Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος Helmut Schmidt

Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος Helmut Schmidt

Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, Helmut Schmidt , μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

H κατάσταση της υγείας του πρώην Καγκελαρίου της Γερμανίας Helmut Schmidt είχε σημειώσει δραματική επιδείνωση, ενώ οι θεράποντες ιατροί του δεν έδιναν πλέον ελπίδες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ο 96χρονος πρώην Καγκελάριος δεν ήταν πλέον σε θέση να επικοινωνήσει. "Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για όλα", είχε δηλώσει ο γιατρός του, ο Χάινερ Γκρέτεν. "Ούτε θέλει ούτε μπορεί πλέον", σημείωνε χαρακτηριστικά ο καρδιολόγος του, ο Καρλ-Χάιντς Κουκ.

Ο Helmut Schmidt υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο σε επέμβαση για την αντιμετώπιση θρόμβου στο πόδι. Επέστρεψε με δική του επιθυμία στο σπίτι του στο Αμβούργο έπειτα από νοσηλεία δύο εβδομάδων.

Ο Helmut Schmidt είπε όλα όσα ήθελε να πει

«Δεν θέλω να φτάσω 100 ετών», είχε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο ο Helmut Schmidt σε συνέντευξή του στο ARD. Έβρισκε, όπως είχε πει, ενοχλητικά και αυτά ακόμη τα 96 του χρόνια. Ο ίδιος, σε πλήρη διαύγεια ως το τέλος της ζωής του, φαίνεται, πάντως, ότι πρόλαβε να πει όλα όσα ήθελε. «Όσα ήθελα ακόμη να πω», είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του, που κυκλοφόρησε αρχές του έτους. Δεν αποσύρθηκε ποτέ και δεν έπαψε ποτέ να λέει τη γνώμη του. Και οι Γερμανοί πάντα τον άκουγαν.

Η υγεία του Helmut Schmidt είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες δραματικά. Έπειτα από επέμβαση για θρόμβο στο πόδι, στην οποία υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο, επέστρεψε στο σπίτι του, στο Αμβούργο, και αρχικά έδειχνε σημάδια βελτίωσης. Σύντομα, όμως, οι θεράποντες ιατροί του έχασαν κάθε ελπίδα και χθες δήλωσαν ότι έπρεπε «ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για όλα». Σύμφωνα με το γραφείο του, «ο πιο διάσημος μανιώδης καπνιστής της Γερμανίας», που δεν αποχωριζόταν το τσιγάρο του ούτε καν στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, κατέληξε στις 14:30 (τοπική ώρα).

Ο Helmut Schmidt εξελέγη καγκελάριος το 1974, αλλά όχι έπειτα από βουλευτικές εκλογές. Ψηφίστηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο προκειμένου να αντικαταστήσει τον Βίλι Μπραντ, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω του σκανδάλου με τον κατάσκοπο της ΛΔΓ Γκίντερ Γκιγιόμ. Κέρδισε τις εκλογές το 1976 και το 1980 και συμπλήρωσε οκτώμισι χρόνια στην καγκελαρία, καθώς η κυβέρνησή του κατέρρευσε το 1982, όταν διαλύθηκε ο συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με τους Φιλελεύθερους (FDP).

Κατά τη θητεία του αντιμετώπισε μια παγκόσμια οικονομική ύφεση και την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του ''70, ενώ εσωτερικά έβαλε την σφραγίδα του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας της οργάνωσης "Φράξια Κόκκινος Στρατός" (RAF). Το 1979 επέβαλε, παρά την αντίσταση που συνάντησε από μεγάλο μέρος των πολιτών, αλλά και του κόμματός του, την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στη Δυτική Ευρώπη για την περίπτωση κατά την οποία η Σοβιετική Ένωση δεν απέσυρε τους δικούς της πυραύλους SS20.

Ακόμη και μετά την απομάκρυνσή του από την ενεργό πολιτική, ο Helmut Schmidt διατήρησε το δικαίωμά του στις παρεμβάσεις και οι δηλώσεις του προκαλούσαν πάντα δημοσιότητα και σχόλια. Δεν δίσταζε ακόμη και να διαφωνεί με το κόμμα του, π.χ. αντιτιθέμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.

Όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θυμίζει το πώς η Ευρώπη οδηγήθηκε στον Α'' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ούτως ή άλλως, κατά τη διάρκεια της θητείας του συνήθιζε τις αναφορές στην Ιστορία, στην ηθική, στην φιλοσοφία, ακόμη και στην κοινωνιολογία.

«Το πιο σημαντικό σήμερα είναι να μαθαίνεις το πώς να καταλαβαίνεις άλλους λαούς και μάλιστα όχι μόνο τη μουσική τους, αλλά και τη φιλοσοφία τους, τη στάση τους, την συμπεριφορά τους. Μόνο τότε μπορούν τα έθνη να έχουν κατανόηση μεταξύ τους», έγραψε προφητικά σε βιβλίο του το 1996.

Merkel: «Πολιτικός θεσμός» της Γερμανίας o Helmut Schmidt

«Πολιτικό θεσμό» της Γερμανίας χαρακτήρισε τον πρώην Καγκελάριο Helmut Schmidt που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 96 ετών η Καγκελάριος Angela Merkel και εξέφρασε τον βαθύ σεβασμό της για τα επιτεύγματά του.

«Ο Helmut Schmidt ήταν ένας πολιτικός θεσμός της δημοκρατίας μας. Και ήταν και για μένα ένας θεσμός. Κάποιος του οποίου την συμβουλή και την άποψη θεωρούσα σημαντικές», δήλωσε πριν από λίγο η κυρία Merkel και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συμβολή του στην ευρωπαϊκή ιδέα, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και στις σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες του, οι οποίες, όπως είπε, έχουν επίδραση ακόμη και σήμερα.

«Υπηρέτησε τη χώρα μας και αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», δήλωσε η Angela Merkel και αναφέρθηκε στην πρώτη προσωπική της ανάμνηση από τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, το 1962, στις μεγάλες πλημμύρες του Αμβούργου, τόπου καταγωγής της ίδιας, η οποία ωστόσο ζούσε με την οικογένειά της στην Ανατολική Γερμανία. «Θυμάμαι ότι ανησυχούσαμε για την γιαγιά και την θεία μου, αλλά είχαμε εμπιστοσύνη στον Helmut Schmidt, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου, ότι θα θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο», δήλωσε η Καγκελάριος.

Hollande: Έφυγε "ένας μεγάλος Ευρωπαίος"

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του πρώην καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Helmut Schmidt εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande τονίζοντας ότι "έφυγε ένας μεγάλος Ευρωπαίος".

"Την εποχή που ήταν καγκελάριος (...) προετοίμασε τις επιλογές που έκαναν στη συνέχεια ο Francois Mitterrand και ο Helmut Kohl", υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος χαιρετίζοντας "έναν μεγάλο πολιτικό" ο οποίος αγωνίστηκε επίσης για να προσδώσει "κοινωνική διάσταση στην οικονομία της αγοράς".

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου 

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τον θάνατο του Helmut Schmidt απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει ότι έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος ηγέτης και πολιτικός, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στην διαμόρφωση του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος υπό όρους δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα επισημαίνει και την καθοριστική σύμπραξή του για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ειδικότερα, στο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει:

«Έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος Ηγέτης και Πολιτικός, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικώς στην διαμόρφωση του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, υπό όρους Δημοκρατίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Ας είναι η μνήμη του ασφαλής πυξίδα προσανατολισμού, για την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει, στην πορεία προς την ουσιαστική ευρωπαϊκή ενοποίηση, με βάση τις προαναφερόμενες αρχές και αξίες που ο Helmut Schmidt υπηρέτησε σ'' όλη του την ζωή, με φρόνηση και συνέπεια. Η Ελλάδα ουδέποτε θα λησμονήσει -όπως αντιθέτως, θα του αναγνωρίζει στο διηνεκές ως ελάχιστο φόρο τιμής- την καθοριστική σύμπραξή του κατά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια».

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Ο Καγκελάριος Schmidt υπήρξε ένας μεγάλος Ευρωπαίος ηγέτης της γενιάς μου»

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του πρώην Καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας Helmut Schmidt, εξέφρασε στους οικείους του, στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και στο γερμανικό λαό, με δήλωσή του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Ο Καγκελάριος Schmidt υπήρξε ένας μεγάλος Ευρωπαίος ηγέτης της γενιάς μου. Εστάθη στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών και μετά τη μεταπολίτευση, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του και να εκτιμήσω τις αρετές του. Η Γερμανία αλλά και η Ευρώπη του οφείλουν πολλά», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.

Β. Μεϊμαράκης: «Υπήρξε πολιτικός που απολάμβανε βαθύτατο σεβασμό»

Τα συλλυπητήριά του στους οικείους του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας Helmut Schmidt εξέφρασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στη Γερμανική Πρεσβεία και δήλωσε συγκινημένος για την απώλεια του Helmut Schmidt.

«Υπήρξε πολιτικός που απολάμβανε βαθύτατο σεβασμό, όχι μόνο στην Πατρίδα του, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Και βέβαια στην Ελλάδα. Υπήρξε ο σημαντικότερος υποστηρικτής του αγώνα που ανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Οι Έλληνες θα τιμούμε με ευγνωμοσύνη τη μνήμη του», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ