Διασφάλιση της σταθερότητας του οικονομικού συστήματος, ζήτησε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας

Διασφάλιση της σταθερότητας του οικονομικού συστήματος, ζήτησε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ζήτησε σήμερα από τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Κόστα, "διευκρινίσεις" για τη χωρίς προηγούμενο συμμαχία του με τη ριζοσπαστική αριστερά και τον επιφόρτισε να "καταβάλει προσπάθειες" για τον σχηματισμό μιας "σταθερής και βιώσιμης" κυβέρνησης.

Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι σοσιαλιστές με το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Πρασίνους "προκαλούν αμφιβολίες για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα μιας μειοψηφικής κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος", ανέφερε ο αρχηγός του κράτους σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντησή του με τον Κόστα.

Διαθέτοντας την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, το σύνολο της πορτογαλικής αριστεράς προκάλεσε στις 10 Νοεμβρίου την πτώση της κυβέρνησης της δεξιάς του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, νικητή των εκλογών που είχε διοριστεί και πάλι πρωθυπουργός μόλις έντεκα ημέρες νωρίτερα.

Αντιμέτωπος με αυτή την "πολιτική κρίση", "ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αναθέσει στον Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος να καταβάλει προσπάθειες για τον σχηματισμό σταθερής, βιώσιμης και αξιόπιστης κυβέρνησης", ανακοίνωσε η προεδρία.

Ο 76χρονος συντηρητικός αρχηγός του κράτους, που βρίσκεται στο τέλος της θητείας του, ζήτησε ωστόσο από τον Κόστα "την επίσημη διευκρίνιση των ερωτημάτων που παραλείφθηκαν στα έγγραφα" που υπογράφτηκαν με τα κόμματα της αντιφιλελεύθερης αριστεράς.

Μεταξύ των έξι ερωτημάτων που απαριθμώνται από τον Καβάκο Σίλβα είναι "η έγκριση των κρατικών προϋπολογισμών, ιδίως εκείνου του 2016" και "ο σεβασμός των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στους οποίους υπόκεινται οι χώρες της ευρωζώνης".

Ο αρχηγός του κράτους ζήτησε ακόμη σήμερα από τον Σίλβα να δεσμευθεί ότι θα διασφαλίσει "τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος" και θα εγγυηθεί "τον σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεων της Πορτογαλίας στο πλαίσιο των οργανισμών συλλογικής άμυνας", μια αναφορά στο ΝΑΤΟ.

"Η διευκρίνιση των ερωτημάτων αυτών είναι τόσο κρίσιμη όσο η βιωσιμότητα μιας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί αποκλειστικά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα εξαρτάται από την κοινοβουλευτική υποστήριξη των πολιτικών δυνάμεων με τις οποίες υπέγραψε συμφωνίες", ανέφερε ο Σίλβα.

Προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης της δεξιάς, που βρισκόταν στην εξουσία από το 2011, ο Κόστα, 54 ετών, δήλωσε πως είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση που θα διαθέτει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, αλλά χωρίς την άμεση συμμετοχή των συμμάχων του.

Ο Κόστα δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο. Την Παρασκευή είχε δηλώσει ότι οι συμφωνίες του με την άκρα αριστερά είναι σταθερές και πως είναι απολύτως βέβαιος για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ