Εγκρίθηκε με 192 «ναι» η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Εγκρίθηκε με 192 «ναι» η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Νόμος του Κράτους είναι η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε σύνολο 231 παρόντων, «ναι» είπαν 192 βουλευτές, καταψήφισαν 33 βουλευτές, ενώ 6 βουλευτές ψήφισαν παρών.

Να σημειωθεί ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Ένωση Κεντρώων υπερψήφισαν τη ρύθμιση, «όχι» είπαν η ΔΗΣΥ και τη Χρυσή Αυγή και τέλος το ΚΚΕ ψήφισε παρών.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι για υπαχθεί κάποιος στις σχετικές  προβλέψεις η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση. Ενώ το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.

Αυτά βέβαια, για τα μη επιχειρηματικά δάνεια, αφού μόλις χθες η κυβέρνηση κατ' απαίτηση των δανειστών μείωσε κατά 30.000 το όριο και πλέον κάποιος θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή 100.000 ευρώ (κι όχι 130.000) για να ενταχθεί στη ρύθμιση.