Διαδηλωτές καριέρας
Eurokinissi
Eurokinissi

Διαδηλωτές καριέρας

«Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο», έγραφε ο τίτλος του δημοσιεύματος. Λίγο καιρό πριν, διαβάσαμε και ακούσαμε για το «συμβολικό» κλείσιμο δρόμων και το «συμβολικό» κατέβασμα του διακόπτη του ΕΚΠΑ. Πώς καταφέρνουμε σε αυτό τον τόπο να χάνουν οι λέξεις το νόημά τους. Πόση ακόμα κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας πρέπει να υπομένουμε !!!

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο λοιπόν. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο παραπλανητικός τίτλος. Και πώς να εξηγήσεις σε κάποιον που παρατηρεί απ’ έξω ότι σε αυτή τη χώρα έχουμε επαγγελματίες διαδηλωτές. Τα ίδια άτομα, οι ίδιοι φορείς και οργανώσεις μονοπωλούν το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Ο όγκος αυξομειώνεται ανάλογα με το γεγονός. Εκτός από τις σπάνιες φορές που έχουμε πράγματι παλλαϊκή συμμετοχή, όλες τις υπόλοιπες ταλαιπωρούμαστε από μερικές εκατοντάδες ή μερικές χιλιάδες επαγγελματίες μαζί με τον στρατό των προθύμων και τις ομάδες κρούσης με τα στειλιάρια.

Απ' ότι φαίνεται, ούτε η χρεοκοπία, ούτε οι υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις κατάφεραν να κλονίσουν το σάπιο μηχανισμό αργόμισθων και κηφήνων πού σιτίζεται με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων οι οποίοι διαθέτουν το χρόνο και τα χρήμα να διοργανώνουν πορείες και συγκεντρώσεις όλο το χρόνο, για απίθανους λόγους, φτύνοντας κατάμουτρα τους πολίτες που εργάζονται πραγματικά και όχι «συμβολικά».

Επιπλέον, το κιμπάρικο κράτος των 100 δισ., χρηματοδοτεί αφειδώς πολιτικά κόμματα που έχουν ως προτεραιότητα να βυθίζουν την πρωτεύουσα στο χάος, στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν το λογαριασμό. Παραδοσιακοί σύμμαχοι και συνδαιτημόνες της κρατικής χορηγίας, οι αναρχοφασίστες που αναλαμβάνουν τη βρώμικη δουλειά.

Οι θαυμαστές της Χαμάς και των Φρουρών της Επανάστασης. Δεν είμαι αισιόδοξος για το νομοσχέδιο με την παιδεία. Μου φαίνεται πολύ λίγο και πολύ αργά. Επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβα με όλες τις τομές που έχει επιχειρήσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Φέρνει προς ψήφιση νομοσχέδιο που έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις προκειμένου να εισπράξει τη συναίνεση των κομμάτων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Κατά σατανική σύμπτωση όλοι στο τέλος διαφωνούν για να διαφωνήσουν. Πόσο μίζερη εικόνα να συντάσσονται στο ίδιο στρατόπεδο εικονομάχοι και εικονολάτρες.

Όσο φοβική και αναχρονιστική είναι σύσσωμη η αντιπολίτευση, τόσο φοβική και αναποφάσιστη είναι η κυβέρνηση. Μαζί και οι πρυτάνεις με τους καθηγητές που έχουν συνθηκολογήσει άνευ όρων. Όλοι μαζί έχουν αφήσει τα πανεπιστήμια έρμαια των κομματικών κομισάριων και των συμμοριών που πουλάνε προστασία.

Αυτοί είναι και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των πανεπιστημιακών χώρων, αφού τους ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουν. Φαίνεται πως ύστερα από δεκαετίες απουσίας των νόμιμων δικαιούχων έχουν αποκτήσει το δικαίωμα της χρησικτησίας.

Έχουν μάλιστα το θράσος να ισχυρίζονται πως αγωνίζονται για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των φοιτητών, την ώρα που τους στερούν το δικαίωμα να φοιτήσουν και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους. Είναι τραγικό οι σεσημασμένοι καταπατητές του συντάγματος να προβάλλονται ως υπερασπιστές.

Με ή χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια, η πολιτεία πρέπει να επιδείξει μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα με κάθε κόστος. Είναι απελπιστικό οι οργανωμένες μειοψηφίες να υποτάσσουν τόσο απροκάλυπτα την πλειοψηφία.

Ειλικρινά, πιστεύουν ότι θα έρθει κάποιο σοβαρό πανεπιστήμιο να επενδύσει στην Ελλάδα; Ακόμα και αν υπάρχει ενδιαφέρον, μόλις καταλάβουν με ποιους έχουν να κάνουν θα εξαφανιστούν και θα βάλουν φραγή εισερχομένων κλήσεων. Εδώ, πριν καν ψηφιστεί ο νόμος, κάτι απολειφάδια βουλευτές απειλούσαν ανοιχτά ότι μόλις αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων θα ακυρώσουν το νόμο.

Οι συμμορίες εντός και εκτός αμφιθεάτρων, είναι ορκισμένες να αναιρέσουν οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα τους αφαιρέσει το προνόμιο αποκλειστικής εκμετάλλευσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τουλάχιστον, η κυβέρνηση μπορεί - αυτή ή οι επόμενες - να παραδειγματιστούν από την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση στον στόχο τους

Εύχομαι να διαψευστώ και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να αποτελέσουν το δούρειο ίππο που θα απελευθερώσει από την αβελτηρία τα δημόσια παιδεία. Ωστόσο, η κοινή λογική μας διδάσκει, πως όσο παραμένουν οι αιτίες που κρατάνε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον εικοστό αιώνα, δεν μας επιτρέπεται να τρέφουμε πολλές ελπίδες.

* Ο Νικόλαος Δ. Τσαγκανέλιας εργάζεται για πάνω από 27 χρόνια στον χρηματοοικονομικό χώρο. Από το 2015 εργάζεται στην Tavira Securities με έδρα το Λονδίνο, ως Hedge Fund Operations & Risk.