Αλ. Τσίπρας: Μίλησε αλλά δεν άκουσε - Τα «αδιανόητα λάθη» και οι ευθύνες των άλλων
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / /EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / /EUROKINISSI

Αλ. Τσίπρας: Μίλησε αλλά δεν άκουσε - Τα «αδιανόητα λάθη» και οι ευθύνες των άλλων

Την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτοκριτική και δήλωνε «κηρύσσω τη λήξη του πένθους», «δεν πήραμε το μήνυμα» «κάναμε αδιανόητα λάθη», αμέσως μετά επαναλάμβανε το κυρίαρχο επιχείρημα των τελευταίων ημερών στην Κουμουνδούρου πως φταίνε όλοι οι άλλοι, τα κόμματα που δεν ανταποκρίθηκαν στη χείρα συνεργασίας που τους έτεινε, οι «ολιγάρχες», ο «ηγεμόνας» Μητσοτάκης και φυσικά οι πολίτες που ψήφισαν ΝΔ.

Αναφερόμενος στις αιτίες που η κοινωνία δεν άκουσε το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε να παραδεχτεί τα πραγματικά αίτια, δηλαδή ότι έχουν ξεθωριάσει το αφήγημα της Μεταπολίτευσης και οι παραδοσιακές κομματικές γραμμές, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι νέοι γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά επανέλαβε το γνωστό αφήγημα για μιντιακή υπεροχή της ΝΔ και τις ευθύνες των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης.

«Η πρώτη αιτία, κατά την άποψή μου είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου. Και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα-αλλαγή, ως πλειοψηφική την τάση του δικού της αφηγήματος. Να μην αλλάξουμε γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη».

Σημείωσε ότι «αποδείχτηκε ότι η μιντιακή υπεροπλία, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της προεκλογικής ατζέντας. Και σ' αυτό συνέβαλαν, βέβαια, και κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η δεύτερη αιτία, είπε ο Αλ. Τσίπρας «ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική. Αυτό ήταν το στρατηγικό ρήγμα μέσα από το οποίο πέρασε το αφήγημά περί σταθερότητας. Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης».

Η τρίτη αιτία συνέχισε ο κ. Τσίπρας είναι «η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση». «Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα» τόνισε.

Το μόνο καινούργιο στοιχείο ήταν η αναφορά του στις ευθύνες του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν εξέπεμψε συνοχή, ευθύνη και συγκρότηση. «Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαδικασία εξπρές

Ουσιαστικά επρόκειτο για μια Κεντρική Επιτροπή-εξπρές, που εξαντλήθηκε μόνο στην ομιλία Τσίπρα και ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου, το Εκτελεστικό Γραφείο πρότεινε να μην πραγματοποιηθούν άλλες ομιλίες.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε την άποψή του να γίνει συζήτηση, όμως με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση του Εκτελεστικού και αποφασίστηκε όσα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επιθυμούν να στείλουν γραπτά τις θέσεις τους.

Διαβάστε επίσης:

Α. Σκέρτσος: «Και στραβός είναι ο γιαλός και τυφλός είναι ο λαός» μας είπε ο Τσίπρας

Ο Αντώναρος «καρφώνει» όσους δεν χειροκροτούσαν τον Αλ. Τσίπρα

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και ο ΣΥΡΙΖΑ