Το 2021 μας αποκάλυψε… τον εαυτό μας

Το 2021 μας αποκάλυψε… τον εαυτό μας

Μας αποχαιρετά ένα ζοφερό έτος από αυτά που λες να μην ξανάρθουν. Με την ενεργειακή ακρίβεια να προβάλλει απειλητική και για το μέλλον, το νέο γύρο ψυχροπολεμικής αντιπαλότητας ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν. Και βέβαια την έξαρση της πανδημίας με φρενιτικούς ρυθμούς εξάπλωσης αλλά και τη θαυμαστή ανακάλυψη σωτήριων εμβολίων.

Χθες ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο και θα μπορούσε να κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού οδηγεί σε κρούσματα ρεκόρ σε πολλές χώρες.

Είχαμε ενδεικτικά, 440.000 νέα κρούσματα στις ΗΠΑ, 208.000 στη Γαλλία, 98.000 στην Ιταλία, 29.000 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg (Covid Resilience Ranking) για τον Δεκέμβριο βρίσκουμε την Ελλάδα στην 35η θέση - πάντως λίγο καλύτερα από ισχυρές υγειονομικά χώρες, όπως η Γερμανία (42 θέση) και Ολλανδία (39η).

Χρέος της αντιπολίτευσης, η λέξη το λέει, είναι να αντιπολιτεύεται, μιλώντας για παλινωδίες και ευθύνες της κυβέρνησης. Αλλά ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ μίλησαν πολιτικά. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «εθνικό τουρίστα». Εκδίδουν επίσημες ανακοινώσεις με τη φρασεολογία των τρολ τους. Και περιμένουν να έλξουν σεβασμό πολιτών, πέραν των χουλιγκάνων που τους προτιμούν.

Αν η «Ο» είναι το ίδιο επικίνδυνη με τη «Δ» είναι δεδομένοι ότι το 2022 θα είναι ζοφερό γιατί η αναστάτωση θα είναι δυσχερής και θα καταρρεύσει το ΕΣΥ, που παρόλες τις οιμωγές, ακόμη αντέχει. Αμυδρά ελπίδα πάντως δείχνουν τα αποτελέσματα στις χώρες που χτυπήθηκαν έως και δυο εβδομάδες πριν, καθώς δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων.

Αυτό προς το παρόν, και με επιφυλάξεις, θεωρείται ως ελπιδοφόρα ένδειξη ότι η Όμικρον δε θα είναι η νέα καταστροφική παραλλαγή που φοβούνταν αρχικά οι επιστήμονες. Εφόσον ισχύει, η Άνοιξη θα είναι η έναρξη επιστροφής στην κανονικότητα, μακριά από τον θανάσιμο βραχνά. Όμως και έτσι να είναι, όπως λέει ο Δρ. Γιώργος Παππάς, ακόμη και η «Ο» να είναι το τέλος της πανδημίας, «θα φύγει με κρότους και νεκρούς». Και αυτό στην περίπτωση που δεν προλάβει να μεταλλαχθεί σε άτι άλλο.

Φυσικά, τεράστιο ρόλο έπαιξαν τα εμβόλια νέου τύπου που εμφανίστηκαν αυτό το έτος. Τα άλματα της επιστημονικής έρευνας έφεραν εμβόλια του μέλλοντος, που θα χρησιμοποιηθούν και σε ανίατες ασθένειες, όπως κάποιες μορφές καρκίνου.

Ναι, υπάρχει, και σωστά υπάρχει, δυσαρέσκεια – εκφρασθείσα και από τον ΠΟΥ- για την ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών στην κατανομή των εμβολίων. Ο επικεφαλής του Τέντρος Γκεμπρεγέσους δήλωσε: «Είναι η ώρα να ξεπεράσουμε τον εθνικισμό και να προστατέψουμε πληθυσμούς και οικονομίες από μελλοντικές παραλλαγές, τερματίζοντας την παγκόσμια ανισότητα στα εμβόλια».

Λογικό είναι να υπάρχει επίσης και πολιτικός προβληματισμός για το γεγονός ότι η Pfizer ελέγχει την παγκόσμια αγορά των νέων εμβολίων. Αλλά από την άλλη το πρωτογενές καθοριστικό γεγονός ήταν ένα: Το 2021 ήταν ο θρίαμβος της επιστήμης, καθιστώντας το 2021 έτος νέων εμβολίων.

Ήταν βέβαια και η χρονιά που έβγαλε από τα έγκατα της κοινωνίας μας τον ανορθολογισμό, τη βύθιση στη μεταφυσική, την προσήλωση στην θρησκόληπτη μαγγανεία, που σε εποχές κανονικότητας, ήταν σιωπηρά. Υπήρχαν φωλιασμένα στο σώμα της κοινωνίας, αλλά δεν εκδηλώνονταν.

Δεν ξέραμε τόσο γλαφυρά τους μεσαιωνικούς ιερωμένους που θεωρούσαν ένα θαυμαστό επίτευγμα της επιστήμης ως αμαρτία, και τον εκκλησιασμό με μάσκα ως προσβολή του Θεού.

Δεν ξέραμε τους τεχνοφοβικούς, που παρότι χρησιμοποιούν κινητά και συμμετέχουν σε αντίστοιχες ομάδες στο Facebook, πιστεύουν ότι μαζί με το εμβόλιο ο Μπιλ Γκέιτς θα τους έχωνε και υγροποιημένο τσιπάκι για να τους ελέγχει.

Ούτε φανταζόμασταν ότι κάποιοι που δήλωναν πατριδολάτρες και εθνικιστές, θα πίστευαν πως με το εμβόλιο θα αλλοιωνόταν το... ανόθευτο DNA που κληρονόμησαν από τους ένδοξους αρχαίους ημών προγόνους.

Είναι και αυτοί η κοινωνία μας. Δεν την ξέραμε στην ολότητά της, μας την αποκάλυψε η πανδημία. Δηλαδή τον 2021 μας αποκάλυψε τον εαυτό μας. Θα ζήσουμε μαζί τους, ελπίζοντας στη μόρφωση και την ευθυκρισία της επόμενης γενιάς.