Δημοσκόπηση MARC: Η ακρίβεια είναι η μεγάλη ανησυχία των νοικοκυριών

Δημοσκόπηση MARC: Η ακρίβεια είναι η μεγάλη ανησυχία των νοικοκυριών

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχη για τις επιπτώσεις από την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις, με το το 15,5% λέει πως δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες της και περίπου το 40»% ότι έχει αναγκαστεί να περιορίσει βασικές ανάγκες, σύμφωνα με το β μέρος της δημοσκόπησης της MARC που παρουσιάστηκε στον Ant1.

Σχεδόν 4 στους 10 (39,6%) λόγω ανατιμήσεων αναγκάζονται να περιορίσουν βασικές τους ανάγκες, το 37,9% δυσκολεύεται αλλά θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, ενώ το 15,5% δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Πολλά είναι επίσης τα νοικοκυριά που εμφανίζονται να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, (73,7%) σε λογαριασμούς ενέργειας (76,7%), σε τράπεζες (69,7%) αλλά και ενοίκια. 

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, οι απαντήσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες. Το 44,2% τάσσεται υπέρ, ενώ το 45% κατά.

Σημαντικές όμως είναι οι διαφορές στη θέση για τον εκλογικό νόμο, ανάλογα με το κόμμα που ψηφίζουν οι ερωτηθέντες. Το 64,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ τάσσεται υπέρ της αλλαγής του και το 51,2% του ΚΙΝΑΛ, ενώ αρνητικοί είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 64,8% και του ΚΚΕ σε ποσοστό 70,3%.

Στην καταγραφή θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων για συγκεκριμένες χώρες, είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των θετικών συναισθημάτων των ερωτηθέντων, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τη παραδοσιακή συμπάθεια που αισθανόντουσαν οι Έλληνες για τη Ρωσία.