Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και ο ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi
Eurokinissi

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τους πολίτες ότι δεν έχουν καταλάβει τι ψήφισαν την Κυριακή, ότι έχουν ομίχλη στο μυαλό, ότι είναι μειωμένης αντίληψης. Ο πρώην αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης επιτέθηκε σήμερα στους νέους ψηφοφόρους, που προτίμησαν να ψηφίσουν ΝΔ, λέγοντας «είτε δεν έχουν καταλάβει οι ίδιοι, είτε δεν κατάλαβαν οι γονείς τους». Έφτασε στο σημείο να πει ότι μέρος του πληθυσμού, μέσα στην συσκότιση και την παραπληροφόρησή του, έχει το «σύνδρομο της Στοκχόλμης».

Στην πραγματικότητα αυτός που πάσχει από το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι όμηρος της φαντασίωσης που ο ίδιος έχει φτιάξει εδώ και χρόνια και δεν μπορεί να απελευθερωθεί από αυτήν. Έχει ερωτευτεί μια παράλληλη πραγματικότητα, την Ελλάδα της μιζέριας, την «χούντα Μητσοτάκη» την εικόνα της κατεστραμμένης χώρας, ένα νεφελώδες αφήγημα νεοφιλελευθερισμού, που ουδεμία σχέση έχει με τα θέλω της κοινωνίας. Όμηρος αυτής της φαντασίωσης, είναι ανίκανος να ακούσει την κοινωνία, να την αφουγκραστεί. Να καταλάβει ότι τα ταμπού έχουν σπάσει, ότι οι πολίτες ψήφισαν μακριά από ξεθωριασμένες κομματικές ιδεολογίες. Η κοινωνία μίλησε την Κυριακή, φώναξε 41%, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό ακόμη και για όσους επέλεξαν ΝΔ! Σαν να προσπαθεί να κάνει προβολή του δικού του προβλήματος πάνω στην κοινωνία.

Συμπτώματα του ίδιου προβλήματος είναι και οι σημερινές δηλώσεις Ζουράρι. Όσο στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν ότι η νεολαία θα τους ψήφιζε, ήταν όλα καλά. Σήμερα οι ψήφοι των 17άρηδων είναι «εξωφρενικό» να εξισώνονται με αυτές των «μορφωμένων». Το είπε σήμερα ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (πρ. ΑΝΕΛ) και πρώην υφυπουργός Παιδείας. «Είναι εξωφρενικό η δική μου ψήφος να εξισώνεται με αυτή ενός άγουρου 17χρονου», είπε ο Κώστας Ζουράρις ο οποίος όταν ρωτήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, απάντησε «βεβαίως είναι εξωφρενικό, γιατί πρέπει να διοικείς μια χώρα, με τη μόρφωση τη δική μου και την πείρα τη δική μου, δεν μπορεί να εξισούται με του άγουρου».

Καταρχήν, η ψήφος στα 17 ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2016 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λίγους μήνες προτού ο Κ. Ζουράρις αναλάβει υφυπουργός Παιδείας. Σήμερα θυμήθηκε να εκφράσει την αντίθεσή του για ένα θέμα στο οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει ποτέ κριτική. Στην ουσία, η συγκεκριμένη δήλωση βάζει ποιοτικά κριτήρια στην ψήφο, κάνει διακρίσεις και συνιστά ρατσισμό σε βάρος των ίδιων των 17άρηδων. Άραγε θα ήθελε ο πρώην βουλευτής μια αριστοκρατική δημοκρατία, όπου θα ψηφίζουν μόνο οι πεφωτισμένοι, στους οποίους αυτάρεσκα εντάσσει τον ίδιο του τον εαυτό;

Άλλο κρούσμα από τα πολλά σημερινά, η προσπάθεια δύο ακόμη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του Γιώργου Βαρεμένου και του Γιώργου Τσίπρα να παραλληλίσουν τη νίκη Μητσοτάκη με εκείνη του Ερντογάν στην Τουρκία. «Στην Τουρκία δεν υπάρχει κόσμος που πεινάει; Ο Ερντογάν δεν χτίζει χρυσά παλάτια; Κι όμως ο κόσμος ψηφίζει τον Ερντογάν», δήλωσε ο Γιώργος Βαρεμένος στην προσπάθεια του να μας πείσει ότι ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν. Σαν αυτό που παράγεται από ΜΚΟ, φιλικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορούν την Ελλάδα για το προσφυγικό και για έλλειψη ελευθερίας στον Τύπο. Έτσι ο κ. Βαρεμένος, όπως και ο ξάδελφος Τσίπρας σε άλλο κανάλι, όμως σε ανάλογο ύφος, έφτασαν στο σημείο να συγκρίνουν την Ελλάδα με την Τουρκία, μια χώρα, όπου τα ΜΜΕ ελέγχονται από το καθεστώς Ερντογάν, που δεν υπάρχει αντιπολιτευόμενο μέσο και όπου εκατοντάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή.

Τα περιστατικά όπου τις τελευταίες μέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανό ένα μίζερο αφήγημα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, είναι πολλά. Ενδεικτική και η προσπάθεια Ξενογιαννακοπούλου να υποστηρίξει την δήθεν πρωτιά του κόμματος στους μισθωτούς υπαλλήλους. «Ακόμη και σε αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο χώρο της μισθωτής εργασίας βάσει των exit poll, είναι πρώτο κόμμα», είπε η βουλεύτρια σε τηλεοπτικό πάνελ για να εισπράξει την απάντηση του Νίκου Ρωμανού, διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ, ότι τα νούμερα είναι αλλιώς, αφού η ΝΔ έχει 28,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23%.

Τα παραπάνω γίνονται εν μέσω εσωκομματικών αναταράξεων στο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συντριβής και ενώ διαρρέεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές. Ο ίδιος πάντως και η ηγετική του ομάδα δεν έχουν ακόμη τολμήσει να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί για την εκλογική συντριβή. Το νέο αφήγημα που κυριαρχεί εδώ και ημέρες στην Κουμουνδούρου είναι ότι δεν φταίει το κόμμα, αλλά οι Έλληνες πολίτες, όπως είπε σήμερα ο Ν. Ξυδάκης, που δεν κατάλαβαν τι ακριβώς ψήφισαν την Κυριακή, που δεν ήξεραν τι έκαναν γιατί έχουν ομίχλη στα μυαλά…