Βουλή: Ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας των «Σπαρτιατών» η Επιτροπή Δεοντολογίας
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Βουλή: Ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας των «Σπαρτιατών» η Επιτροπή Δεοντολογίας

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επόμενη συνεδρίασή της προκειμένου να αποφασίσει την άρση ή μη της ασυλίας των 11 βουλευτών.  

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι 11 βουλευτές ζήτησαν να αρθεί η ασυλία τους προκειμένου να διεξαχθεί η εισαγγελική έρευνα του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλης Στίγκας, δεν βρίσκεται στο μικροσκόπιο για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται να εξετάσει τα οικονομικά των Σπαρτιατών και τις καταγγελίες Στίγκα για τον ρόλο Κασιδιάρη στην καθοδήγηση του κόμματος.

Ύποπτοι για εξαπάτηση εκλογέων 11 βουλευτές

Ως γνωστόν, έντεκα βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών κλήθηκαν από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ως ύποπτοι σε εξηγήσεις και για το λόγο αυτό η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός ζητεί με έγγραφό της την προβλεπόμενη άδεια της Βουλής.

Ειδικότερα, οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών καλούνται ως ύποπτοι, να παράσχουν εξηγήσεις για εξαπάτηση των εκλογέων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, καθώς, όπως αιτιολογείται στο εισαγγελικό έγγραφο, ανήκαν μεν στο κόμμα «Σπαρτιάτες» με επικεφαλής τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν τη στήριξη και την απόλυτη καθοδήγηση του Ηλία Κασιδιάρη, έγκλειστου καταδικασμένου πρώην ηγετικού στελέχους της «Χρυσής Αυγής».

Στο εισαγγελικό έγγραφο αναφέρεται ότι «προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των Σπαρτιατών ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία».

Ακόμη, στο εισαγγελικό έγγραφο αιτιολογείται γιατί καλούνται για εξαπάτηση των εκλογέων οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών σε εξηγήσεις από την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι οι 11 «θα πρέπει να παράσχουν εξηγήσεις σχετικά με το ότι στις βουλευτικές εκλογές της 25-6-2023 φέρεται ότι εξαπάτησαν από κοινού τους εκλογείς, με τον πιο κάτω τρόπο για να αλλάξουν το εκλογικό τους φρόνημα, δηλαδή να ψηφίσουν, αντί άλλης επιλογής, υπέρ αυτών και του κόμματός τους.

Συγκεκριμένα παρέστησαν από κοινού ψευδώς στους εκλογείς, προκειμένου οι τελευταίοι να ψηφίσουν τους ίδιους και το κόμμα τους ότι είναι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος "Σπαρτιάτες" με αρχηγό τον Βασίλειο Στίγκα και ακολουθούν τις αρχές του συγκεκριμένου κόμματος, του οποίου η οργάνωση και η δράση πληροί τις προϋποθέσεις της εκλογικής νομοθεσίας και εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η αλήθεια όμως ήταν ότι αυτοί είχαν επιλεγεί από τον Ηλία Κασιδιάρη και όχι από τον Βασίλειο Στίγκα, ότι χάρη στη στήριξη του πρώτου είχαν εκλεγεί βουλευτές και ότι αναγνώριζαν ως πραγματικό τους αρχηγό τον ανωτέρω, ο οποίος τους καθοδηγούσε από τις φυλακές».

Υπενθυμίζεται, ότι η κυρία Αδειλίνη, διενεργεί ποινική έρευνα με αφορμή δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των "Σπαρτιατών". Βασίλη Στίγκα ο οποίος είχε καταγγείλει εξωκοινοβουλευτικά κέντρα και υπόγειες διεργασίες στο κόμμα του χρησιμοποιώντας μάλιστα βαρύτατους χαρακτηρισμούς «Greek Mafia» και» «Don Corleone».