Το Σύνταγμα, οι ανεμβολίαστοι και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Το Σύνταγμα, οι ανεμβολίαστοι και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Με κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να σπεύδουν να ανοίξουν ομπρέλα προστασίας στους μη εμβολιασμένους και να επικαλούνται συνταγματικά δικαιώματα, ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσαν το ζήτημα την πραγματική τους διάσταση υπενθυμίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, πως υπάρχουν και υποχρεώσεις έναντι του κοινωνικού συνόλου. Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο άρθρο 25 του Συντάγματος ενδεικτική όπως και η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου που έστειλαν ένα κοινό μήνυμα...

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει δικαιώματα αλλά καθορίζει με σαφήνεια και υποχρεώσεις και στο πλαίσιο αυτό το μήνυμα που εστάλη από το Προεδρικό Μέγαρο δείχνει πως το υπέρτατο αγαθό της υγείας θα προστατευθεί με όλα τα μέσα που αυτό επιτρέπει. Ταυτόχρονα Κυρ. Μητσοτάκης και Κατ. Σακελλαροπούλου έδειξαν πως όσοι εκτιμούν πως με προσφυγές, όπως άλλωστε τους υπόσχονται κλείνοντας το μάτι διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί αλλά και συνδικαλιστές, θα ξεπεράσουν τη νομοθετική ρύθμιση περί υποχρεωτικότητας θα ξεφύγουν από τα προβλεπόμενα μέτρα ενδέχεται και να αποτύχουν.

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις όπως αυτές προδιαγράφονται από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, προχωρώντας βήμα, βήμα αν και τα χρονικά περιθώρια ενόψει φθινοπώρου στενεύουν. Στην παρούσα φάση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διεύρυνση των κατηγοριών που εμπίπτουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Μέσω της πειθούς θα επιχειρηθεί να οδηγήσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό πολιτών στη συμμετοχή του προγράμματος Ελευθερία και το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Παράλληλα όμως λαμβάνει και όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η νομοτεχνική βελτίωση που εντάχθηκε στη ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμούς σε εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας και υγειονομικούς και η οποία δίνει στον υπουργό Υγείας τη δυνατότητα να αποφασίζει διεύρυνση των κατηγοριών χαρακτηριστική. Στέλνει επίσης μήνυμα ότι εφόσον απαιτηθεί στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού συνόλου τότε όλα τα ενδεχόμενο είναι στο τραπέζι της συζήτησης στο πλαίσιο πάντα των ορίων του Συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ξεδιπλώνει με προσεχτικές κινήσεις τον σχεδιασμό της προκειμένου το πολυπόθητο τείχος ανόσιας να γίνει πραγματικότητα μέχρι το φθινόπωρο. Από τις μέχρι σήμερα επιλογές έχει γίνει αντιληπτό ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει την οδό της πειθούς και όχι του καταναγκασμού

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός επιμένει σε κάθε δημόσια εμφάνιση του να καλεί όλους τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, ενώ κορύφωση αυτής της πρακτικής θεωρούνται τα κίνητρα προς γιατρούς και φαρμακοποιούς ώστε να προσελκύσουν πολίτες  στο  πρόγραμμα «Ελευθερία». Την ίδια ώρα και για όσο διαρκεί το καλοκαίρι θα συνεχιστεί η επικοινωνιακή εκστρατεία υπέρ των εμβολιασμών με στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα freedom pass σε συνδυασμό με τον επικοινωνιακό  "βομβαρδισμό" θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο να πουν το «ναι» οι νέοι. 

Εκτός όμως από την προσπάθεια πειθούς παράλληλα σχηματοποιείται και η νέα πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει να ζήσουν όλοι όσοι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο διαλέξουν να μην εμβολιαστούν. Καθημερινά λοιπόν ολοένα και  περισσότερες δραστηριότητες περιλαμβάνει το πλέγμα ασφαλείας που απλώνει η κυβέρνηση για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία περιορίζοντας  τις κινήσεις όλων όσοι δηλώνουν υποστηρικτές της αντιεμβολιαστικής λογικής. 

Μετά το μπλόκο στους ανεμβολίαστους στους εσωτερικούς χώρους στην εστίαση και την ανάδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε κινητήριο δύναμη στον τομέα των μετακινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας, στο εσωτερικό της κυβέρνησης επεξεργάζονται σχέδια προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πριμοδότηση των εμβολιασμένων. Είναι σαφές άλλωστε ότι μία από τις πλέον στρατηγικές αποφάσεις του κ.Μητσοτάκη είναι ότι η χώρα δε θα ξανακλείσει. Έτσι λοιπόν από τις αρχές του φθινοπώρου και αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στον τομέα του εμπορίου. 

Το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να μελετά την επαναφορά του click away για όλους όσοι δε θα έχουν εμβολιαστεί, σε μια προσπάθεια προσαρμογής του μοντέλου που εφαρμόζεται ήδη στην εστίαση και στο λιανεμπόριο. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί και θεωρείται ότι απέχουμε ακόμα από αυτή. Παρόλα αυτά τα σχετικά πρωτόκολλα προετοιμάζονται και θα υλοποιηθούν στην περίπτωση που χρειαστεί.