσή του να γίνουν άμεσα εκλογές ώστε να λάβει ισχυρή εντολή να κυβερνήσει εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα επιστρέψει το απόγευμα τη διερευνητική εντολή. «Στόχος οι νέες εκλογές να γίνουν στις 25 Ιουνίου», ανέφερε.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής και τον ενημέρωσε για τη βούλησή του να την επιστρέψει πίσω στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς κρίνει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ.Μητσοτάκης θα επιδιώξει να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε να ορκισθεί η νέα Βουλή την Κυριακή για να προχωρήσει η διάλυσή της τη Δευτέρα και να μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές για τις 25 Ιουνίου του 2023.

Βάσει του ίδιου προγραμματισμού του, ανέφερε ότι την Κυριακή 28 Μαΐου αναμένεται η ορκωμοσία της νέας Βουλής, η οποία προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου και τη Δευτέρα 29 Μαΐου η διάλυσή της, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο της διερευνητικής του εντολής, τον οποίο και ενημέρωσε για την βούλησή του του να επιστρέψει το απόγευμα τη διερευνητική εντολή και να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στις 25 Ιουνίου. 

Στο ίδιος ακριβώς πλαίσιο έγινε η επικοινωνία του και με τους: Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο: «Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα. Ο Πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου».

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα επιστρέψω το απόγευμα τη διερευνητική εντολή

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και παρέλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στη συνάντησή τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον κάλεσε για να λάβει τη διερευνητική εντολή, μετά την παράδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, με τον πρωθυπουργό να απαντάει ότι δεν καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και πως θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή το απόγευμα. 

«Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του ότι είναι αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργό «αν ίσχυε το εκλογικό σύστημα η ΝΔ θα είχε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με πάνω από 170 βουλευτές»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν συντομότερα ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και επέμενε ότι «το καλύτερο για τη χώρα είναι να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα, πως θα αυξήσουμε τους μισθούς και πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά και να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τα θέματα που αφορούν στη νέα γενιά».

Χαρακτήρισε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα προωθητικό βήμα ωριμότητας. «Συγκρατώ ως πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019, το γεγονός ότι, παρά τους περιορισμούς, για πρώτη φορά ψήφισαν συμπολίτες μας οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και βέβαια πιστεύω ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν με τη σειρά του απολύτως σαφές, συμπλήρωσε και επανέλαβε πως από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι σαφές ότι δεν προκύπτει προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

«Προσβλέπω σε μία ουσιαστική και γόνιμη προεκλογική περίοδο, έτσι ώστε και ο ελληνικός λαός τελικά να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει να πορευθεί την επόμενη τετραετία», είπε.

Ο απόηχος της μεγάλης νίκης που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φτάνει τις 20,72 μονάδες στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλάζει το πολιτικό τοπίο και επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, βάζοντας τέλος στα σενάρια συνεργασιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για κυβέρνηση μειοψηφίας, ιδιαίτερα μετά την ιστορική ήττα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ συγκεντρώνει το 40,79%, καταλαμβάνοντας 146 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,07% με 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,46% με 41 έδρες, το ΚΚΕ 7,23% με 26 έδρες και η Ελληνική Λύση 4,45% με 16 έδρες, με ενσωματωμένο το 99,6% των εκλογικών τμημάτων οδηγώντας σε μια πεντακομματική Βουλή.

Η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με την ΠτΔ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε νωρίτερα το πρωί τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος της επέδωσε τα επίσημα αποτελέσματα, που προέκυψαν κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι «βάσει του Συντάγματος είμαι επιφορτισμένος να σας ανακοινώσω τη δύναμη των Κομμάτων στη Βουλή, όπως αυτή προκύπτει από την ενημέρωση, που, μου έκανε προ ολίγου στο γραφείο μου, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, κυρία Σπανού».

Σημείωσε ότι «η ενημέρωση ήταν πλήρης» και ότι «οι εκλογές έγιναν κατά κοινή παραδοχή μέσα σε ένα κλίμα που εγγυήθηκε η Πολιτεία την ελεύθερη και ανόθευτη διεξαγωγή των εκλογών» και αφού τόνισε ότι η ενσωμάτωση είναι 99,7% επισήμανε ότι «βρίσκομαι εδώ και τυπικά για να σας τα παραδώσω, για να δρομολογήσετε τις μετέπειτα εξελίξεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Βουλής επέδωσε στην κυρία Σακελλαροπούλου φάκελο με τα αποτελέσματα από το Υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζοντας ότι «είναι μεγάλη η ενσωμάτωση, η δύναμη των κομμάτων είναι απαράλλαχτη, δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να αλλοιωθεί, να αλλάξει, και έχουμε και τα ονόματα των βουλευτών που εκλέγονται».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής και τόνισε ότι «είναι πολύ ευχάριστο ότι και η προεκλογική περίοδος κύλησε ομαλά με τις συνήθειες ενός δημοκρατικού διαλόγου» και προσέθεσε ότι «στη λειτουργία της Δημοκρατίας πάντα υπάρχουν οι σχετικές εντάσεις αλλά δεν νομίζω ότι ξεπεράστηκαν κάποια όρια».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι είχαμε από αρκετά νωρίς τη δυνατότητα αποτελεσμάτων, λόγω της προόδου της τεχνολογίας και κατέληξε λέγοντας ότι «από εδώ και πέρα το Σύνταγμα έχει με μεγάλη σαφήνεια προδιαγράψει την πορεία των πραγμάτων, θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και εύχομαι όλα να πάνε κατ' ευχήν».

Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι 300 βουλευτές της νέας Βουλής

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέα Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρέχει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει τη δυνατότητα έως τρεις ημέρες να κρατήσει τη διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί τη δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Επτά βουλευτές εκλέγονται με τη ΝΔ από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Να σημειώσουμε ότι το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από τη Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση όμως που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Bloomberg: Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εδραιώσει τη νίκη του στις δεύτερες εκλογές

Απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ στις μονοεδρικές - Ποιοι «γαλάζιοι» εκλέγονται

Ορκωμοσία νέας Βουλής

Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της.

Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον 'Αρειο Πάγο την σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανόφωνα ΜΜΕ: Καθαρός νικητής είναι η ΝΔ» - «Θρίαμβος Μητσοτάκη»

Σε έξι περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε τη δεύτερη θέση υπέρ του ΠΑΣΟΚ

Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μένουν εκτός Βουλής

Πώς ψήφισαν οι Έλληνες σε Ευρώπη και Ασία - Στο 44,2% η ΝΔ

Ιταλικά ΜΜΕ: Θρίαμβος Μητσοτάκη, οδεύει για αυτοδύναμη κυβέρνηση