Αναστασιάδης: Σε απόλυτο συντονισμό με την Ελλάδα για τις τουρκικές προκλήσεις
AP
AP

Αναστασιάδης: Σε απόλυτο συντονισμό με την Ελλάδα για τις τουρκικές προκλήσεις

Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για το πώς η χώρα του πρόκειται να αναδείξει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενόψει της Άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα. 

Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, προσερχόμενος στην τελετή έναρξης των εργασιών της 9ης Υπουργικής Συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) για το Περιβάλλον στην Ευρώπη, που διεξάγεται στην Κύπρο, τόνισε πως «έχουμε προετοιμαστεί αρκούντως τεκμηριωμένα έτσι ώστε τα όσα θα πούμε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν».

Επισήμανε ότι «η Σύνοδος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δεδομένου ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, με φιλοξενούσα χώρα την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι σαν αποτέλεσμα της αναγνώρισης των δράσεων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυπριακή Κυβέρνηση για αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει».

Επιπλέον ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε πως πέραν της Συνόδου, υπάρχει σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η Προεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση όσον αφορά το περιβάλλον, αλλά και σημαντικών άλλων όπως η ανάπτυξη θέσεων που έχουν οι υιοθετήσει οι υπουργοί -πάλι με πρωτοβουλία της Κύπρου- στο Σάρμ Ελ Σέιχ, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα (COP-27).

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα εκατοντάδων επιστημόνων που έχουν ετοιμάσει σχετικές δράσεις που αφορούν τη Μεσόγειο, την Ανατολική Μεσόγειο και τις γειτονικές χώρες, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.