Αναβάθμιση για τη Ν. Κεραμέως: «Προχωράμε δυναμικά με αίσθημα ευθύνης»

Αναβάθμιση για τη Ν. Κεραμέως: «Προχωράμε δυναμικά με αίσθημα ευθύνης»

Ένα από τα πολύ κρίσιμα παραγωγικό υπουργεία για την οικονομία της χώρας, το Υπουργείο Εργασίας, αναλαμβάνει η Νίκη Κεραμέως, καθοριστικό για εκατομμύρια εργαζομένους και ένα από τις κύριες προτεραιότητες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δίνει βαρύτητα στη μισθολογική αύξηση των εισοδημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κεραμέως έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε θεσμικά υπουργεία (Εσωτερικών, Παιδείας) και έχει έρθει η ώρα να συμβάλλει και σε παραγωγικά και μάλιστα σε ένα τομέα που αποτελεί αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης.

Η νέα Υπουργός Εργασίας σε ανάρτησή της έδωσε το στίγμα των προθέσεών της λέγοντας ότι «προχωράμε δυναμικά με αίσθημα ευθύνης με τους Υφυπουργούς Κώστα Καραγκούνη και Παναγιώτης Τσακλόγλου στο απαιτητικό έργο που έχουμε μπροστά μας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», εκπέμποντας το μήνυμα του έργου που θα προσφέρει από το νέο κυβερνητικό πόστο.

Παράλληλα, ευχαριστεί θερμά τον Πρωθυπουργό «για την εμπιστοσύνη του όλα αυτά τα χρόνια σε καίριες θέσεις ευθύνης και για την πολύτιμη στήριξή του στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε και στο Υπουργείο Εσωτερικών τους τελευταίους 12 μήνες μέσα από 5 νομοσχέδια και πολυάριθμες άλλες πρωτοβουλίες», παραθέτοντας ενδεικτικά ορισμένα έργα που αφήνει.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Τις σημαντικές αλλαγές στις εκλογικές διαδικασίες, την κατάργηση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας όλων των εμποδίων στην ψήφο αποδήμων Ελλήνων με την πολύτιμη στήριξη 4 κομμάτων του Κοινοβουλίου, τη θέσπιση και λειτουργία επίσης για πρώτη φορά της επιστολικής ψήφου. 

Τη θέσπιση του «ΑΣΕΠ Ανώτερων Στελεχών», τη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου με αυξημένες απαιτήσεις για περισσότερες από 600 θέσεις ευθύνης, με οριζόντιο τεστ δεξιοτήτων για όλους τους υποψηφίους για πρώτη φορά στο Δημόσιο, με συμβόλαια απόδοσης για τους επιλεγέντες. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί υπό το ΑΣΕΠ τα πρώτα τεστ δεξιοτήτων και έχει ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων για τις διοικήσεις του 60% των φορέων. 

Την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενδεικτικά:
- Την ενεργοποίηση του Μητρώου Συμβούλων Ακεραιότητας
- Την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-Peitharxika για παρακολούθηση των πειθαρχικών διαδικασιών του Δημοσίου
- Τη θέση σε λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΜΚΟ)

Την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων αξιολόγησης δεξιοτήτων για τις θέσεις Υπηρεσιακών Γραμματέων Υπουργείων. Έχει διεξαχθεί το τεστ δεξιοτήτων για τις θέσεις Υπηρεσιακών Γραμματέων και η διαδικασία επιλογής βαίνει προς ολοκλήρωση.

Την παρουσίαση του νέου συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη

Την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης με στόχο τον βέλτιστο συντονισμό κεντρικού κράτους, αποκεντρωμένης διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την ανάδειξη της καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα με ενεργοποίηση των Εργαστηρίων Καινοτομίας για δημοσίους υπαλλήλους.

Την τοποθέτηση, για πρώτη φορά, 122 Επιτελικών Στελεχών για την ενίσχυση του στρατηγικού σχεδιασμού και τη διασφάλιση της θεσμικής μνήμης στη Δημόσια Διοίκηση.

Την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη στοχοθεσία των Προϊσταμένων στον Δημόσιο Τομέα – επεξεργασία 111.000 στόχων για το έτος 2023 και διατύπωση προτάσεων βελτίωσης.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής στελεχών της δημόσιας διοίκησης PACE («Erasmus του Δημοσίου») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ κρατών-μελών – επίκειται η συμμετοχή 50 στελεχών από 10 Υπουργεία.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης αιτημάτων πολιτών στο σύνολο των καταστημάτων ΚΕΠ.

Την έγκριση 16.521 προσλήψεων στο Δημόσιο στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το 2024 – με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Την έκδοση προκήρυξης για 1.213 θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία – για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια».

Επίσης, εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τον Υπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος, τον Υφυπουργό Στάθης Κωνσταντινίδης, την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, τους Γενικούς Γραμματείς Δημήτρη Κιρμικίρογλου, Άγγελος Δημοσθένους και Αθανάσιος Μπαλέρμπας και την Ειδική Γραμματέα Μάρσα Δημοπούλου, όλο το πολύτιμο προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών και των εποπτευόμενων φορέων του, όλο το επιτελείο του Πρωθυπουργού για την εξαιρετική και αποτελεσματική συνεργασία.

«Προχωράμε δυναμικά με αίσθημα ευθύνης με τους Υφυπουργούς Κωνσταντίνος Καραγκούνης και Παναγιώτης Τσακλόγλου στο απαιτητικό έργο που έχουμε μπροστά μας στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης», καταλήγει.