Ειδομένη: Στα ιατρεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τρεις Ιρανοί που πραγματοποιούν απεργία πείνας

Ειδομένη: Στα ιατρεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τρεις Ιρανοί που πραγματοποιούν απεργία πείνας

"Σοβαρή" χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη ο επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού για την Ελλάδα Steven McAndrew, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον καταυλισμό προσφύγων που έχει στηθεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν αποκλειστεί για πολλές ημέρες και είναι κουρασμένοι, με ελάχιστη τροφή. Ορισμένοι υποφέρουν από εξάντληση, ενώ μία από τις ομάδες μας έχει θεραπεύσει μια περίπτωση υποθερμίας και σοβαρής επιληπτικής διαταραχής. Αν και υπάρχει καταφύγιο, πολλοί επιλέγουν να στήνουν σκηνές και να περιμένουν κατά μήκος των γραμμών του τρένου, φοβούμενοι ότι θα χάσουν την ευκαιρία, να περάσουν, όταν οι αρχές ξανανοίξουν τα σύνορα» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους μετανάστες, στους οποίους έχει απαγορευθεί η διέλευση στην γειτονική χώρα. Πριν από λίγο, μάλιστα, τρεις Ιρανοί που πραγματοποιούν απεργία πείνας, μεταφέρθηκαν στα ιατρεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την περασμένη εβδομάδα κατέφθασαν συνολικά 25.588 πρόσφυγες - μετανάστες, οι οποίοι αναχωρούσαν μέσω ΠΓΔΜ, με ρυθμό 3.655 άτομα περίπου, ημερησίως.

Στις κλινικές και τα ιατρεία του Ερυθρού Σταυρού στην Ειδομένη παρασχέθηκε, στο χρονικό διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας, ιατρική περίθαλψη σε 655 πρόσφυγες. Εκτός από τη γενική και γυναικολογική κλινική άρχισε να λειτουργεί εκ περιτροπής και παιδιατρική, κατά τις ημέρες που παρίστανται εθελοντές παιδίατροι από την Θεσσαλονίκη.

Σε πεντακόσια άτομα διανεμήθηκαν, κατά το ίδιο διάστημα, εμφιαλωμένο νερό, τροφή για ενήλικες και βρέφη και ανθρωπιστικό υλικό από δωρεές πολιτών προς το Τμήμα Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης, 314 παιδιά απασχολήθηκαν στους παιδότοπους του Ερυθρού Σταυρού, ενώ, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης, παροχής πληροφοριών και καθοδήγησης, υπολογίζεται ότι συνολικά ωφελήθηκαν 4.619 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ