Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι ο ξεδοντιασμένος ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι ο ξεδοντιασμένος ΣΥΡΙΖΑ

Πολύ πριν… αλέκτωρ εκλογών φωνήσαι, ο κύβος έχει ριφθεί σε σχέση με τον νικητή.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Νίκος Φίλης, κατά την ομιλία του στην προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Διερωτήθη: Γιατί ενώ η ΝΔ δοκιμάζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει, δεν εισπράττει, αντίθετα εμφανίζεται να υποχωρεί; Ο κίνδυνος είναι, είπε, να έχουμε ενάμιση κόμμα, ένα μεγάλο αιώνια κυβερνητικό (ΝΔ), και ένα άλλο, αιώνια αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ).

Φυσικά δεν κατανοούν ότι δεν κερδίζουν γιατί… είναι αυτοί που είναι, και δεν μπορούν να αλλάξουν. Δεν είναι μόνο οι εχθροπαθείς που είναι πολλοί (και στην Κ.Ο., και στα μεσαία στελέχη, και στους οπαδούς που εκπέμπουν μίσος στα σόσιαλ μίντια) και δημιουργούν απέχθεια και απώθηση στην κοινωνία.

Είναι όλοι μαζί - και οι εκφραστικώς μειλίχιοι, όπως ο Φίλης - με την αντιπολίτευση που ασκούν και με τις εναλλακτικές προτάσεις που παρουσιάζουν και που δεν έχουν σχέση με τις επιδιώξεις του μέσου Έλληνα.

Ο Φίλης, επανέλαβε και την ενδιαφέρουσα «διάγνωση» που είχε κάνει ήδη το ζεύγος Λιάκου-Ζορμπά στην ΕφΣυν, ότι η ΝΔ δεν είναι μια συνήθης δύναμη, αλλά προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τον αστισμό σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Δεν είναι, είπε, μόνο μια υπόθεση πέντε οικογενειών. Αυτά είναι (να τα λέμε) για τις τηλεοράσεις.

Χαρακτηριστικό της αποθαρρυντικής κατάστασης, είναι οι δηλώσεις του καθηγητή πολιτικής επιστήμης Νίκου Μαρατζίδη. Ο καθηγητής, προσηνής αρθρογραφικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «ο Μητσοτάκης θα κερδίσει με άνεση τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν. Η κυριαρχία του φαίνεται να μην απειλείται από κανέναν»!

Μιλώντας στο thetoc.gr υποστήριξε ότι «η κυριαρχία αυτή ενισχύθηκε τόσο από την κρίση στον Έβρο όσο και από την αντιμετώπιση του κορονοϊού, επιβεβαιώνοντας με το παραπάνω τις προσδοκίες του εκλογικού σώματος για την αποτελεσματικότητα της πρωθυπουργικής επάρκειας του κ. Μητσοτάκη».

Και επισημαίνει: «Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε χαρίσματα αρχηγικά και ηγετικά, που σε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του θα έλεγε κανείς ετίθετο σε αμφιβολία αν διαθέτει αυτά τα ηγετικά χαρακτηριστικά (…) και έδειξε από αυτή την άποψη πραγματικά το αίσθημα ότι ήταν ο ηγέτης που εκείνη την ώρα χρειαζόταν η χώρα»!

Όλα αυτά βέβαια, των Φίλη και Μαρατζίδη, απέχουν παρασάγκας από την εποχή που ο Τσίπρας είχε για πρωινό «τον Κούλη».

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανίζεται με τον φόβο ότι θα παραμείνει «μισό» κόμμα στο βάθρο του κουτσουρεμένου δικομματισμού του «ενάμισι κόμματος», η κυβέρνηση θα ταλανιστεί από άλλα.

Θα υποπίπταμε και εμείς στο κλισέ να πούμε ότι η κυβέρνηση, με ξέπνοο τον ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Θα το λέγαμε εάν η εξέλιξη των πραγμάτων ήταν ευθύγραμμη, αλλά δεν είναι.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το τέταρτο κύμα με την μετάλλαξη Δέλτα, έρχεται ορμητικό. Ένα μεγάλο τμήμα του λαού, είτε επιφυλακτικό, είτε φοβισμένο, είτε δεισιδαίμον, αρνείται να εμβολιαστεί.

Παράλληλα αρχίζει και μια «δικαιωματική» αμφισβήτηση στα περιοριστικά μέτρα, μια προσπάθεια έμπρακτης αμφισβήτησης κάποιων προνοιών που δικαιούνται οι εμβολιασμένοι. Οι χαρακτηρισμοί περί χιτλερικών μεθόδων, περί δικτατορικών νοοτροπιών, πέφτουν βροχή στο διαδίκτυο.

Όσοι δεν επιδεικνύουν υπευθυνότητα προς εαυτόν και αλληλεγγύη προς αλλήλους, διεκδικούν επιθετικά ισονομία στην αντιμετώπισή τους εκ μέρους του κράτους. Περιττό να πούμε ότι έχουν γίνει άπαντες… ειδικοί στο να ερμηνεύουν - κατά πως τους καπνίζει - άρθρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του ευρωπαϊκού κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR), του ελληνικού συντάγματος, του… ΟΗΕ και άλλων φορέων και αρχών.

Ένα διαρκές κύμα οργισμένης, καχύποπτης και εξυπνακίστικης άρνησης διαχέεται στην κοινωνία, που όντως θωπεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, και θα δυσχεράνει την κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας. Αν το αφήσει να επιβληθεί, θα επιβαρύνει την κοινωνία και την οικονομία.

Παράλληλα η εισαγόμενη αύξηση τιμών (που δεν ενδιαφέρει η προέλευσή της τον καταναλωτή), θα επιβαρύνει το βαλάντιο και θα δημιουργήσει κοινωνική δυσαρέσκεια.

Αυτά είναι τα δύο προβλήματα που θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Το πρόβλημά της δεν θα είναι ο ξεδοντιασμένος ΣΥΡΙΖΑ.