field_kentriki_fotografia
Βουλή: 39 βουλευτές της ΝΔ ρωτούν για τους ευνοϊκούς μισθούς των συμβούλων

Με νέα τους ερώτηση επανέρχονται στα προνόμια των ημετέρων οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή την φορά 39 βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης ρωτούν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους κκ Κουρουμπλή και Παραασκευόπουλο για την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, σε εφαρμογή του ν. 4354/2015 (ΦΕΚ 176/Α'), που αφορά στις μισθολογικές ρυθμίσεις των υπαλλήλων του δημοσίου, προβλέπει ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι και οι ειδικοί σύμβουλοι των υπουργών ανεβαίνουν αυτόματα μισθολογικά κλιμάκια και εντάσσονται σε κλιμάκια που υπάλληλοι με αντίστοιχα προσόντα θα χρειαστούν 30 χρόνια υπηρεσίας περίπου για να φτάσουν στο κλιμάκιο αυτό.

Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς τους:
- Πρωθυπουργό
κ. Αλέξη Τσίπρα
- Υπουργό Οικονομικών
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
- Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
- Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Νίκο Παρασκευόπουλο

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2016
ΘΕΜΑ: Ευνοϊκή μεταχείριση για τα «χαϊδεμένα» παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στις ιδεοληψίες της για την τακτοποίηση των δικών της παιδιών που «απολαμβάνουν» το «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς», δεν φρόντισε μόνο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και «τακτοποίησή» τους σε θέσεις συνεργατών και συμβούλων, αλλά μεριμνά, επίσης, και για την ευνοϊκή μεταχείρισή τους όσον αφορά τη μισθολογική τους κατάσταση.

Συγκεκριμένα, με την υπ' αριθ. 2/2015/ΔΕΠ/05-01-2016 (ΨΑΕΦΗ-ΠΟ7) εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, σε εφαρμογή του ν. 4354/2015 (ΦΕΚ 176/Α'), που αφορά στις μισθολογικές ρυθμίσεις των υπαλλήλων του δημοσίου, προβλέπει ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι και οι ειδικοί σύμβουλοι των υπουργών ανεβαίνουν αυτόματα μισθολογικά κλιμάκια και εντάσσονται σε κλιμάκια που υπάλληλοι με αντίστοιχα προσόντα θα χρειαστούν 30 χρόνια υπηρεσίας περίπου για να φτάσουν στο κλιμάκιο αυτό. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Οι διευθυντές των Πολιτικών Γραφείων των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών κατατάσσονται στο καταληκτικό (υψηλότερο) μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), δηλαδή στο Μ.Κ. 19, στο οποίο αντιστοιχεί βασικός μισθός 2.154 ευρώ. Να σημειωθεί πως για να φθάσει ένας υπάλληλος σ' αυτό το μισθολογικό κλιμάκιο χρειάζεται να έχει προϋπηρεσία 38 ετών!

2. Οι ειδικοί σύμβουλοι των Γενικών Γραμματειών του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, των λοιπών μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των γενικών, αναπληρωτών γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κατατάσσονται ως εξής:

• Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών ή οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ κατατάσσονται στο Μ.Κ. 17 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 34 έτη υπηρεσίας από τους λοιπούς υπαλλήλους αντίστοιχων προσόντων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 2.036 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.917 ευρώ.

• Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών κατατάσσονται στο Μ.Κ. 15 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 30 χρόνια προϋπηρεσίας από τους λοιπούς υπαλλήλους αντίστοιχων προσόντων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.918 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται βασικό μισθό 1.807 ευρώ.

• ιδίως τους χιλιάδες νέους επιστήμονες της χώρας που είναι είτε χαμηλόμισθοι είτε άνεργοι. Δυστυχώς, οι πράξεις αυτές ερμηνεύουν την εχθρότητα της κυβέρνησης στην αριστεία, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση και αναδεικνύουν μια πρακτική που προσωποποιεί την κοινωνική, πολιτισμική, πνευματική και ηθική κατρακύλα της κυβέρνησης.

• Εμείς, παραμένουμε πιστοί στις αρχές μας να υπηρετήσουμε την αριστεία και την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αξιολόγηση και θα διεκδικούμε ακατάπαυστα την εφαρμογή της σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας.

• Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Πως αιτιολογεί η κυβέρνηση την απόφασή της να αυξάνει τους μισθούς των μετακλητών, όταν, παράλληλα, μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις και οδηγεί χιλιάδες πολίτες στην ανεργία;

2. Πως εξηγεί η κυβέρνηση την ευνοϊκή μεταχείριση των «δικών της παιδιών» και τη δυσμενή μεταχείριση του ειδικού επιστημονικού προσωπικού των ανεξαρτήτων αρχών; Προσπαθεί να απαξιώσει τις ανεξάρτητες αρχές και να οδηγήσει σε φυγή από τη χώρα και άλλους νέους επιστήμονες;

3. Το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς επιβάλλει την κατάλυση των αρχών της αριστείας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και την ευνοϊκή μεταχείριση ημετέρων εις βάρος των λοιπών εργαζομένων και της κοινωνίας;

4. Η «κληρονομική αριστεροσύνη» δίνει δικαίωμα στην κατάλυση και νομή του κράτους; Δεν είναι αυτό η απόλυτη απόδειξη του κυνισμού της αριστεράς;

5. Ποια η αντίληψη της κυβέρνησης για την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου και των αρχών της αξιοκρατίας, της χρηστής διοίκησης και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών;

Λευτέρης Αυγενάκης: Βουλευτής Ηρακλείου – αν. Γραμματέας Ν.Δ.

Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις: Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Αν/δρος Ν.Δ.

3. Κουκοδήμος Κώστας, Βουλευτής Πιερίας
4. Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Φλώρινας
5. Σταϊκούρας Χρήστος, Βουλευτής Φθιώτιδος
6. Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βουλευτής Ρεθύμνης
7. Αθανασίου Χαράλαμπος, Βουλευτής Λέσβου
8. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας
9. Φορτσάκης Θεόδωρος, Βουλευτής Επικρατείας
10. Καραμανλής Αχ. Κώστας, Βουλευτής Σερρών
11. Παναγιωτόπουλος Νίκος, Βουλευτής Καβάλας
12. Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
13. Σκρέκας Κώστας, Βουλευτής Τρικάλων
14. Μπασιάκος Ευάγγελος, Βουλευτής Βοιωτίας
15. Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
16. Καραμανλή Άννα, Βουλευτής Β' Αθηνών
17. Κέλλας Χρήστος, Βουλευτής Λαρίσης
18. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Βουλευτής Β' Αθηνών
19. Ανδριανός Ιωάννης, Βουλευτής Αργολίδας
20. Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής
21. Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρέβεζας
22. Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
23. Γιόγιακας Βασίλης, Βουλευτής Θεσπρωτίας
24. Κόνσολας Μάνος, Βουλευτής Δωδεκανήσου
25. Κατσανιώτης Ανδρέας, Βουλευτής Αχαΐας
26. Καββαδάς Αθανάσιος, Βουλευτής Λευκάδας
27. Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Ευβοίας
28. Οικονόμου Βασίλης, Βουλευτής Επικρατείας
29. Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ, Βουλευτής Β' Αθηνών
30. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Α' Πειραιά
31. Παπακώστα Κατερίνα, Βουλευτής Β' Αθηνών
32. Κικίλιας Βασίλης, Βουλευτής Α' Αθηνών
33. Βορίδης Μάκης, Βουλευτής Αττικής
34. Σταμάτης Δημήτρης, Βουλευτής Επικρατείας
35. Κασαπίδης Γεώργιος, Βουλευτής Κοζάνης
36. Γιακουμάτος Γεράσιμος, Βουλευτής Β' Αθηνών
37. Βλάσης Κων/νος, Βουλευτής Αρκαδίας
38. Αντωνιάδης Ιωάννης, Βουλευτής Φλωρίνης
39. Βούλτεψη Σοφία, Βουλευτής Β΄ Αθήνας