Δικαίωση της Κατερίνας Σαββαΐδου από το ΕΔΔΑ
Απόφαση

Δικαίωση της Κατερίνας Σαββαΐδου από το ΕΔΔΑ

Δημοσιεύθηκε σήμερα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με την οποία δικαιώνεται πανηγυρικά η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φορολογικού Δικαίου στο Α.Π.Θ. και πρώην Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου στην αντιδικία της με την Ελλάδα.

Η κ. Σαββαΐδου είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ στις 10 Νοεμβρίου 2015 καταγγέλοντας την Ελλάδα ότι παραβίασε τα άρθρα 6 παρ. 2 (παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας) και 13 (μη αποτελεσματικό ένδικο μέσο ικανό να αποκαταστήσει την παραβίαση της παρ.2 του άρθρου 6) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) με τις δηλώσεις της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη στις 22 Οκτωβρίου 2015.

Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Γεροβασίλη, βουλευτής και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογώντας την κυβερνητική απόφαση για απόλυση της κ. Σαββαΐδου είχε κατηγορήσει ευθέως την τελευταία λέγοντας επί λέξει ότι «δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να ενεργούν κατά του δημοσίου συμφέροντος και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ορισμένων επιχειρήσεων που ευνοήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαφθοράς (…)» προβαίνοντας έτσι σε καθαρή κρίση ως προς την ενοχή της.

Επισημαίνεται ότι η κ. Σαββαΐδου για την αποδιδόμενη σε αυτή πράξη της παράβασης καθήκοντος, η οποία οδήγησε στην απόλυσή της, απαλλάχθηκε με το υπ΄αριθ. 1338/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Ενώ και για την κατηγορία της απόπειρας απιστίας περί την υπηρεσία  απαλλάχθηκε με το υπ΄αριθ. 1120/2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την απόφαση της 31ης Ιανουαρίου 2023 (αρ. αίτησης 58715/15) έκρινε ομόφωνα δεκτή την προσφυγή της κ. Κατερίνας Σαββαΐδου διαπιστώνοντας ότι υπήρξε εκ μέρους του ελληνικού κράτους παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας αυτής.  

Δεν γνωρίζουμε βεβαίως, εάν η σημερινή γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευθιξία να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από την κ. Σαββαΐδου για την απαράδεκτη δήλωσή της, η οποία οδήγησε σε μια ακόμη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ.