field_kentriki_fotografia
Eurokinissi
Eurokinissi
«Αδιέξοδη» η παρατεταμένη προκλητική ρητορική της Τουρκίας

«Ακούσαμε τις δηλώσεις Καλίν, δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα προς την κατεύθυνση που περιγράψατε (για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν), ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως σαφής στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, από όπου έστειλε μήνυμα ψυχραιμίας, νηφαλιότητας και αποφασιστικότητας», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για την πιθανότητα συνάντησης των δύο ηγετών.

Σε άλλες ερωτήσεις επί του θέματος, ο Γ. Οικονόμου επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να δράσει επ ωφελεία των εθνικών της συμφερόντων, υπενθύμισε πως η Αθήνα ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ και τις συμμαχίες της, ενώ επέμεινε πως η παρατεταμένη προκλητική ρητορική της Τουρκίας είναι αδιέξοδη.

«Εντός ευρωπαϊκού πλαισίου οι λύσεις»

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των χθεσινών γενικών εκλογών στην Ιταλία, ο Γ. Οικονόμου τόνισε με νόημα πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι οι απαντήσεις στα προβλήματα βρίσκονται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον η κυβέρνηση ανησυχεί για τυχόν ενίσχυση της Ακροδεξιάς και στην Ελλάδα, ο Γ. Οικονόμου απάντησε πως στη χώρα μας είχαμε πρόσφατα διαφωτιστική εμπειρία για το πόσο σημαντική και αναγκαία είναι η πολιτική σταθερότητα και επέμεινε πως η κυβερνητική πολιτική απαντά στις προκλήσεις ενός ανήσυχου κόσμου.

«Νόμιμη» η επισύνδεση του κινητού Ανδρουλάκη

Σε ερωτήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η επισύνδεση του κινητού του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη είναι νόμιμη και υπενθύμισε πως εφ όσον το επιθυμούσε ο κ. Ανδρουλάκης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προβεί σε εκείνες τις νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να διευκολυνθεί η ενημέρωση του από την ΕΥΠ.

Ο Τσίπρας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Όσον αφορά το ενεργειακό, ο Γ. Οικονόμου ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι ο Α. Τσίπρας συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, να ψεύδεται και να υπόσχεται δράσεις που ήδη εφαρμόζονται.

Επιμένει μάλιστα να επαναλαμβάνει τα ίδια ψέματα ακόμα και όταν διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία, τις εκθέσεις ευρωπαϊκών ινστιτούτων, την ίδια την πραγματικότητα. Ανάμεσα στα άλλα -όπως είπε- επιμένει σε πέντε ψέματα σε ό,τι αφορά την ενέργεια:

-Ψέμα πρώτον: Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχει το 2022 διπλασιασμός στις αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, οι αποκοπές ρεύματος είναι σήμερα λιγότερες από ό,τι την περίοδο της κυβέρνησής του που δεν είχαμε ενεργειακή κρίση Το 2018 υποβλήθηκαν 522.096 αιτήματα αποκοπών. Το 2019 υποβλήθηκαν 399.357. Το 2020 υποβλήθηκαν 459.965. Το 2021 υποβλήθηκαν 405.516. Μέχρι στιγμής το 2022 τα αντίστοιχα αιτήματα είναι στις 275.494.

-Ψέμα δεύτερο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση ανέχεται και επιδοτεί την αισχροκέρδεια.

Η αλήθεια είναι και πάλι διαφορετική. Η κυβέρνηση:

-Επέβαλε -πρώτη σε όλη την ΕΕ και μόνη σε τέτοια έκταση- έκτακτη εισφορά 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30η Ιουνίου 2022.

-Έθεσε σε εφαρμογή μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αποδώσει στους 2,5 μήνες κατά τους οποίους εφαρμόζεται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τα οποία και διαθέτουμε για τη στήριξη των καταναλωτών.

-Επέβαλε, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια τέλη των λογαριασμών ρεύματος, υποχρέωση των παραγωγών να ανακοινώνουν τις τιμές που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα, αλλά και δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο χωρίς πέναλτι.

-Επιβάλλει τέλος 10 ευρώ ανά θερμική mwh στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

-Ψέμα τρίτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών χωρών σ΄ ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ενεργειακές ανατιμήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ καθώς έχει διαθέσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβεια το 3,72% του ΑΕΠ της.

-Ψέμα τέταρτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι Ελλάδα έχει την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα ήταν η τρίτη φθηνότερη χώρα σε τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και οι Ίβηρες, τα μοντέλα των οποίων εκθειάζει συνήθως ο κ. Τσίπρας.

-Ψέμα πέμπτο: σε σχέση με τις κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας. Η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισεκ ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την αύξηση των τιμών. Η εταιρεία αυτή είχε ήδη λάβει πακέτα στήριξης από τη γερμανική κυβέρνηση τα οποία είχε εξαντλήσει και ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο λόγος που κρατικοποιήθηκε ήταν για να μην καταρρεύσει και παρασύρει μαζί της ολόκληρη την αγορά. Είναι αυτό παρόμοια συνθήκη με την κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ σήμερα; Καταρρέει αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ και χρειάζεται κάποιου είδους κρατικού bailout;

Αναφέρθηκε ακολούθως και στην περίπτωση της ρωσικής Rosneft.

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας ξεχνά ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε το 2019 λίστα αναμονής 2.853 χειρουργείων. Κι αυτό χωρίς να έχει μεσολαβήσει τότε πανδημία.

Είπε ότι «η κυβέρνηση για να λύσει το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα έχει αποφασίσει:

-Προκήρυξη θέσεων του Αγία Σοφία για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις κατά προτεραιότητα

-Ενίσχυση του νοσοκομείου με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου

- Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία επανασχεδιασμό του προγραμματισμού για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεδρίαση του EPP Group Study Days που θα γίνει στην Κρήτη και είναι η ετήσια συνάντηση της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με αναφορά στη συμπλήρωση 33 ετών από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.