Αλ. Τσίπρας: Θα αυξήσουμε 20% τα επιδόματα αναπηρίας - «Δεν λύνει το πρόβλημα»
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Αλ. Τσίπρας: Θα αυξήσουμε 20% τα επιδόματα αναπηρίας - «Δεν λύνει το πρόβλημα»

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει αύξηση 20% στο επίδομα αναπηρίας ανέφερε ο πρόεδρος της του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε στην Κυψέλη με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, αναγνωρίζοντας ότι «δεν λύνει το πρόβλημα αλλά είναι μια ανάσα».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το κόστος ζωής ενός ανάπηρου συμπολίτη μας είναι πολλαπλάσιο από το κόστος ζωής κάθε άλλου πολίτη, τα επιδόματα είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και η δυνατότητα εργασίας είναι πάρα πολύ περιορισμένη, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε 80%-85% ανεργία στα άτομα με αναπηρία, «που είναι τρομακτικό αν το σκεφτεί κανείς». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε εκσυγχρονισμό και στελέχωση των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας, συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος διάγνωσης και πιστοποίησης,  δυνατότητα προσωπικού βοηθού για 70.000 ωφελούμενους, προσλήψεις καθηγητών στα ειδικά σχολεία και σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ένα πιλοτικό πρόγραμμα 20 δήμων για προσβάσιμες πόλεις και γειτονιές.

«Δεν λύνει το πρόβλημα» επανέλαβε, αυτή τη φορά για το πιλοτικό πρόγραμμα, λέγοντας πως  αποτελεί «μια πίεση σε όλους τους δήμους να κάνουν το ίδιο».

«Στόχος μας ήταν κι εγώ ο ίδιος να συνειδητοποιήσω και να καταλάβω τι μπορεί να σημαίνει για έναν συμπολίτη μας με αναπηρία να θελήσει να έχει αυτό που κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει, δηλαδή να βγει από το σπίτι και να πάει να πιει έναν καφέ. Αυτό το αυτονόητο πράγμα δεν μπορεί να το έχει ένας συμπολίτης μας με αναπηρία», επισήμανε.

Γιατί, όπως τόνισε, «έχουμε φτιάξει την κοινωνία και τη ζωή μας χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καθημερινές αυτές λειτουργίες».